ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μια σπουδαία μέρα έρχεται…

0

Έχω τη χαρά να συμμετέχω στην ομάδα που το Σαββατοκύριακο θα παρουσιάσει στο Ωδείο Ρεθύμνου το θεατρικό έργο της Ρεθεμνιώτισσας δημοσιογράφου Αθηνάς Πετρακάκη «Μία σπουδαία μέρα», σε σκηνοθεσία της κ. Καλλιόπης Τσιμπισκάκη και Μουσική δική μου.

Η πρόταση που μου έκανε η καλή φίλη και αξιόλογη δημοσιογράφος Αθήνα Πετρακάκη, ήταν μια μένα μια μεγάλη πρόκληση, καθώς είναι η πρώτη φορά που επιχειρώ να γράψω πρωτότυπη μουσική για ένα έργο κι ελπίζω να ανταποκριθώ επάξια στις απαιτήσεις του σημαντικού αυτού έργου, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο κοινό. 

Παρακολουθώντας αρκετές πρόβες από την παράσταση άρχισα να την επενδύω μουσικά σταδιακά, καθώς πρόκειται για ένα έργο με έντονες και συνεχείς αλλαγές συναισθημάτων. Δεν σας κρύβω ότι κάθε φορά που έφευγα από μια πρόβα ήμουν ιδιαίτερα προβληματισμένος, θέλοντας να γράψω κάθε φορά διαφορετική μουσική, ανάλογα με το συναίσθημα που μου προκαλούσε κάθε φορά, κάθε σκηνή του έργου.

Η σκηνοθεσία και η εξαιρετική επιλογή των ηθοποιών που ταιριάζουν απόλυτα στο ρόλο που τους δόθηκε, μου δημιούργησαν μεγάλο προβληματισμό για το ύφος της μουσικής που θα έπρεπε να προτείνω, ώστε να δώσω το στίγμα της συγκεκριμένη εποχής στο κοινό που θα το παρακολουθήσει.

Θα πρέπει να τονίσω ότι, έβαλα και ένα στοίχημα με τον εαυτό μου ότι ΝΑΙ, είναι κάτι άγνωστο για εμένα, αλλά αφού μου έδειξε τέτοια εμπιστοσύνη η Αθηνά Πετρακάκη, δε μπορούσα παρά να τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, να ξεπεράσω τις ανησυχίες μου και ουσιαστικά να πείσω τον εαυτό μου ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στη συγκεκριμένη πρόκληση - πρόσκληση.

Φυσικά, από μόνο του το έργο, σου δίνει το κίνητρο να θέλεις να συμμετέχεις με οποιοδήποτε τρόπο, μιας και όπως έχει αναφέρει και η κ. Εύα Λαδιά, δεν ξέρουμε τελικά, εάν έχουμε πάρει τις απαντήσεις, για το Αρκάδι. Δηλαδή, αν τελικά είχε μείνει κάτι ουσιαστικό που δε γνωρίζαμε, η πεμπτουσία της θυσίας που αναδεικνύεται σ΄ αυτό το έργο από τη χαρισματική πένα της Αθηνάς.

Είμαι πεπεισμένος ότι η εμπνευσμένη αυτή παραγωγή θα δώσει μια διαφορετική νότα στις φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Αρκαδίου.

Νιώθω την ανάγκη να σας καλέσω να παρευρεθείτε όλοι όσοι μπορείτε στις 5 ή 6 Νοεμβρίου στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης», στις 20:30 και στις 8 Νοεμβρίου 15:00, στο Αρκάδι για να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και γιατί όχι να προβληματιστούμε για το παρόν και το μέλλον.

 

Αντώνης Μαυράκης

Καθηγητής  Μουσικής

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ