ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ε .Π. Κ. Κρήτης: Προτάσεις προς την Κυβέρνηση, για άνοιγμα ενοικιαζόμενης στέγης

0

Ανοιχτή επιστολή ,προς τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας και στους Οικονομικούς Υπουργούς της Κυβέρνησης, απευθύνει με ανοικτή.
επιστολή της,η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης ,καλώντας τους
να βοηθήσουν νομοθετικά, ώστε να ανοίξουν οι μακροχρόνιες μισθώσεις κατοικιών .

Στην επιστολή της η Ένωση Προστασίας καταναλωτών Κρήτης ,επισημαίνει τα εξής:

Αξιότιμε κ.Πρωθυπουργε,

κύριοι, της Κυβέρνησης ,

Αφού ακούσαμε τις πρόσφατες ανακοινώσεις σας προσεχτικά , στα εξαγγελθεντα μέτρα , νιώσαμε ότι πλέον αντιλαμβάνεστε το πρόβλημα της έλλειψης μακροχρόνιας μίσθωσης κατοικίας, επίσης μας δώσατε να καταλάβουμε ότι την έγνοια σας είναι, να. ανοίξουν τα κλειστά μη μισθωμένα σπίτια .

Επ αυτών και επειδή υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, το οποίο βιώνουμε καθημερινά ,ως Ένωση Προστασίας καταναλωτών Κρήτης, υποδοχέας, καθημερινών παραπόνων και καταγγελιών και από ιδιοκτήτες ακινήτων,αλλά και από ενοικιαστές, οφείλουμε να σας καταθέσουμε τις (απόψεις ) προτάσεις μας,

Οι προτάσεις μας:

1)Μείωση της.φορολογίας των ιδιοκτητών ενοικιαζόμενης στέγης και άμεσα και έμμεσα .

Άμεσα
Με μείωση του συντελεστή φορολόγησης ,σε προσωποποιημένο επίπεδο ,ανάλογα με την εισοδηματική ρευστότητα του κάθε ιδιοκτήτη.

Έμμεσα
Να αφαιρούνται ,από τα ενοίκια ,τα έξοδα των ιδιοκτητών ακινήτων ,για την επισκευή, συντήρηση και ενεργειακή αναβάθμιση του μισθωμένου ακινήτου (π.χ εάν κάποιος έχει έσοδα ετήσια ,από μίσθωμα 400Χ12 =4.800 ευρώ και επένδυσε σε έξοδα του ακινήτου που ενοικιάζει 2.000 ευρώ πχ βάψιμο κ α(με (παραστατικό)να φορολογείται για το ποσό των 2.800 ευρώ και όχι για το ποσό των 4.800.ευρω.
Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα ήταν μηδέν.

2) Δημιουργία Μητρώου “κακοπροαίρετων) δανειοληπτών
Σαυτό θα υπάρχουν δύο σκέλη
α) Εκείνοι, που είναι κακοπληρωτες, εγκαταλείπουν το μισθωμένο ακίνητο, χωρίς την καταβολή του συμφωνηθέντος μισθώματος , αρκετών μηνών, π.χ πάνω από 3 μήνες
β) Καταστροφείς των διαμερισμάτων από δική τους υπαιτιότητα
Το μητρώο αυτό θα δέχεται τις καταγγελίες των ιδιοκτητών, με αποδεικτικά στοιχεία π.χ φωτογραφίες από την Παράδοση του μισθίου.στον ενοικιαστη , βεβαίωση μηχανικού η εμπειρογνώμονα .

Για την μη πληρωμή των άλλων υποχρέωσεων, που βαρύνεται το μισθιο. ΕΥΔ ΑΠ , ηλεκτρονική ενέργεια κλπ θα πρέπει να αναφέρεται αυτή η υποχρέωση στο Ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης .
3) Επιθυμούμε να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια και να βρουν οι πολίτες που έχουν ανάγκη ένα οίκημα να μισθώσουν.
αλλά ως πολίτες αυτής της Δημοκρατίας, θέλουμε κύριοι της Κυβέρνησης, να καταφέρεται να αποφύγετε την ” μαύρη” μίσθωση και για να το αποφύγετε αυτό το “καρκίνωμα) της Εθνικής Οικονομίας,οφείλετε να έρθετε κοντά στο πρόβλημα και να το φέρετε σε ισορροπία τόσο στην αγορά , όσο και στην κοινωνία.

Τέλος, σας επισημαίνουμε ,ως Συλλογικότητα, που ζούμε στην Κρήτη, με εκρηκτικό το πρόβλημα εύρεσης μακροχρόνιας μίσθωσης κατοικίας, ότι ο πιο σημαντικό από όλα είναι ότι:

Την ώρα που λέμε ότι μας λείπουν σπίτια, για να εξομαλυνθεί η αγορά ενοικίων, ξεχνάμε πως αν πχ 1/20 ιδιοκτήτες που ήδη νοικιάζουν μακροχρόνια τα σπίτια τους, τα αποσύρουν αύριο από την αγορά, η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική = καλώς ή κακώς οι ιδιοκτήτες που δίνουν τα σπίτια τους προς ενοικίαση πλέον έχουν μεγάλη σημασία για την κοινωνική μας συνοχή και οφείλετε ως Κυβέρνηση , αλλά και εμείς ως καταναλωτές, να τους το αναγνωρίσουμε. Και σας καλούμε.κυριοι της Κυβέρνησης ,να δείτε τις προτάσεις μας, με δέουσα προσοχή καί νά πράξετε αρμοδιως.-

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Προστασίας καταναλωτών Κρήτης
Η Πρόεδρος
Ιωάννα Μελάκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ