ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Ελαιόλαδο: Η βελτιωμένη φετινή σοδειά θα ρίξει στο μισό τις τιμές - Τι πρέπει να γίνει για να αποκτήσει αξία ο "υγρός χρυσός"

0

 Χαμηλότερα θα κοστίσει εφέτος στον καταναλωτή η προμήθεια του ελαιολάδου από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, μιας και σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η εφετινή παραγωγή αναμένεται να είναι καλύτερη από αυτήν του 2023.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις η φετινή ελαιοκομική παραγωγή θα ανέλθει μεταξύ 220-230 χιλιάδων τόνων» είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο, θα έχει ως αποτέλεσμα την ομαλοποίηση της κατάστασης.

Τα τελευταία χρόνια, τόσο ο πόλεμος της Ρωσίας με τη Ουκρανία, που αύξησε τις τιμές σε βασικά προϊόντα και παρέσυρε και το ελαιόλαδο, όσο και οι έντονες κλιματικές συνθήκες που μείωσαν σε ιστορικά χαμηλά τις παραγωγές ελαιολάδου σε όλη τη «Λεκάνη της Μεσογείου», εκτόξευσε τις τιμές για τον καταναλωτή, καθιστώντας τον «πράσινο χρυσό» είδος πολυτελείας.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Οικονόμου, αυτή η εικόνα πρόκειται να αλλάξει, μιας και οι παραγωγές σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές χώρες επανέρχονται σε «φυσιολογικά» επίπεδα.

«Θα υποχωρήσουν οι τιμές»

Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του κλάδου, οι φετινές τιμές παραγωγού θα είναι χαμηλότερες από πέρυσι. Και επισημαίνουν «όταν οι ποσότητες είναι σχεδόν διπλάσιες από την περασμένη χρονιά, δεν μπορεί ο παραγωγός να πληρωθεί την ίδια τιμή με πέρυσι».

Ήδη, οι παραγωγοί πληρώνονται περί τα 8 ευρώ το λίτρο, όμως ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι δεν θα διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ.

«Το παιχνίδι έχει έναν ευχαριστημένο και έναν δυσαρεστημένο. Αλλά πρέπει να αρχίσουμε να κοιτάζουμε και τον καταναλωτή ο οποίος δυσκολεύεται να πληρώσει το λάδι στις σημερινές τιμές», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Και συνεχίζει: «Πρέπει να αφήσουμε την αγορά να παίξει με την προσφορά και τη ζήτηση. Πέρυσι οι τιμές παραγωγού ξεπέρασαν τα 10 ευρώ και αυτή η αύξηση πέρασε και στον τελικό καταναλωτή».

Αυτό θα βοηθήσει να μπει ξανά το ελληνικό ελαιόλαδο στο τραπέζι των οικογενειών. Λόγω των εκτόξευσης των τιμών πέρυσι πολλά νοικοκυριά επέλεξαν να αντικαταστήσουν το παραδοσιακό παρθένο ελαιόλαδο με φθηνότερα ηλιέλαια, σπορέλαια κ.α. Αυτό μάλιστα δεν είναι ελληνικό φαινόμενο καθώς σε Ισπανία και Ιταλία, καθαρά ελαιοπαραγωγικές χώρες, η κατανάλωση υποχώρησε, όπως και στη χώρα μας, κοντά στο 18% με 20%.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου «οφείλεται στην αύξηση της τιμής αλλά και στις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων καταναλωτών» και πρόσθεσε «θα κάνουμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να μπει ξανά στο τραπέζι το ελληνικό ελαιόλαδο».

«Αυτά πρέπει να γίνουν για να αποκτήσει αξία το ελαιόλαδο»

Προκειμένου να δοθεί επιπλέον αξία στο προϊόν, ο κ. Οικονόμου είπε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «ο καταναλωτής θα πρέπει να ενημερωθεί για τα οφέλη που έχει το ελαιόλαδο στην υγεία του»

Οι έλεγχοι σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να ενταθούν και ο «πράσινος χρυσός» να πωλείται τυποποιημένος και όχι χύμα και ανώνυμα το οποίο σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ «είναι συχνά και νοθευμένο». «Εάν γίνουν όλα αυτά τότε οι όροι του ανταγωνισμού και η αγορά θα δουλέψουν από μόνοι τους» σημείωσε».

Και συμπλήρωσε «σίγουρα χρειαζόμαστε μια εθνική στρατηγική, κυρίως για τις εξαγωγές και της ενίσχυσης των δράσεων, προβολής και προώθησης του προϊόντος» καταλήγοντας «όλοι πρέπει να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Στην Ισπανία

Οι τιμές του ελαιολάδου προβλέπεται να μειωθούν κατά το ήμισυ τους επόμενους μήνες, καθώς το τέλος της ξηρασίας στη Μεσόγειο φαίνεται ότι θα φέρει βελτιωμένη συγκομιδή.

Η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής ελαιολάδου στον κόσμο, η Ανδαλουσία στην Ισπανία, αναμένεται να κάνει 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους του «υγρού χρυσού» αυτή τη σεζόν, αύξηση 77% σε σχέση με την προηγούμενη συγκομιδή, όπως αναφέρουν οι Νew York Times.

Η συγκομιδή της ελιάς ξεκινά συνήθως στα τέλη Οκτωβρίου και διαρκεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η αύξηση της παραγωγής προβλέπεται να φέρει ανακούφιση στους αγοραστές, σε αρκετές χώρες, που είδαν την τιμή του λαδιού να εκτοξεύεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Ο Gary Lewis από την KTC Edibles, προμηθευτή ελαίων σε μεγάλα σούπερ μάρκετ με έδρα το Μπέρμιγχαμ, δήλωσε ότι αναμένει ότι οι τιμές στη Βρετανία, να «μειωθούν κατά 40% έως 50%» ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης προσφοράς.

Αυτό σημαίνει ότι θα επιστρέψουν στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη του 2022, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Όπως είπε στο τέλος του περασμένου έτους, οι μεγάλες τιμές του extra παρθένου ελαιόλαδου άγγιξαν τις 10.000 ευρώ ανά τόνο, φέτος εκτιμά ότι θα κινηθούν περίπου στις 4.000 με 5.000 ευρώ.

Ωστόσο εκτιμάται ότι τα αποτελέσματα για τον καταναλωτή, θα είναι ορατά στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς θα υπάρχει νευρικότητα στην αγορά μέχρι να βγει η καλλιέργεια από τα δέντρα και να ολοκληρωθεί η διαδικασία παραγωγής.

Τα νέα έρχονται μετά από χρόνια κρίσης για τη βιομηχανία ελαιολάδου, καθώς μια σειρά από καύσωνες και ξηρασίες έχουν «πλήγωσαν» την παραγωγή και ώθησαν τις τιμές σε υψηλά ρεκόρ.

Πέρυσι, η Deoleo, ο μεγαλύτερος παραγωγός ελαιολάδου της Ισπανίας, δήλωσε ότι ήταν «μια από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του τομέα».

Ο Kyle Holland, αναλυτής της Expana, δήλωσε ότι υπήρξε μια «μεγάλη εισερχόμενη προσφορά» από πολλές άλλες περιοχές, καθώς και από την Ισπανία, με τη Μεσόγειο να αντιπροσωπεύει το 80% της παγκόσμιας προσφοράς.

«Άλλοι σημαντικοί παραγωγοί όπως η Ελλάδα, η Τουρκία και η Τυνησία αναμένουν επίσης πολύ βελτιωμένη παραγωγή σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν.

«Οι παράγοντες της αγοράς στην Ελλάδα προτείνουν δυνητική παραγωγή 230.000 μετρικών τόνων, από τους 130.000 της περασμένης σεζόν. Η Τουρκία αναμένεται να παράγει 260.000 έως 270.000 μετρικούς τόνους, σε σύγκριση με τους 120.000 περίπου της περασμένης σεζόν, ενώ η Τυνησία θα μπορούσε να φτάσει τους 280.000 έως 290.000 μετρικούς τόνους, από 210.000 έως 230.000 της περασμένης σεζόν.

Ο Holland δήλωσε ότι οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς αναμένουν τώρα ότι οι τιμές θα μειωθούν καθώς γίνεται η συγκομιδή.

neakriti.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ