ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συναγερμός για το μέλλον της τοπικής οικονομίας

0

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Αναγκαία αποδεικνύεται η αναδιάταξη του οικονομικού μοντέλου στην Κρήτη καθώς η τρέχουσα ύφεση καταδεικνύει, πως ο τουρισμός, δηλαδή, η στήριξη σε ένα και μόνο κύριο πυλώνα, απειλεί με κατάρρευση το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Αυτά τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντελής Πετσετάκης.

Όπως επισημαίνει, τα οικονομικά δεινά που προκαλεί η πανδημία του covid – 19, ουσιαστικά λειτουργούν ως «συναγερμός» για τις οικονομίες που δεν είναι πολυπαραγωγικές, δεν αξιοποιούν δυνατότητες και συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά κινούνται μονοσήμαντα, όπως – κατ’ ουσία – είμαστε εμείς στην Κρήτη. Ο ίδιος επισημαίνει την απόλυτη ανάγκη ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της οικονομίας μαζί με σειρά άλλων τομέων, που μπορούν να θωρακίσουν την τοπική οικονομία.

Χαρακτηριστικά ο κ. Πετσετάκης δήλωσε τα εξής: «Η κρίση, που έχει πλήξει τους τελευταίους μήνες την παγκόσμια οικονομία, είναι ένα τσουνάμι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε. Σε επίπεδο τοπικό, ο τουρισμός είναι ένας βασικός άξονας, στον οποίο πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία καθώς αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικός είναι για την οικονομία της Ελλάδας και πολύ περισσότερο για την τοπική μας οικονομία. Είναι δε, ένα πολύ καλό παράδειγμα, για να καταλάβουμε πως πρέπει να γίνει αναδιάταξη του οικονομικού μοντέλου της χώρας και βέβαια σε επίπεδο Κρήτης. Να δώσουμε, επιτέλους, την σημασία που πρέπει στον πρωτογενή τομέα. Είναι σημαντικός ο τομέας της παροχής υπηρεσιών αλλά θα πρέπει να γίνεται σε συνδυασμό με τον πρωτογενή τομέα ώστε να μην έχουμε τους οικονομικούς κλυδωνισμούς που ζούμε αυτή τη στιγμή.»

Επεξηγώντας, ο διαπρεπής οικονομολόγος, τόνισε:  «Χρειάζεται αναδιάταξη του οικονομικού και του κοινωνικού ιστού. Δεν γίνεται να έχουμε ένα στέρεο οικονομικό οικοδόμημα στην Κρήτη, όταν αυτό στηρίζεται μόνο στην παροχή υπηρεσιών και στον τουρισμό. Χρειάζεται αναδιάταξη των οικονομικών δυνάμεων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα και με αφορμή την πανδημία του covid – 19 και όσα έχουν προκληθεί, να δούμε πως θα έχουμε μια γενική αναδιάταξη του οικονομικού μοντέλου που ισχύει σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα.»

Ο προβληματισμός για το μέλλον είναι έντονος για το Οικονομικό Επιμελητήριο, το οποίο διερευνά λύσεις που θα έχουν μελλοντική εφαρμογή καθώς η κοινωνία θα πρέπει να είναι θωρακισμένη απέναντι σε φαινόμενα όπως η τρέχουσα πανδημία, που έχει καθηλώσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και μέσα σε αυτό το τοπικό, το οποίο ακροβατεί σε τεντωμένο σχοινί.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ

Εκείνο που φοβούνται οι οικονομολόγοι την τρέχουσα περίοδο, είναι η κοινωνική κατάρρευση που είναι πιθανό να προκύψει, λόγω της πρωτοφανούς κακής κατάστασης στο τουριστικό γίγνεσθαι.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντελής Πετσετάκης, εστιάζοντας στον τουρισμό, τόνισε, ότι 

«Θεωρώ, ότι θα πρέπει να δούμε κατά πόσο τους επόμενους μήνες οι ξενοδόχοι και όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό, μπορούν να το αντιμετωπίσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι κάτι ξένο αυτό που συμβαίνει με τα δεδομένα που ξέραμε στην Κρήτη. Είναι έξω από την πραγματικότητα της Κρητικής τουριστικής βιομηχανίας. Χρειάζονται πρωτοβουλίες ατομικές, με βάση τα πρωτόκολλα που έχουν βγει ως τώρα, τα οποία αν και δύσκολα θα πρέπει να εφαρμοστούν, ώστε να υπάρχει μεγάλη απορροφητικότητα και να προσελκύσουμε επισκέπτες. Επίσης να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε σωστά τα όποια κρούσματα κορωνοϊού για να διασφαλίσουμε την φήμη της Κρήτης. Οι ξενοδόχοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή και επιμονή, και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες και τις αντιξοότητες που έχουν προκύψει.»

Ο ίδιος επισήμανε, ότι «Το χειρότερο σενάριο που έχουμε μπροστά μας, είναι να μην υπάρξει απορροφητικότητα και η μέγιστη δυνατή προσέλκυση επισκεπτών από τον τουρισμό και να χαθεί ένα κομμάτι του κοινωνικού ιστού, που σημαίνει κοινωνικά φαινόμενα που δεν έχουμε ξαναδεί. Αυτό θα πρέπει να διασφαλιστεί και σε επίπεδο κεντρικού κράτους, το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει την επόμενη ημέρα για όλη την κοινωνία.»

Καταλήγοντας, ο κ. Πετσετάκης, συστήνει ψυχραιμία και λογική σε όλα τα επίπεδα, λέγοντας, ότι «Θα πρέπει όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και οι θεσμικοί φορείς να αντιμετωπίσουν με αισιοδοξία όλο αυτό που συμβαίνει. Θα πρέπει να διαχειριστούμε την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ισχυροποιώντας τις δυνατότητες που έχουμε.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ