ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Αρνητική θέση για την νέα κανονιστική διάταξη για το ιστορικό κέντρο παίρνει ο Σύλλογος Κατοίκων της παλιάς πόλης

0

Τις αντιρρήσεις του εξέφρασε με επιστολή που απευθύνεται στον Δήμο Ρεθύμνης και συνοδεύεται από σχετικό φωτογραφικό υλικό. 

Ο Σύλλογος κατοίκων παλιάς πόλης Ρεθύμνου κατέληξε στην δέσμη προτάσεων και παρατηρήσεων που υπέβαλε, σε συνέχεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν με εκπροσώπους Υπηρεσιών, φορέων και συλλόγων στις 11/6 και 21/6 του τρέχοντος έτους με πρωτοβουλία του Δήμου, σχετικά με την τροποποίηση της ισχύουσας Κανονιστικής Απόφασης (357/16) για την παλιά πόλη Ρεθύμνου.
Αναλυτικά αναφέρει τα εξής: 
"Κοινή διαπίστωση όλων όσων παραβρέθηκαν είναι ότι, προοδευτικά, η διαβίωση και η επιχειρηματικότητα στην παλιά πόλη γίνεται όλο και πιο δυσχερής. Υπερβολικές σε έκταση και ανεξέλεγκτες καταλήψεις πεζοδρομίων, δρόμων, πλατειών και προσόψεων κτηρίων και μνημείων από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα, διαφημιστικές πινακίδες και οχήματα, μετατρέπουν την καθημερινή ζωή κατοίκων και επισκεπτών σε εφιάλτη και αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της πόλης. Πολύ συχνά η ελεύθερη πρόσβαση στις κατοικίες δεν είναι αυτονόητη, ιδιαίτερα για ηλικιωμένους ή άτομα με κινητικά προβλήματα. Μαζί με την υπερβολική κατά τόπους ηχορύπανση, τη φωτορύπανση και τις ανύπαρκτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, πολλοί αισθάνονται εγκλωβισμένοι και ανήμποροι να βρουν λύση σε αυτά τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία έχουν καταστεί χρόνια. Όμως, για πολλοστή φορά ακούσαμε από τα στόματα των αρμοδίων ότι ο έλεγχος δεν είναι εφικτός -για πολλούς και διαφορετικούς λόγους- ενώ οι διασπασμένες μεταξύ Υπηρεσιών αρμοδιότητες καθιστούν την εφαρμογή των Κανονιστικών και της ισχύουσας νομοθεσίας ουτοπία, με αποτέλεσμα επισκέπτες και κάτοικοι να υποφέρουν και οι επιχειρηματίες να πρέπει να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Μετά τα παραπάνω, ο Σύλλογος Κατοίκων Παλιάς Πόλης Ρεθύμνου θεωρεί ότι στην παρούσα φάση, το ιστορικό κέντρο, δεν χρειάζεται ακόμη μια Κανονιστική, η οποία σε τίποτα δεν διαφέρει από τις προηγούμενες, εκτός από την αύξηση των χώρων που θα καταλάβουν εμπορεύματα και τραπεζοκαθίσματα. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου διασώθηκε σε δύσκολες περιόδους και δεν πρέπει να χαθεί σήμερα· απαιτείται όμως όραμα για το μέλλον και όχι αναχρονιστικές τακτικές.
Αυτή τη στιγμή είναι πρωτίστως αναγκαίο να εφαρμοστεί η ισχύουσα κανονιστική και, παράλληλα, να συνταχθεί ένα οργανωμένο σχέδιο διαχείρισης, με προοπτική πενταετίας τουλάχιστον, για το οποίο θα καταθέσουν προτάσεις και ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι έχουν γνώση και εμπειρία επί των θεμάτων που άπτονται της ομαλής λειτουργίας ενός ζωντανού ιστορικού κέντρου, ώστε να μην καταστεί η παλιά πόλη ένα κακόγουστο εμπορικό κέντρο, που θα διώξει μακριά τον «ποιοτικό» τουρισμό, στον οποίο όλοι προσβλέπουν.
Οι κάτοικοι επιθυμούν οι Κανονιστικές αποφάσεις του Δήμου να μην περιορίζονται μόνο στην εξυπηρέτηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και να μεριμνούν για την ισόρροπη και αρμονική συνύπαρξη κατοικίας, εμπορικής δραστηριότητας και ψυχαγωγίας. Διότι η πόλη είναι ένας ζωντανός, πολυσύνθετος οργανισμός που δεν θα αντέξει στη συνεχόμενη φθορά. Οι κάτοικοι, το βασικό κύτταρο της παλιάς πόλης, λόγω των δυσκολιών στην προσβασιμότητα, της ηχορύπανσης, της ανασφάλειας σε περίπτωση κινδύνου (σεισμοί, πυρκαγιές, εγκαταλειμμένα ετοιμόρροπα κτίσματα), της έλλειψης χώρων στάθμευσης γι’ αυτούς, έξω από τα όρια της παλιάς πόλης, σταδιακά την εγκαταλείπουν. Η συρρίκνωση της παραδοσιακής, μόνιμης κατοικίας που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια είναι πράγματι απογοητευτική. Και μεγάλο μέρος της ευθύνης φέρουν όλοι οι αρμόδιοι, οι οποίοι μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουν αποσπασματικά και ευκαιριακά την κατάσταση. Η παλιά πόλη του Ρεθύμνου θα πρέπει να κηρυχτεί «κορεσμένη» σε σχέση με την επιπλέον παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου για την προστασία των κατοίκων , του υγιούς επιχειρείν , την διατήρηση του αρχιτεκτονικού και πολιτισμικού χαρακτήρα που έχει διασωθεί.
Επειδή, λοιπόν, ούτε και η νέα προτεινόμενη Κανονιστική του Δήμου δεν φαίνεται να φροντίζει για την λύση των χρόνιων προβλημάτων του ιστορικού κέντρου αλλά, αντίθετα, έρχεται να νομιμοποιήσει σε αρκετά σημεία παραβάσεις της τελευταίας τριετίας, διατυπώνουμε την αντίρρησή μας στην ψήφισή της και αντιπροτείνουμε τον σχεδιασμό/ προγραμματισμό ενός συνολικού σχεδίου διαχείρισης, στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και Υπηρεσίες και οπωσδήποτε και το Υπουργείο Πολιτισμού, ένα σχέδιο που θα διορθώνει λάθη και παθογένειες του παρελθόντος και θα αποσκοπεί σε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη, με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της επιχειρηματικότητας της πόλης, αλλά και την ανάδειξη των μνημείων που προστατεύονται από τον Αρχαιολογικό Νόμο.
Απευθύνουμε λοιπόν, έκκληση για ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ και ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ όλων των συναρμόδιων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν το ταχύτερο δυνατόν τα παρακάτω θέματα, για τα οποία οι αρμόδιοι όφειλαν να έχουν επιληφθεί από καιρό. Θεωρούμε επίσης απαραίτητη, τη δημοσιοποίηση των απόψεων όλων των εμπλεκομένων (Πυροσβεστική, Αστυνομία, Τουριστική Αστυνομία, Τροχαία, ΕΚΑΒ, Πολιτική Προστασία, Υγειονομικό, ιδιοκτήτες καταλυμάτων, Σύλλογο Εστίασης, Εμπορικό Σύλλογο, κλπ) καθώς και την έγγραφη διαβεβαίωσή τους για τον έλεγχο και την επιβολή των νόμιμων ενεργειών και κυρώσεων, που ο καθένας από την πλευρά του οφείλει να επιβάλλει.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ


Άμεσα θα πρέπει να συστηματικοποιηθούν και να ιεραρχηθούν τα εξής:
• Υπερβολική κατάληψη δημόσιων χώρων, πεζοδρομίων και δρόμων από εμπορεύματα, τραπεζοκαθίσματα, διαφημιστικές πινακίδες, συσκευές θέρμανσης-ψύξης και διάφορες αυτοσχέδιες κατασκευές (ζαρντινιέρες, σκιάδια, διακοσμητικά, μεγάλου μεγέθους και ανάρμοστα έπιπλα, τέντες ανομοιόμορφες, κλπ), σε σχέση με την έκταση και τη ρυμοτομία της πόλης. Δεν είναι δυνατόν το μοναδικό κριτήριο για άδειες κατάληψης να είναι ο ελεύθερος χώρος για διέλευση οχήματος.
• Ηχορύπανση (οι ώρες κοινής ησυχίας έχουν καταργηθεί). Εκτός των καταστημάτων, εστίες ηχορύπανσης γίνονται τακτικά, η πλατεία Μικρασιατών, η Φορτέτζα, ο Δημοτικός Κήπος που αδειοδοτούνται από το Δήμο. Πρόβλημα για κατοίκους και επισκέπτες καταλυμάτων.
• Φωτορύπανση (προβολείς, λέιζερ κλπ)
• Κυκλοφοριακό και χώροι στάθμευσης (δεν υπάρχει πρόβλεψη για τους μόνιμους κατοίκους, να εγκατασταθούν κάμερες νέου τύπου, ώστε να καταγράφουν σωστά τους παραβάτες)
• Αυστηρός έλεγχος δακτυλίου. Σήμερα επικρατεί αναρχία στην κυκλοφορία μεγάλων οχημάτων, ντελίβερυ, ταχυμεταφορών, ηλεκτρικών πατινιών, μεγάλων ποδηλάτων αναψυχής, με αποτέλεσμα η διέλευση των πεζών να είναι προβληματική και επικίνδυνη)
• Κατάργηση, ή και δυσχέρεια πρόσβασης σε πυροσβεστικά οχήματα, ΕΚΑΒ, σε ορισμένες περιπτώσεις σε περιπολικά, ταξί ακόμα και σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα ή παιδικά καρότσια.
• Απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, έλλειψη συντονισμού, μετάθεση ευθυνών μεταξύ υπηρεσιών, αυτοδιοίκησης και φορέων, με συνέπεια αναποτελεσματικούς ελέγχους και αύξηση της ασυδοσίας.
• Απουσία δημόσιων χώρων υγιεινής στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου κινείται το πλήθος των επισκεπτών (απαραίτητοι και σε μόνιμους κατοίκους και σε επισκέπτες)
• Βελτίωση προσβασιμότητας αμαξιδίων (πολλές ράμπες με λάθος κλίση, στύλοι φωτισμού στη μέση πεζοδρομίων, στενά πεζοδρόμια)
• Μέριμνα για τα ερειπωμένα και εγκαταλειμμένα κτήρια που μετατρέπονται σε εστίες μόλυνσης, παραβατικότητας και επικινδυνότητας για τη σωματική ακεραιότητα των περαστικών
• Προγραμματισμός οικοδομικών εργασιών στο ιστορικό κέντρο
• Κέντρο πληροφόρησης για τους επισκέπτες της πόλης στην είσοδο της πόλης
• Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα που φοβίζουν επισκέπτες και παιδιά.
• Δημιουργία και ουσιαστική παρουσία Δημοτικής Αστυνομίας.
• Δημιουργία ηλεκτρονικού φακέλου επιχειρήσεων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια.
• Ενιαία αντιμετώπιση φωτισμού, έκθεσης, διακόσμησης δρόμων.
• Απομάκρυνση βιοτεχνικών εγκαταστάσεων που οχλούν ή εγκυμονούν κινδύνους
• Καθαριότητα (περισσότεροι κάδοι, συγκεκριμένες ώρες αποκομιδής, επιβολή προστίμων σε επαγγελματίες και κατοίκους)
• Έγκαιρη ενημέρωση υποψήφιων επιχειρηματιών, ώστε να γνωρίζουν τις δυνατότητες αξιοποίησης του χώρου της επιχείρησής τους, πριν την έναρξη της δραστηριότητάς τους.
Το γεγονός ότι, για πρώτη φορά, οι απόψεις των εκπροσώπων του Συλλόγου Εστίασης και του Εμπορικού Συλλόγου ταυτίζονται με αυτές που εκφράζουν εδώ και χρόνια οι κάτοικοι αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα (εξάλλου αρκετοί κάτοικοι είναι ταυτόχρονα και επιχειρηματίες), αλλά απουσία συντονισμού και ελέγχου που θα εξασφάλιζε την ομαλή λειτουργία της πόλης".

ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ