ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Οι διακοπές του Αυγούστου άρχισαν αλλά λείπουν οι Έλληνες

0

Μπήκαμε στον Αύγουστο, τον αγαπημένο μήνα διακοπών για τους Έλληνες μόνο που για τους περισσότερους, οι διακοπές είναι όνειρο θερινής νυκτός .

Οι υψηλές τιμές στις υπηρεσίες αλλά και στα πακέτα καθιστούν για πάρα πολλούς σχεδόν απαγορευτικό τον προγραμματισμό ταξιδιών αναψυχής ακόμη και σε κοντινούς και σχετικά πιο οικονομικούς προορισμούς.

Tο κόστος παραμένει μεγάλο για τα ελληνικά νοικοκυριά, πολλά εκ των οποίων περικόπτουν τις δαπάνες, όχι μόνο αυτές που είναι συνδεδεμένες με τις διακοπές και τα ταξίδια αλλά και όσες αφορούν αγορές για βασικά είδη, όπως τα τρόφιμα.

Αυτό άλλωστε αποτυπώνει έρευνα του Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, σύμφωνα με την οποία 1 στους 2 καταναλωτές δηλώνει ότι δεν θα κάνει φέτος διακοπές.

Η ίδια έρευνα αποτυπώνει και άλλη μία τάση:

  •     τον περιορισμό των διακοπών.
  •     Το 32% δηλώνει ότι θα κάνει μεν διακοπές, αλλά αυτές θα είναι λιγότερες ημέρες.

Το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα λόγω των ανατιμήσεων, σε συνδυασμό και με τα αυξημένα κόστη σε εισιτήρια και διαμονή, αποτελούν τον βασικό λόγο για τον οποίο τα ελληνικά νοικοκυριά κόβουν αυτές τις δαπάνες .

Σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου, πάνω από 4 στους 10 δηλώνουν πως οι δαπάνες τους για διακοπές σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι μειωμένες πάνω από 50%, ενώ συνολικά 6 στους 10 συμφωνούν πως θα τις μειώσουν.

Οι λόγοι είναι το αυξημένο κόστος εισιτηρίων (50%), το αυξημένο κόστος διαμονής (48%), το αυξημένο κόστος καυσίμων (37%), καθώς και το κόστος εστίασης (33%). Η πληρότητα στα ξενοδοχεία της Κρήτης υπερβαίνει όπως κάθε Αύγουστο το 95%, ωστόσο φέτος οι Έλληνες είναι πολύ λιγότεροι από άλλες χρονιές.

Πρόκειται για καθολική διαπίστωση των τουριστικών επιχειρηματιών που λένε ότι για τους Έλληνες το κόστος των διακοπών είναι στις μέρες μας, τόσο υψηλό σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες που έγιναν πολυτέλεια .

ekriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ