ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Όμιλοι αριστείας, δημιουργικότητας και καινοτομίας Πειραματικού Γυμνασίου Ρεθύμνου Παν/μιου Κρήτης

0

Η καινοτομία των Ομίλων στο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρεθύμνου συνεχίζεται και φέτος. Στοχεύει σε μία δημιουργική, διεισδυτική και βιωματική προσέγγιση επιλεγμένων θεμάτων που ενδιαφέρουν τους μαθητές. Μία προσέγγιση που λειτουργεί ως πρόκληση για τη βελτίωση και ανάπτυξη γνώσεων, για την ενεργοποίηση και την καλλιέργεια ικανοτήτων, την άσκηση και αξιοποίηση δεξιοτήτων και για την υιοθέτηση και κινητοποίηση αξιών των μαθητών.

Από 12 έως 30 Σεπτεμβρίου 2024 θα μπορούν οι μαθητές όλων των Γυμνασίων και Λυκείων του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με τους γονείςτους, να δηλώνουν στην ηλ. διεύθυνση https://forms.gle/MtBJya4ZiUqHrM6k6 τις επιλογές τους -δείτε και τις σχετικές αναρτήσεις στον ιστότοπο του Σχολείου μας: http://gymaei-reth.weebly.com/. Για οποιαδήποτε δυσκολία, οι γονείς μπορούν να απευθύνονται στο Σχολείο για παροχή βοήθειας και διευκόλυνση της συμπλήρωσης της φόρμας.

Οι θεματικές των φετινών Ομίλων περιλαμβάνουν:

1. ΤΙΤΛΟΣ: Κινηματογραφική Λέσχη 5.0

Εκπαιδευτικοί: ΡενιέρηΈρη & Αρσενάκης Αρσένης. Ειδικότητα: ΠΕ02 & ΠΕ01. Διάρκεια: 4δ.ώ.

Οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με την οπτικοακουστική παραγωγή και ιδιαίτερα την τέχνη του κινηματογράφου. Θα γνωρίσουν την αισθητική, τη γλώσσα και τα ρεύματα του κινηματογράφου· μέσα από βιωματικές δραστηριότητες θα αναπτύξουν τη δική τους κινηματογραφική ματιά· θα συζητήσουν και θα εμβαθύνουν στα θέματα που θίγονται στις ταινίες, θα αποκτήσουν τα ποιοτικά κριτήρια ενός κριτικού θεατή. Και βεβαίως θα δουν πολλές και καλές ταινίες!
Για τη φετινή χρονιά προηγούνται όσοι παρακολούθησαν τον Όμιλο τη σχολική χρονιά 2023-24. Κενές θέσεις που θα προκύψουν θα πληρωθούν από μαθητές και μαθήτριες της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου.

2. ΤΙΤΛΟΣ: Αγαπώ το σώμα και την ψυχή μου.Όμιλος άσκησης, διατροφής και ευεξίας

Εκπαιδευτικός: Ψυχαράκη Χρυσή. Ειδικότητα: ΠΕ11. Διάρκεια: 2δ.ώ.

Στόχος του ομίλου άθλησης, διατροφής και ευεξίας είναι οι μαθητές:

· Να γνωρίσουν το ανθρώπινο σώμα και να το αγαπήσουν,

· να αντιληφθούν το μυϊκό τους σύστημα και να γυμνάσουν το σώμα τους,

· να εφαρμόσουν το δικό τους πρόγραμμα άθλησης,

· να ενημερωθούν και να υιοθετήσουν υγιεινές διατροφικές συνήθειες και

· να μάθουν να διαχειρίζονται το στρες με τη βοήθεια της άσκησης.

Επιμέρους σκοποί:

· Ισόρροπη ανάπτυξη σώματος και ψυχής

· Συνεργασία μαθητών με διαφορετικούς στόχους.

· Ομαδικότητα: χωρισμός σε ομάδες των 4 ατόμων

· Ενθάρρυνση: ενίσχυση αυτοπεποίθησης

· Βιωματικό μάθημα: η κάθε ομάδα θα εκτελεί ασκήσεις βάζοντας τους δικούς της στόχους.

· Επικοινωνία και κριτική σκέψη

· Ψυχοκινητικές δραστηριότητες: παιχνίδια κινητοποίησης με στόχο την κινητοποίηση του σώματος.

Θα συνεργαστούμε με διαιτολόγο, καρδιολόγο, ψυχολόγο, γυμναστές και θα επισκεφτούμε τους αθλητικούς χώρους της πόλης μας .

3. ΤΙΤΛΟΣ: Όμιλος Φυσικών Επιστημών: Μαθαίνουμε για την κλιματική αλλαγή

Εκπαιδευτικός: Δημητριάδη Κυριακή. Ειδικότητα: ΠΕ04.01. Διάρκεια: 2δ.ώ.

«Ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος», «Δεν έκανε χειμώνα φέτος», «Καλοκαίρι και βρέχει;»… ερωτήματα που κάνουμε και ακούμε συνεχώς… Τι συμβαίνει; Φταίει η Κλιματική Αλλαγή; Κι αν ναι, τι είναι αυτό; Πού οφείλεται; Και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της; Τέτοιου είδους ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα πλαίσια του Ομίλου Φυσικών Επιστημών «Μαθαίνοντας για την Κλιματική Αλλαγή». Οι μαθητές που θα συμμετέχουν βασιζόμενοι σε επιστημονικά δεδομένα και αξιοποιώντας πειράματα, ψηφιακές εφαρμογές, βίντεο, θεατρικές πρακτικές και παιχνίδια θα μελετήσουν τις αιτίες και τους παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται το φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής, τις επιπτώσεις της τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο και θα αναζητήσουν λύσεις προκειμένου να μετριαστεί το πρόβλημα, αλλά και να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται. Απώτερος στόχος να αναλάβουν οι ίδιοι δράση για ένα ζήτημα που τους αφορά και να εξελιχθούν σε επιστημονικά εγγράμματους πολίτες!

4. ΤΙΤΛΟΣ: Όμιλος Ρητορικής και Δημιουργικής Γραφής

Εκπαιδευτικός: Ταταράκη Ουρανία. Ειδικότητα: ΠΕ02. Διάρκεια: 2δ.ώ.

Στόχος του Ομίλου Ρητορικής είναι οι μαθητές:

•να γνωρίσουν τη δύναμη του λόγου

•να βελτιώσουν τον προφορικό τους λόγο

•να καλλιεργήσουν τον γραπτό λόγο με δημιουργική γραφή

•να αναπτύξουν ικανότητες πειθούς και δομημένου λόγου

•να αξιοποιήσουν δημιουργικά τον χρόνο τους με θεατρικό παιχνίδι

• να γνωρίσουν τα ρητορικά αγωνίσματα

• να συμμετάσχουν σε διοργανώσεις ρητορικού λόγου, εάν το επιθυμούν.

5. ΤΙΤΛΟΣ: Ραδιοφωνικός Όμιλος

Εκπαιδευτικοί: Τσιριντάνη Ζαχαρένια & Ξενικού Γεωργία. Ειδικότητες: ΠΕ85 & ΠΕ03. Διάρκεια: 4δ.ώ.

Στον Ραδιοφωνικό όμιλο που θα λειτουργήσει αυτή την σχολική χρονιά στο σχολείο μας καλούμε όλα τα παιδιά που θέλουν να μάθουν πως λειτουργεί το ραδιόφωνο και έχουν διάθεση να δημιουργήσουν τις δικές τους ραδιοφωνικές εκπομπές.

Αυτή θα είναι η βασική ενασχόληση μας να δημιουργήσουμε εκπομπές από την αρχή και στη συνέχεια να τις ανεβάσουμε στην συχνότητα του EUROPEANSCHOOLRADIO. Οι εκπομπές μας θα είναι θεματικές (θέματα που θα επιλέγουμε μετά συζήτηση) ή ψυχαγωγικές.

Θα πάμε επίσκεψη σε ένα Ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης μας για να δούμε από κοντά τις πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και να συζητήσουμε με τους ανθρώπους εκεί.

Θα εκπαιδευτούμε στα ψηφιακά εργαλεία που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο Ραδιοφωνικός σταθμός μας.

6. ΤΙΤΛΟΣ: Θεατρικός Όμιλος: θεατρικά παιχνιδοκαμώματα

Εκπαιδευτικοί: Σκανδαλάκη Στέλλα & Καραπιδάκη Εμμανουέλα. Ειδικότητες: ΠΕ06 & ΠΕ05. Διάρκεια: 4δ.ώ.

-Δεν ξέρω να χορεύω!

-Εγώ ντρέπομαι τον κόσμο!

-Δεν μου αρέσει το θέατρο!

Ε, λοιπόν! Κι εγώ! Αλλά τώρα μπορείς να δοκιμάσεις κάτι διαφορετικό!

Έλα στον όμιλο για να….

κινηθούμε, συνεργαστούμε, υποδυθούμε, κατανοήσουμε, εμπιστευτούμε, παίξουμε, εκφραστούμε ελεύθερα και … ίσως να χειροκροτηθούμε!!

Έλα να γνωριστούμε και να δημιουργήσουμε μαζί!

7. ΤΙΤΛΟΣ: Ψάχνοντας... τη μουσική!

Εκπαιδευτικός: Μπαλογιάννης Βασίλης. Ειδικότητα: ΠΕ79.01. Διάρκεια: 2δ.ώ.

Καλώς ήρθατε στον όμιλο "Ψάχνοντας... τη μουσική"! Εδώ, η αναζήτηση της μουσικής μας δεν σταματά ποτέ, καθώς επικεντρωνόμαστε στην τέχνη της μουσικής εκτέλεσης. Ετοιμαστείτε να βυθιστείτε σε έναν κόσμο γεμάτο ήχους και ρυθμούς, όπου η πρακτική και η συνεργασία είναι το παν.

Στον όμιλό μας, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η καλλιέργεια της ερμηνείας είναι κεντρικές. Θα εξερευνήσετε διαφορετικά στυλ και τεχνικές, θα πειραματιστείτε με νέες προσεγγίσεις και θα ενισχύσετε τις δεξιότητές σας για να κάνετε κάθε σας παράσταση μοναδική και αξέχαστη.

Ας ανακαλύψουμε μαζί τις απεριόριστες δυνατότητες της μουσικής εκτέλεσης και ας δημιουργήσουμε μαγικές μουσικές στιγμές με κάθε νότα!

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ