ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Ένα τοπικό lock down θα φέρει οικονομική καταστροφή»

0

Την έντονη ανησυχία της για το μέλλον της τοπικής οικονομίας εκφράζει η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, καθώς η πανδημία του covid – 19 συνταράσσει συθέμελα τον βασικό οικονομικό πυλώνα του Ρεθύμνου, τον τουρισμό. Μάλιστα, το ενδεχόμενο ενός τοπικού  lock down, θα επιφέρει την απόλυτη καταστροφή, γεγονός, που πρέπει να τεθεί σοβαρά υπόψη της τοπικής κοινωνίας για ό,τι πρέπει να συνεχίζει να προσέχει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ιδίως τους τουριστικούς μήνες.

Η κ. Λιονή μέσα από την αποκλειστική συνέντευξη στην εφημερίδα μας, επισημαίνει, πως μπορεί να η πανδημία να «πέρασε» σχεδόν ανώδυνα για την δημόσια υγεία στο Ρέθυμνο, όμως η οικονομία του τόπου δοκιμάζεται και αυτό θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο ως προς την προσοχή που πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει.

Την ίδια ώρα, τονίζει, πως ο ισχύον αναπτυξιακός σχεδιασμός του νομού δεν άλλαξε λόγω των δυσμενών συγκυριών που προέκυψαν από την πανδημία και ταυτόχρονα παρουσιάζει τις βασικές αναπτυξιακές κατευθύνσεις που ακολουθούνται ενόψει προετοιμασίας του νέου ΕΣΠΑ.

Περισσότερα, στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Η πανδημία του κορωνοϊού πόσο έχει επηρεάσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Ρεθύμνου; Άλλαξαν οι προτεραιότητες ή όχι και γιατί;

Γενικά σε ό,τι αφορά στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας και στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης δεν άλλαξε κάτι λόγω του κορονοϊού. Τα δημόσια έργα τα οποία τα οποία έχουμε στην αρμοδιότητά μας να εκτελέσουμε και αυτά που πρόκειται να εκτελεστούν στο μέλλον, παραμένουν στους άμεσους σχεδιασμούς μας. Ασφαλώς όμως κατά ένα μικρό τμήμα έχει προκύψει η αναγκαιότητα να εξευρεθεί η χρηματοδότηση από τα κονδύλια της Περιφέρειας, τόσο τα ευρωπαϊκά όσο και των δημοσίων επενδύσεων για τα θέματα υγείας που έχουν σχέση με τον κορονοϊό. Η Περιφέρεια λόγω του κορονοϊού έχει βοηθήσει πάρα πολύ και τις δημόσιες δομές υγείας, είτε με παροχή υγειονομικού υλικού, είτε με οποιοδήποτε άλλο μέσο διότι θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και παρότι αυτή η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην Περιφέρεια θεωρεί ότι είναι της ευθύνης της και για αυτό συνεργάζεται με την Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης έτσι ώστε να καλύπτει ανάγκες του νησιού σε θέματα υγείας, στο βαθμό βεβαίως που μπορεί.

Ποια είναι η εικόνα που έχετε για την εφαρμογή των μέτρων καταπολέμησης της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού; Είδαμε πρόσφατα να θέτετε υπηρεσίες και φορείς προ των ευθυνών τους, ζητώντας αυστηρότητα.

Από πλευράς Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης δύο είναι οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.  Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας με τους επόπτες υγείας και η Διεύθυνση Ανάπτυξης με το αρμόδιο τμήμα εμπορίου. Πραγματικά επειδή επιδείξαμε μια πάρα πολύ καλή συμπεριφορά ως λαός και ως χώρα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού με αποτέλεσμα να μην έχουμε ευτυχώς θύματα πολλά εξαιτίας του κορονοϊου, ο κόσμος μετά τη λήξη της καραντίνας δυστυχώς πιστεύει ότι έχει τελειώσει το ζήτημα αυτό, ότι δε μας αφορά, ότι ο ιός είναι έξω από μας. Έχουν αρχίσει πολλοί από τους συμπολίτες μας να μην τηρούν τα μέτρα, ούτε στις κατ΄ ιδίαν συναναστροφές τους, όμως ούτε και τα καταστήματα τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Για αυτό τις τελευταίες μέρες συγκαλέσαμε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης μια συνάντηση – σύσκεψη και ζήτησα, η αλήθεια είναι, με πολύ αυστηρό τόνο, από όλες τις υπηρεσίες, είτε αυτή είναι η αστυνομία, είτε λιμενικό, είτε αρμόδιοι δήμοι, είτε οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας, να εντείνουν τις προσπάθειές τους για έλεγχο, κυρίως των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κει όπου συχνάζουν πάρα πολλοί νέοι άνθρωποι και όπου και παρατηρήθηκε συνωστισμός πέρα από κάθε λογική. Οι έλεγχοι αυτοί έχουν ξεκινήσει δυναμικά, θα διατηρηθούν και θα ενταθούν  όλο το χρονικό διάστημα του καλοκαιριού λόγω του ότι σε λίγες μέρες ανοίγουν και οι απευθείας πτήσεις προς τα αεροδρόμια της Κρήτης. Για αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να τηρούμε όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα τόσο σε κοινωνικό επίπεδο όσο και στους επαγγελματικούς χώρους, ώστε να προστατεύσουμε πρώτα και κύρια τις ανθρώπινες ζωές, τις δικές μας , των αγαπημένων μας και των επισκεπτών μας και ακολούθως την τοπική οικονομία. Μπορεί καθένας μας να αναλογιστεί τι θα συμβεί αν βρεθεί στο Ρέθυμνο μια εστία νοσούντων ανθρώπων. Το κεντρικό κράτος και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δε θα διστάσει – και καλά θα κάνει- να κηρύξει ένα τοπικό lockdown, που βεβαίως αυτό σημαίνει ότι θα κλείσουν καταστήματα και θα ξανανοίξουν – όσα αντέξουν- του χρόνου, κάτι που αντιλαμβάνεστε ότι ισοδυναμεί με τεράστια οικονομική καταστροφή του Νομού και του νησιού. Επομένως είμαστε όλοι υπεύθυνοι για την τήρηση των μέτρων τόσο για την προστασία της δημόσιας υγείας όσο και της τοπικής οικονομίας.

Μήπως θα έπρεπε να εξηγήσουμε στον κόσμο, τι θα σήμαινε ένα τοπικό lock down σε περίπτωση έξαρσης κρουσμάτων covid – 19;

Ο κόσμος θεωρούμε ότι είναι ενημερωμένος από τα ΜΜΕ , οι επιστήμονες βγαίνουν σε όλα τα δελτία ειδήσεων και είναι πάρα πολύ αναλυτικοί. Εμείς σαν τοπικές υπηρεσίες έχουμε βγει έχουμε ενημερώσει τον κόσμο, έχουμε κάνει συζητήσεις με το Σύλλογο Εστίασης και των καταστημάτων διασκέδασης. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και δε χρειάζονται ιδιαίτερες επεξηγήσεις το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής, εάν στο νησί και την πόλη μας εφαρμοστεί ένας δεύτερος εγκλεισμός. Ο χειμώνας θα είναι εξαιρετικά δύσκολος για όλους μας

Πόσο ανήσυχη είστε για την πορεία της τοπικής οικονομίας μέσα στους επόμενους μήνες; Μήπως πρέπει να δούμε εξ αρχής τις βασικές κατευθύνσεις ως προς τους τομείς, στους οποίους στηρίζεται η τοπική οικονομία;

Το ότι είμαι ανήσυχη φαίνεται από τις προηγούμενες τοποθετήσεις μου. Η τοπική οικονομία, κακά τα ψέματα, βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στον τουρισμό, με αποτέλεσμα αυτή η μονομέρεια να έχει προκαλέσει αυτή την τεράστια  οικονομική δυσχέρεια σε όλες τις επιχειρήσεις του νησιού και άλλες περιοχές – τουριστικού ενδιαφέροντος της χώρας- που επλήγησαν δεινά από την πανδημία του κορονοϊού. Για αυτό θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλοι οι παραγωγικοί φορείς αλλά και οι φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης τους σχεδιασμούς μας. Θα πρέπει ένα μεγάλο μέρος από την τοπική οικονομία να βασιστεί τόσο στον πρωτογενή όσο και στο δευτερογενή τομέα , στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, την ιδιωτική παροχή υπηρεσιών και όχι μόνο στον τουρισμό, διότι αρκεί ένα τυχαίο γεγονός, όπως ο η πανδημία για να δυσκολέψει οικονομικά πάρα πολύ το νησί και τους ανθρώπους του.

Βρισκόμαστε εν όψει του νέου ΕΣΠΑ. Ποιες είναι οι βασικές κατευθύνσεις που θα ακολουθηθούν για τις δημόσιες υποδομές του Ρεθύμνου;

Οπωσδήποτε θα γίνουν συνεννοήσεις σε ό,τι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ και με τους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας αλλά και με τους άλλους παραγωγικούς φορείς, Επιμελητήρια, Πανεπιστήμια κλπ προκειμένου να έχουμε ένα γενικό σχεδιασμό πολύ πιο εξειδικευμένο και περισσότερο σφαιρικό για το νομό μας. Εμείς ως Περιφερειακή Ενότητα, γνωρίζετε ότι οι αρμοδιότητές μας έχουν να κάνουν με τις δημόσιες υποδομές. Ολοκληρώσαμε τις μελέτες δύο βασικών οδικών αξόνων , όπως είναι ο αμαριώτικος δρόμος ο οποίος θα ενταχθεί σε έργο ΕΣΠΑ , το πρώτο του κομμάτι και ευελπιστούμε και τα επόμενα καθώς επίσης και ο ΝΟΑΚ, που είναι ο αγιοβασιλιώτικος δρόμος. Σε ένα χρόνο τελειώνει και η μελέτη της νέας χάραξης του δρόμου του Μυλοποτάμου Γαράζο – Αξός – Ανώγεια και ήδη έχουμε ετοιμάσει δελτίο για τη συνέχιση της μελέτης από Γαράζο μέχρι Πάνορμο. Έτσι με αυτές τις κινήσεις τελειώνουμε τη μελέτη και ξεκινάμε την κατασκευή βασικών οδικών αξόνων στην Περιφερειακή Ενότητα. Πέρα του ότι αυτοί οι βασικοί δρόμοι είναι άκρως απαραίτητοι για την κυκλοφορία στο Ρέθυμνο, θεωρούμε ότι είναι και ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα, διότι φέρνει τους ανθρώπους και τις υπηρεσίες πολύ πιο κοντά. Επίσης σε συνεργασία με τους Δήμους ολοκληρώνουμε τα προγράμματα για τη διαχείριση των στερών και υγρών αποβλήτων που εντάξαμε στο ΕΣΠΑ. Βασικά έργα υποδομής, που η αλήθεια είναι ότι έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν τελειώνει σε πολλά όχι μόνο ο σχεδιασμός αλλά και η υλοποίηση τους. Βεβαίως θα δούμε και άλλες βασικές ανάγκες των Δήμων σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση, την υγεία, και όλα αυτά τα οποία συνθέτουν τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της Περιφερειακής Ενότητας, έτσι ώστε όπου δεν υπάρχουν μελέτες να ξεκινήσουν και εκεί που είναι σε εξέλιξη να τελειώσουν για να εντάξουμε τα σχετικά έργα στο ΕΣΠΑ.  Και βέβαια ένα θέμα που αφορά όλη την Κρήτη και κυρίαρχα το Ρέθυμνο είναι ο ΒΟΑΚ. Για μας είναι ένα έργο πρώτης ανάγκης διότι δεν υπάρχει άλλη πύλη εισόδου και εξόδου για τη  Περιφερειακή Ενότητα. Είναι ένα από τα έργα , που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ