ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Αγορά ελαιολάδου: Συνεχίζεται η απραξία στην Κρήτη – Κοντά στα 9 ευρώ το κιλό οι τιμές παραγωγού

0

Οι πτωτικές τάσεις τιμών που σημειώθηκαν τέλη Μαρτίου -αρχές Απριλίου, προκαλώντας ανησυχία στους παραγωγούς, φαίνεται ότι σταμάτησαν και ήδη αντιστράφηκαν με κάποιες αξιόλογες αυξητικές τάσεις στην Ισπανία φτάνοντας μέχρι και 9,40€/κ για τα καλά έξτρα.

Ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο στην Ιταλία και Ελλάδα όπου οι τιμές των έξτρα διατηρούνται στα ίδια περίπου επίπεδα των προηγούμενων εβδομάδων.

Στην Ελλάδα, η παγωμένη από εβδομάδες αγορά εξακολουθεί να διατηρεί και να επαυξάνει την πολύ χαμηλή κινητικότητα της με το ποσοστό των ελαιοτριβείων που παρουσιάζουν απραξία να φτάνει μέχρι 75% στην Κρήτη και 63% στην Πελοπόννησο,

Το φαινόμενο αποδίδεται στην άρνηση των παραγωγών να πουλήσουν στις τιμές που τους προσφέρονται, αλλα και στην άρνηση των αγοραστών να προσφέρουν υψηλότερες.

Προσδοκία των παραγωγών είναι κάποια περαιτέρω αύξηση των τιμών με την συνεχή μείωση των αποθεμάτων, ενώ των αγοραστών κάποια πτώση τους που μπορεί να προκληθεί με την καλή εξέλιξη της καρπόδεσης και τον φόβο των παραγωγών για πτώση των τιμών.

Στο μεταξύ οι αγοραστές αναζητούν εναγώνια λύσεις για εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως η Τουρκία, η οποία όμως για τους δικούς της λόγους απαγόρευσε τις εξαγωγές χύμα!

Τελικά, όπως έχουμε ξαναγράψει και αυτό αναπαράγουν και αλλα ΜΜΕ, η περίοδος αυτή θα επηρεαστεί ισχυρά από το τελικό ποσοστό της καρπόδεσης και εδώ και κυρίως στην Ισπανία. Και αυτό βέβαια, θα εξαρτηθεί ισχυρά από τις ενδεχόμενες βροχές, η και καύσωνες που τυχόν θα ακολουθήσουν.

Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Τελικά με βάση τις τιμές που δίδουν οι λίγοι που απαντούν στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ, και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites, τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, διεθνώς, παρουσιάζονται στις 8 Μαΐου ως εξής (Πιν.1):

-Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες και κυμάνθηκαν από 7,00 έως 8,90 €/κ. Κατά περιοχές διαμορφωθήκαν ως εξής:

-Στην Κρήτη, διατηρήθηκαν όπως και τις προηγούμενες εβδομάδες μεταξύ 7,20-8,90 €/κ, στην Πελοπόννησο μεταξύ 7,0-8,20€/κ. ενώ στα νησιά ανέβηκαν στα 7,90 €/κ

-Στην Ισπανία σημειώθηκε άνοδος και στις μέγιστες και στις ελάχιστες και κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ 7,17€/κ – 9,40 €/κ.

-Στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα και κυμανθήκαν μεταξύ 7,90 έως 9,50€/κ

– Στην Τυνησία διατηρήθηκαν στα 7,85 €/κ

sedik.gr – Νίκος Μιχελάκης

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ