ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νίκος Προβιάς: «To Ρέθυμνο έχει έλλειψη στις αθλητικές υποδομές»

0

Πως και ασχοληθήκατε με την γυμναστική και τι ήταν αυτό που σας κέρδισε?

«Με την ενόργανη γυμναστική ασχολήθηκα πριν πολλά χρόνια, θυμάμαι που ήμουν μαζί με έναν φίλο μου και με παρότρυνε να δοκιμάσω ένα καινούργιο άθλημα το οποίο ήταν διαφορετικό από όλα τα άλλα που ξέραμε. Εγώ πήγα στην αίθουσα και με το που είδα τι υπήρχε μέσα, ενθουσιάστηκα, είπα στον εαυτό μου ότι εδώ μέσα είναι μια μεγάλη παιδική χαρά που σου δίνει την δυνατότητα να φτάσεις τα όρια του εαυτού σου και πολλές φορές να τα ξεπεράσεις. Αυτό ήταν και το κομμάτι που μου άρεσε περισσότερο, δηλαδή ο ανταγωνισμός με τον ίδιο σου τον εαυτό και ότι κάθε μέρα γίνεσαι καλύτερος και μπορείς να ονειρεύεσαι. Η γυμναστική είναι ένα άθλημα που δεν έχει τέλος και κάθε χρόνο εξελίσεται, με τους αθλητές που αγωνίζονται να μπορούν να φτάσουν όσο πιο ψηλά γίνεται. Για αυτόν τον λόγο αγάπησα την γυμναστική και είναι μια μεγάλη αγάπη. Κάποιο παράπονο δεν έχω γιατί από μικρός ήξερα τι ήθελα να γίνω, το έχω σπουδάσει αυτό το αντικείμενο πάρα πολύ καλά, έχω κάνει σπουδές μεταπτυχιακές και έχω ζήσει πράγματα που πολλοί  δεν θα μπορούσαν να τα έχουν ζήσει και ονειρευτεί».

ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Για την συμμετοχή σας στις εκλογές της ομοσπονδία της Γυμναστικής( ΕΓΟ) και αν το μετανιώσει που κατεβήκατε?

«Την προηγούμενη περίοδο είχα βάλει υποψηφιότητα για πρόεδρος στην Ελληνική Γυμναστική Ομοσπονδία και έφτασα πάρα πολύ κοντά στο να εκλεχθώ. Είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος και ο λόγος είναι ότι όλοι οι μεγάλοι Έλληνες αθλητές «αγκάλιασαν» αυτή την προσπάθεια, οι Ολυμπιονίκες και οι Παγκόσμιοι πρωταθλητές στάθηκαν δίπλα μου ενεργά και έδειξαν ότι υπάρχει μια μεγάλη ελπίδα στην γυμναστική για να πάει το άθλημα ακόμα υψηλότερα. Αυτό ήταν διαφορετικό από αυτό που επέλεξε το εκλογικό σώμα της ομοσπονδίας που αποτελείται από τα σωματεία και τους παράγοντες, οι οποίοι έχουν μάθει να λειτουργούν με μια διαδικασία πολλών ετών και σε ένα κατεστημένο που υπήρχε την συγκεκριμένη περίοδο, δεν κατάλαβαν αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και έτσι δεν καταφέραμε να φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά δεν το μετανιώνω και πιστεύω ότι η παρουσία μου στο Δ.Σ της επόμενης Ομοσπονδίας όπως είναι αυτή την στιγμή θα βοηθήσει να φύγουμε από τα τετριμμένα και τις πρακτικές του παρελθόντος και να πάμε την Γυμναστική μπροστά».

Δύο λόγια τον Λευτέρη Πετρούνια και όλα αυτά που έχει καταφέρει:

«Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι ένας από τους καλύτερους αθλητές που έχει βγάλει η Ελληνική γυμναστική και  έχει ακολουθήσει μια λαμπρή πορεία των προηγούμενων Ελλήνων αθλητών, όπως ο Μελισαννίδης, ο Δημοσθένης Ταμπάκος , ο Βλάσης Μάρας, ο Λευτέρης Κοσμίδης. Όλοι τους μαζί με τον Πετρούνια βγήκαν Παγκόσμιοι πρωταθλητές, τρεις από αυτούς χρυσοί Ολυμπιονίκες και έτσι ο Λευτέρης έχοντας ως πρότυπο τον Ταμπάκο ονειρεύτηκε ότι μπορεί να γίνει Ολυμπιονίκης. Έτσι είμαι σίγουρος ότι πάρα πολλά παιδιά στην Ελλάδα ονειρεύονται το ίδιο πράγμα βλέποντας τον Πετρούνια να κάνει όλα αυτά τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι έχοντας γυρίσει από την μεγάλη πρόκριση που είχαμε στην Ντόχα, συνάντησα πάρα πολύ κόσμο στο Ρέθυμνο και όλοι μου έλεγαν ότι κάθε πρωί έβαζα στο βίντεο τον Πετρούνια για να φτιάξει η μέρα τους. Οι Έλληνες έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που παλεύουν και κερδίζουν στα δύσκολα και αυτή η πρόκριση που πήραμε με τον Λευτέρη πέρασε από μια πολύ δύσκολη διαδικασία που στέφθηκε με επιτυχία. Είχα πει πριν από τις εκλογές σε μια συνέντευξη, ότι εφόσον ο Λευτέρης θα πάει στους Ολυμπιακούς δεν θα ξαναχάσει. Σας υπόσχομαι ότι σε έναν μήνα ο Λευτέρης Πετρούνιας θα είναι χρυσός Ολυμπιονίκης. Έχουμε μακροπρόσθεμο στόχο και δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες γιατί ξέρουμε που πατάμε και που στοχεύουμε».

Πιστεύετε ότι τα ΜΜΕ θα έπρεπε να προβάλουν περισσότερο τα Πανελλήνια πρωταθλήματα Γυμναστικής?

«Τα ΜΜΕ παίζουν ένα σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην προβολή του κάθε αθλήματος. Στον χώρο της γυμναστικής πρέπει να αυξηθεί η προβολή των αθλημάτων όσον αφορά τον χρόνο που έχουμε στην Ελληνική τηλεόραση και γενικά στα ΜΜΕ. Εξάλλου έχουμε αθλήματα που είναι πολύ θεαματικά, με μεγάλη ακροαματικότητα και δεν είναι τυχαίο ότι η γυμναστική είναι το τρίτο άθλημα στους Ολυμπιακούς αγώνες σε ακροαματικότητα παγκοσμίως και γιατί να μην είναι και στην Ελλάδα. Είμαστε πολλοί τυχεροί που η Cosmote tv και η Ελληνική ραδιοφωνική τηλεόραση δείχνουν τα Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια πρωταθλήματα. Η Γυμναστική Ομοσπονδία έχει πολλά πρωταθλήματα τα οποία θα πρέπει να πάρουν χρόνο και προβολή, όπως είναι η αεροβική, ακροβατική γυμναστική και το τραμπολίνο. Προσπαθούμε να αλλάξουμε την νοοτροπία που ισχύει μέχρι τώρα και κάνουμε μεγάλες προσπάθειες και θεωρώ ότι είμαστε κοντά στο να πετύχουμε μια συμφωνία ώστε να προβάλονται τα Πανελλήνια πρωταθλήματα για να ξέρουν οι Έλληνες τον πρωταθλητής του εκάστοτε αθλήματος και τα παιδιά να αποκτήσουν πρότυπα και ιδάλματα. Αυτό είναι μια διαρκής προσπάθεια και με πολύ καλη προσέγγιση θα το πετύχουμε μέσα σε αυτή την τετραετία». 

ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΗΤΤΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Στον αθλητισμό υπάρχει η νίκη και η ήττα, πιστεύετε ότι πολλά παιδιά δεν ασχολούνται με την γυμναστική επειδή δεν μπορούν να το διαχειριστούν όλη αυτή την κατάσταση?

«Είναι αλήθεια ότι στον αθλητισμό υπάρχει η νίκη και η ήττα και η απόσταση μεταξύ αθλητισμού και πρωταθλητισμού είναι τεράστια. Εμείς σαν πρώτο στόχο έχουμε τα παιδιά να συμμετέχουν και να αθλούνται και αυτό κάνουμε με επιτυχία και στις ακαδημίες μας στον σύλλογο του ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ, όπου έχουμε περίπου χίλια παιδιά και τους μαθαίνουμε να προπονούνται, να αγαπούν αυτό που κάνουν ώστε να έχουν ένα εφόδιο στην ζωή τους. Ταυτόχρονα επιδιώκουμε να βγάλουμε πρωταθλητές στην γυμναστική, στον σύλλογο και γενικά παντού. Ο πρωταθλητής πρέπει να έχει πολλά χαρακτηριστικά και ένα από αυτά είναι να μπορεί να μάθει να διαχειρίζεται την ήττα. Η ήττα είναι ένα μεγάλο σχολείο, πάνω από όλα κάποιους τους πεισμώνει και μπορεί να γεννήσει πρωταθλητές αλλά και κάποιους άλλους τους απογοητεύει και σταματούν τον αθλητισμό. Μέσα από τις ήττες μαθαίνουμε και δεν υπάρχει κάποιος πρωταθλητής στον κόσμο που να μην έχει γνωρίσει την ήττα, να μην έχει κλάψει και στην συνέχεια να αναδιοργανωθεί, να θέσει στόχους και να τα καταφέρει. Σε μια κοινωνία όπως είναι διαμορφωμένη η σημερινή, όπου όλοι προστατεύουμε τα παιδιά μας από το να μην πάθουν κάτι, ο αθλητισμός τα μαθαίνει ότι υπάρχει και η ήττα επειδή κάποιος άλλος ήταν απλά καλύτερος. Μου αρέσει πάρα πολύ αυτό το στοιχείο της ήττα που υπάρχει στον αθλητισμό όπως και το πως το διαχειριζόμαστε ώστε να γίνουμε καλύτεροι και να φτάσουμε σε επιτυχίες».

Έχετε συμμετάσχει σε 13 Παγκόσμια Πρωταθλήματα και 15 Πανευρωπαϊκά, και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, του 2008, 2012 και 2016. Υπάρχει κάτι που σας έχει μείνει σαν απωθημένο και θα θέλατε να έχετε κάνει?

«Από την αθλητική μου πορεία μέσα από Ολυμπιακούς αγώνες, Παγκόσμια πρωταθλήματα και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν θεωρώ ότι μου έχει μείνει κάποιο απωθημένο. Αυτό μου δημιουργεί μια ασφάλεια και μια σιγουριά για αυτό που κάνω και δεν πάω πλέον σε κάποιον αγώνα επειδή μου έχει μείνει κάτι και θέλω να αποδείξω. Έχω μια πολύ καλή πορεία στον αθλητισμό, μια παγκόσμια αναγνώριση, με ευχαριστεί πάρα πολύ αυτό που ζω όπως επίσης ότι όπου υπάρχουν αξιόλογες αξιολογήσεις είμαι πάντα στην πρώτη δεκάδα στον κόσμο και δε είναι τυχαίο ότι φέτος στους Ολυμπιακούς αγώνες η Παγκόσμια Ομοσπονδία με επέλεξε να είμαι  αρχηγός οργάνου. Συνολικά έξι άτομα θα είναι αρχηγοί οργάνων και ένας από αυτούς θα είμαι και εγώ, ως Έλληνας και θεωρώ ότι έχω ολοκληρώσει με τον καλύτερο τρόπο αυτή την πορεία και πλέον ανταμείβομαι για τους κόπους μου».

ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΜΟΥ ΓΙΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Δύο λόγια για τον γιό σας που συμμετέχει στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα:

«Όσον αφορά τον Γιώργο, είναι στο τέταρτο έτος της ιατρικής Αθηνών, και είναι πρωταθλητής Ελλάδος στους κρίκους πριν δύο χρόνια. Πέρυσι δεν έγινε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και φέτος θα γίνει στις 17 Ιουλίου θα κατέβει στους αγώνες και πιστεύω ότι θα είναι σε καλή κατάσταση για να μπορεί να μπει στα μετάλλια. Για μένα σαν γονιός είναι ιδιαίτερη τιμή γιατί σε αυτό το Πανελλήνιο πρωτάθλημα θα συμμετάσχουν και οι δύο μου γιοί. Ο ένας στην κατηγορία των ανδρών για πρώτη φορά και ο άλλος στην κατηγορία των εφήβων και είναι μεγάλη ευτυχία που τα παιδιά ακολουθούν το άθλημα που υπηρετώ και τους εύχομαι να είναι γερά και να απολαμβάνουν την κάθε τους στιγμή στην γυμναστική και στις χαρές και στις λύπες».

ΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΕΧΕΙ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΙΣ ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η άποψη σας για τις αθλητικές υποδομές στην γυμναστική στον νομό Ρεθύμνης:

«Το Ρέθυμνο έχει μεγάλο πρόβλημα και μεγάλη έλλειψη σε αθλητικές υποδομές. Την προηγούμενη χρονιά βρεθήκαμε τα σωματεία που οργανώνουμε τα υπόλοιπα αθλήματα εκτός από το ποδόσφαιρο και βάλαμε σε μια σειρά τις ανάγκες της πόλης αλλά και σε όλο τον νομό Ρεθύμνης για να δούμε τι πρέπει να γίνει μέσα στα επόμενα 10-20 χρόνια. Έχουμε φτιάξει ένα συγκεκριμένο πλάνο για το τι θα αρχίσει να ζητάει αυτή η πόλη για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε κατασκευές. Παρουσία του Δημάρχου Ρεθύμνης έχουμε κάνει μια επαφή με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς επίσης και του προέδρου του Ρέθυμνο Cretan Kings και των υπόλοιπων αθλημάτων. Φέτος πιστεύω ότι θα έχουμε ολοκληρώσει την ανακατασκευή του σταδίου του Γάλλου με το ολοκαίνουργιο ταρτάν που θα τοποθετηθεί, το οποίο θα είναι νέων προδιαγραφών και τεχνολογίας. Όσον αφορά το γυμναστήριο της ενόργανης γυμναστικής έχουμε πάρει όλες τις  αδειοδοτήσεις, από την Γενική Γραμματεία, από όλους τους φορείς και την πολεοδομία και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε. Αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στο πλαίσιο υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του ΟΚΑ ΑΡΚΑΔΙ και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η σύγκλητος του πανεπιστημίου έχει αποδεχτεί το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας και είμαστε έτοιμοι να βάλουμε μπροστά ένα όνειρο ετών που πιστεύω ότι θα αλλάξει τον χάρτη της Ελληνικής γυμναστικής και όχι μόνο γιατί το Ρέθυμνο όταν θα έχει υποδομές θα μπορεί να φέρει Εθνικές ομάδες από όλο τον κόσμο για να κάνουν προετοιμασία εδώ πέρα. Επίσης για το πανεπιστήμιο, όπως γνωρίζετε σε πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού οι αθλητικές υποδομές είναι κριτήρια που αναβαθμίζουν ένα πανεπιστήμιο και το Ρέθυμνο σε συνδυασμός με το γήπεδο του Γάλλου και το κλειστό γυμναστήριο που υπάρχει και τις νέες αίθουσες που θα γίνουν σε συνδυασμό με κάποιων αλλαγών που θα γίνουν, θα δώσει στο πανεπιστήμιο μια προστιθέμενη αξία».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ