ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Θλίψη για την απώλεια του αρχαιολόγου Μιχάλη Ανδριανάκη

0

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης έφυγε σε ηλικία 74 ετών και το τελευταίο χρονικό διάστημα νοσηλευόταν με προβλήματα υγείας στη Νευρολογική Κλινική του νοσοκομείου Χανίων, όπου άφησε την τελευταία του πνοή την Κυριακή 21 Ιουλίου.

Ο Μιχάλης Ανδριανάκης είχε πλούσιο συγγραφικό έργο.
Στις 11 Ιουνίου, παρουσίασε το νέο του βιβλίο: “Χανιά: Μνημεία και Μνήμη”.
Ο ίδιος δεν έπαψε ούτε στιγμή να αγωνίζεται για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και των μνημείων των Χανίων.
Ως ενεργός πολίτης, ήταν μέλος της Πρωτοβουλίας Ενάντια στην Εκποίηση των μνημείων στο λόφο Καστέλλι και έδωσε μάχη για την προστασία των μνημείων από τη ξενοδοχοποίηση.
Ο τοπικός µνηµειακός πλούτος, είναι το µεγάλο ”κεφάλαιο” του Νοµού Χανίων, το οποίο δεν θα πρέπει να ”δαπανηθεί” άσκοπα, είχε πει ο Μιχάλης Ανδριανάκης σε συνέντευξή του στις 4 Ιουνίου στα “Χανιώτικα νέα” στα οποία είχε τακτική αρθογραφία.
“Τοπόσηµα της πόλης κινδύνευσαν από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν οι οχυρώσεις παραχωρήθηκαν στο ∆ήµο και έγιναν αλόγιστες κατεδαφίσεις. Είναι απαράδεκτη η συµπεριφορά των αρχών του Πολυτεχνείου για µετατροπή της έδρας της Κρητικής Πολιτείας σε ιδιωτικό ξενοδοχείο και είναι γνωστή η θέση µου. Το Ιτζεδίν είναι ένα σοβαρό θέµα, η ετοιµορροπία του οποίου θα πρέπει να αντιµετωπιστεί άµεσα”, είχε δηλώσει.
Ο Μιχάλης Ανδριανάκης ήταν Αρχαιολόγος του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού (1975-2000) και διευθυντής της 13ης και 28ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (2000-2011). Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής για την αποκατάσταση των Βυζαντινών και Ενετικών Φρουρίων στην Κρήτη (2004-2013). Εργάστηκε όλα αυτά τα χρόνια στην έρευνα και αποκατάσταση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων της Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ