ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ήθελα να’ μουν κι εγώ εκεί: αναμνήσεις μισού αιώνα από τον ‘Φάλκονα’

0

Την παρουσίαση του βιβλίου «Ένας ‘Φάλκονας’ δεν φέρνει την άνοιξη» προετοιμάζουν για την Τετάρτη 20 Ιουλίου οι «Ημέρες Ρεθύμνου 2022». Το βιβλίο, που έχει συγγραφέα τον Χάρη Στρατιδάκη, κυκλοφόρησε πρόσφατα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης εικοσιπέντε χρόνων από τη λειτουργία τού Κέντρου Περιβαλλοντικής Αγωγής και Ενημέρωσης στην Καρωτή Ρεθύμνου και αποτελεί μια ανακεφαλαίωση της ιστορίας και της προσφοράς του.

Ο ‘Φάλκονας’ υπήρξε το πρώτο τέτοιου είδους κέντρο στην Κρήτη και το μοναδικό μέχρι σήμερα στην Ελλάδα που λειτούργησε αποκλειστικά σε εθελοντική βάση. Δραστηριοποιήθηκε την περίοδο 1996-2003, ενώ στη συνέχεια έπεσε θύμα των πολιτικών σκοπιμοτήτων της εποχής, που έθεσαν ως προτεραιότητα όχι την περιβαλλοντική αγωγή των παιδιών αλλά την ικανοποίηση εκλογικών ακροατηρίων. Στη δημιουργία του συνέλεσαν αποφασιστικά ο Θωμάς Κρεβετζάκης, η Κατερίνα Κατσιμάνη, ο Κωστής Τζουγανάκης, ο Χρόνης Μαρκάκης, ο Γιώργος Πολάκης και ο τότε προϊστάμενος πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Γιάννης Φωτάκης. Στους συντελεστές αυτούς προστέθηκαν στη συνέχεια ο οικολόγος Ιδομενέας Σταυρουλάκης, η αρχαιολόγος Ειρήνη Γαβριλάκη, ο γεωλόγος Βασίλης Σιμιτζής, οι πανεπιστημιακοί Χρήστος Λιονής και Άρης Τσαντηρόπουλος, οι εκπαιδευτικοί Χρίστος Μακρής, Νίκος Γαβαλάς, Γιώργος Βλοντάκης και Αλκμήνη Μαλαγάρη, ο δάσκαλος χορού Γιώργος Σπυρλιδάκης και δεκάδες άλλοι Κρητικοί, όλοι αναγνωρισμένοι στον χώρο τους και στην κοινωνία.

Πέραν των παραπάνω, τον ‘Φάλκονα’ βοήθησαν να φτερουγίσει, με τον τρόπο του ο καθένας, 232 ενεργοί πολίτες, παράγοντας και προσφέροντας στις νεότερες γενιές 61 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα και αφήνοντας ως παρακαταθήκη για το μέλλον 46 εκδόσεις και 13 φορητά εκπαιδευτικά προγράμματα («μουσειοβαλίτσες»). Οργάνωσε 5 επίσης παγκρήτιες συναντήσεις εκπαιδευτικών προγραμμάτων, συσπειρώνοντας το σύνολο των εκπαιδευτικών που προσδοκούσαν μια διαφορετική εκπαίδευση, συναρπαστική για τις νέες γενιές και ταυτόχρονα οικολογική, που να μεταδίσει αξίες κια να καλλιεργεί στάσεις ζωής.

Το Κέντρο λειτούργησε με υποδειγματικές δράσεις, έχοντας τη συμπαράσταση περισσότερων από πενήντα φορέων, δημοτικών αρχών, οικολογικών και πολιτιστικών συλλόγων, μουσείων, επαγγελματικών οργανώσεων κ.λπ. Διετέλεσε όχι απλά ανοιχτό στην κοινωνία αλλά επεδίωκε συνειδητά τη συμμετοχή της σε όλες του τις δραστηριότητες, προγράμματα, ημερίδες, συνέδρια, εκπαιδευτικές επισκέψεις, δράσεις, κατασκηνώσεις, απελευθερώσεις αποθεραπευμένων ζώων κ.λπ.

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Βιολογίας και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, η οποία είχε σταθεί εξ αρχής δίπλα στο εγχείρημα, στηρίζοντάς το με τις γνώσεις και το κύρος της. Θα τη συνοδεύσει ο υπεύθυνος του ‘Φάλκονα’ Χάρης Στρατιδάκης, με περιγραφή στιγμών από τη δημιουργία και λειτουργία του, καθώς και όσοι θέλουν να μοιραστούν με το ακροατήριο τις δικές τους εντυπώσεις και αναμνήσεις. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Θωμάς Κρεβετζάκης των Ημερών Ρεθύμνου, υπεύθυνος την εποχή εκείνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κέντρου Νέων, φορέα που στήριξε αποφασιστικά το Περιβαλλοντικό Κέντρο.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης θα τιμηθούν συμβολικά δύο από τους εθελοντές της προσπάθειας. Ο Κωστής Τζουγανάκης θα τιμηθεί για την προσφορά, τη δική του ως αντιδήμαρχος τότε Επισκοπής και των γονέων του Ευάγγελου και Νίκης, στα προγράμματα αγγειοπλαστικής και σαπωνοποίησης αντίστοιχα, αλλά και συνολικά των Καρωθιανών που στήριξαν το εγχείρημα. Ο Κώστας Καπελώνης, μέλος του Β΄  Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων, θα τιμηθεί για την προσφορά του στα προγράμματα καλαθοπλεκτικής και στη δημιουργία του φορητού εκπαιδευτικού προγράμματος «Του λιναριού τα πάθη», αλλά και συνολικά των ΚΑΠΗ, στα πλαίσια της προώθησης της διαγονεακής μάθησης.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Δημοτικό Κήπο την Τετάρτη 20 Ιουλίου 2022 στις 8.30 το βράδυ. Οι οργανωτές ευελπιστούν να προσφέρουν σ’ όσους πάρουν μέρος μια δροσερή βραδιά, με αναμνήσεις και ιδέες που παραμένουν και σήμερα εξίσου φρέσκες και δροσερές.

Για τις ΗΜΕΡΕΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 2022

Θωμάς Κρεβετζάκης

Αντισήμαρχος Ρεθύμνου

Το εξώφυλλο του βιβλίου που θα παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου
Ο Ιδομενέας Σταυρουλάκης, εκ των συντελεστών του 'Φάλκονα'
Απελευθέρωση αποθεραπευμένου γύπα στο φαράγγι Κοτσυφού
Παγκρήτια Συνάντηση Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων
Μερικές από τις εκδόσεις του 'Φάλκονα'
Χριστουγεννιάτικη κατασκήνωση με υπνόσακους στην Καρωτή.
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ