Στα ανθοκήπια του Ι είχαμε σταματήσει, πρώτα πέντε ονόματα που δίνει φίλος στο Ζ.
Οι Ζάνες ήταν χάλκινα αγάλματα του Δία στην Ολυμπία. Το δωρικό Ζαν του Ζανός, ο Ζεύς, οι Ζάνες του Δία. Τα έξοδα πλήρωναν οι αθλητές που παρέβαιναν κανονισμούς! Σήμερα οι χορηγοί για τις ίδιες αιτίες ίσως παρέχουν πριμ... Ο Ζευς λοιπόν, τα είπαμε πολλάκις, ζωγράφος Αθηναίος ο Ζεύξις, η πρώτη ονομασία της Μήλου ήταν Ζεφυρία. Μια σειρά ακρωτηρίων ονομάζονταν Ζεφύριο ενώ ο γνωστός Δυτικός άνεμος Ζέφυρος ήταν γιος του Αστραίου και της Ηούς. Καίτοι ανθρώπινης μορφής ωστόσο, όπως τονίστηκε επανειλημμένα, ανθρωπόμορφα και ανθρώπινης υπόστασης γεννούν τέρατα, εν προκειμένω ο Ζέφυρος... πατήρ των αλόγων του Αχιλλέα! Κάθε εξήγηση δεκτή κι΄ας φουντώσει όποια ακατασίγαστου πάθους, έντασης και διάρκειας συζήτησή μας. Τα περιστατικά πολλά.
Με τον Ιπποκράτη λοιπόν, τόσα χρόνια είπαμε αρκετά, πατέρας της ιατρικής, με τον όρκο του ορκίζονται ακόμα διεθνώς, 460-377, ετών 83, πολύ καλά, Κως, εγχειρήσεις εγκεφάλου, καρδιά, κάθε όργανο στο σώμα.Λέγεται ότι ο Αρταξέρξης Β΄ τον κάλεσε στην αυλή του στέλνοντας πρέσβεις με πολύτιμα δώρα, αλλά εκείνος αρνήθηκε να φύγει από την πατρίδα του. Πηγή η Ιπποκρήνη, ίππων κρήνη στον Ελικώνα, αφιερωμένη σε Απόλλωνα – Μούσες. Γνωστή και η όμορφη Ιππολύτη, διάσημη τότε, βασίλισσα των Αμαζόνων και αδελφή της Πενθεσίλειας, επίσης βασίλισσας των Αμαζόνων, την είχε σκοτώσει ο Αχιλλέας, ένας τον ειρωνεύτηκε και τον έκανε αλοιφή για τους κάλους, της Ιππολύτης περίφημη η ζώνη,ο Ευρυσθέας ανέθεσε στον Ηρακλή να του τη φέρει. Η ζώνη αποσπάστηκε μετά μάχη με πολλές νεκρές Αμαζόνες και την Ιπολύτη. Πότε φιλικές, πότε εχθρικότατες αυτές οι ακαθόριστες ελαφρώς Αμαζόνες, η Ιππολύτη πάντως γέννησε με τον Θησέα τον Ιππόλυτο, κι’ άλλη τραγωδία, τον ερωτεύτηκε η Φαίδρα του Μίνωα, σύζυγος του Θησέα ερωμένη του για λίγο η αδελφή της Αριάδνη του λαβύρινθου. Ο Ιππόλυτος αρνείται, η Φαίδρα τον συκοφαντεί, ο Θησέας την πιστεύει και ζητά από τον Ποσειδώνα να τον θανατώσει.Οαστεροειδής10295που ανακαλύφθηκε το 1988ονομάστηκε Ιππολύτη(10295 Hippolyta).Ο Ιππομέδων του Αριστόμαχου, τύραννος στο Άργος, φημιζόταν για γιγαντιαίο ανάστημα και τεράστια δύναμη. Η ασπίδα του απεικόνιζε το τέρας Τυφώνα να βγάζει φωτιά. Στου Αισχύλου τους «επτά επί Θήβας», το βλέπεις στο θέατρο τον 21ο αι και σου κόβεται η ανάσα. Παγκοσμίως. Ενώ ο Ιππότης του μεσαίωνα είναι το όνομα γιου του Φύλαντα, αρχηγού της 2ης καθόδου των Ηρακλειδών. Ίδιο όνομα και ο γιος του Κρέοντα, βασιλιάς στην Κόρινθο (όχι αυτός με την Αντιγόνη, τον Οιδίποδα των Θηβών). Όμως ο Ιππώναξ (θαυμάστε ονόματα)ήταν του 6ου αι Εφέσιος λυρικός.
Η απαγωγή της Ιππολύτης από τον Θησέα
Πανέμορφο όνομα και η Ίρις –Ίριδα, θεά, ακόλουθος και αγγελιοφόρος των θεών. Το όνομά της η Ιρλανδία (Ire-land). 6ος αι και ο Ισαγόρας, Αθηναίος πολιτικός, επικεφαλής των Αριστοκρατικών, αντίπαλη παράταξη του Κλεισθένη. Επίσης Αθηναίος, ρήτορας, 4οςαι ο Ισαίος. Αρχαία περιοχή εκεί στους Ταύρους (Ιάσων – Ιφιγένεια) η Ισαυρία, τόπος καταγωγής της μακράς, ιστορικής και δοξασμένης δυναστείας των Ισαύρων, αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Η προϊστορική χερσόνησος των Ταύρων (Ιάσων – Ιφιγένεια) – κατόπιν Ισαύρων –μετονομάστηκε «Κριμαία»από τους Κριμαίους Τάταρους! Ελληνική ήταν επί χιλιετίες. Τα Ίσθμια στον Ισθμό Κορίνθου, πανελλήνιοι αγώνες ανά διετία προς τιμήν του Ποσειδώνα. Καλοκαίρι πάντα, από τους σπουδαιότερους. Μόνον στην Ελλάδα αγώνες, στάδια αθλήματα, κριτές, θεατές κλπ. ΜΟΝΟΝ.
Η γνωστή Ιστιαίαμε αποικίες, αρχαιότατη, στην Εύβοια. Τύραννος της Μιλήτου ο Ιστιαίος, αποικία Μιλησίων από τον 7ο αι η Ιστρία στον Ίστρο ποταμό του Εύξεινου Πόντου. Και η Ιφιγένεια του Αγαμέμνονα, έφηβη, πάνε να τη θυσιάσουν με το ψέμα ότι θα μνηστευτεί τον Αχιλλέα, η Άρτεμη δεν το επιτρέπει, από την Αυλίδα τη μεταφέρει και τοποθετεί ιέρεια στους Ταύρους, στον Καύκασο. Από την ίδια μητέρα, αδελφός του Ηρακλή ο Ιφικλής, Αθηναίος μεταρρυθμιστής Στρατηγός ο Ιφικράτης, στην Ιψό Φρυγίας η μάχη διαδόχων του Αλέξανδρου, η Ιώ πριγκίπισσα στο Άργος, η αγελάδα που καλπάζει, την ερωτεύτηκε ο Δίας και την ξεφορτώθηκε έτσι η Ήρα... Αυτή η Ήρα τέλος πάντων...
Υπέροχο ανθοκήπιο ονομάτων και το Ι!