ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρίσκο και αγωνία για την τουριστική σεζόν

0

ΣΥΝΕΧΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΛΟΜΕΝΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον η πιο αμφίρροπη και ιδιαίτερη τουριστική σεζόν όλων των εποχών. Το Ρέθυμνο μαζί με ολόκληρη την χώρα στρέφει τις ελπίδες του στον τουρισμό, όχι τόσο για οικονομική ανάταση αλλά κυρίως για να περισώσει ό,τι είναι εφικτό μετά από την πρωτοφανή κατάσταση που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η πανδημία του covid – 19. Είναι δεδομένο ότι κανείς δεν σκέφτεται το κέρδος, έτσι όπως το γνωρίζουμε με οικονομικούς όρους. Οι σκέψεις και οι ελπίδες είναι να σταθεί στα πόδια της ένα οικονομικό οικοδόμημα που στηρίζεται στην εύθραυστη τουριστική βιομηχανία.

Οι μονάδες που άνοιξαν δίδουν ιδιαίτερη βαρύτητα στα απαιτούμενα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπως διαφάνηκε από την περασμένη Τετάρτη, οπότε η χώρα μας άνοιξε τις πύλες της στον κόσμο, όλοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται στο τουριστικό γίγνεσθαι είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και εφαρμόζουν με αυστηρότητα κάθε μέτρο που έχει θεσπιστεί για την προστασία της υγείας των επισκεπτών αλλά και της δημόσιας υγείας της χώρας.

Άλλωστε, ο μεγάλος φόβος είναι αυτός. Στις χώρες, από τις οποίες υποδεχόμαστε επισκέπτες, δεν πήγαν ιδιαίτερα καλά τα πράγματα με την πανδημία. Δεν είχαν την δική μας ανταπόκριση στην τόσο δύσκολη πρόκληση του κορωνοϊού που ανέτρεψε την καθημερινότητα σχεδόν όλων των χωρών της γης. Είναι δεδομένο, πως θα βρεθούν τουρίστες με τον  covid – 19. Το θέμα είναι να αντιμετωπιστούν τα όποια κρούσματα με αποτελεσματικότητα και κυρίως να μην υπάρξει διασπορά στις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες που προσπαθούν να σώσουν ό,τι είναι δυνατόν να σωθεί μέσα σε αυτή την λαίλαπα που έχει βυθιστεί ο πλανήτης και παρασέρνει και την χώρα μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με στόχο την ενθάρρυνση όλων να προχωρήσουν σταθερά, ήταν και η επίσκεψη του Υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος είχε προγραμματισμένες επαφές με τους δημάρχους του νομού, τους επιχειρηματίες και τους τουριστικούς παράγοντες  χθες το απόγευμα.

ΠΡΩΤΟ ΜΕΛΗΜΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

Η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εντός και εκτός των ξενοδοχείων είναι το ζητούμενο αυτή την στιγμή, ώστε ως τουριστικός προορισμός, να καταφέρουμε να αποδειχθούμε ασφαλής επιλογή για όσους αποφασίσουν να κάνουν διακοπές στον τόπο μας από τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και την δική μας χώρα. Το «πρώτο τεστ» τα ξενοδοχεία που άνοιξαν, το πέρασαν με επιτυχία στο Ρέθυμνο. Αντίστοιχη εικόνα υπάρχει και από την υποδοχή των επισκεπτών στα αεροδρόμια Ηρακλείου και Χανίων. Οι έλεγχοι και η εφαρμογή των μέτρων ήταν στο επιθυμητό και απαιτητό επίπεδο.

Αντίστοιχη πρέπει να είναι όμως η κατάσταση και εκτός των χώρων υποδοχής και διαμονής. Εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, δήμοι για τους δημόσιους χώρους κάθε υπεύθυνος φορέας που υποδέχεται κόσμο σε μνημεία και επισκέψιμα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, όλοι, τίθενται προ των ευθυνών τους.

Χαρακτηριστικά, η Αντιδήμαρχος Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνου κ. Πέπη Μπιρλιράκη, δήλωσε στην εφημερίδα μας τα εξής: «Πρόκειται για μία προσπάθεια όλων των επαγγελματικών φορέων του τουρισμού, να προσεγγίσουν με όσο πιο δυνατό τρόπο μια βιώσιμη κατάσταση για τον τουρισμό μας. Προσπαθούμε όλοι να κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία, να κρατήσουμε ένα καθαρό πεδίο για τους εργαζόμενους και την οικονομία μας. Όμως, υπάρχει φοβερός κίνδυνος, αυτά τα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τις αμφιλεγόμενες από παντού προοπτικές, να αναγκαστούν μετά από λίγο καιρό να ξανακλείσουν. Γι αυτό, θεωρούμε ότι, στην γιγάντια προσπάθεια των ανθρώπων, των επιχειρηματιών, που προσπαθούν να στηρίξουν κοινωνία και οικονομία, θα πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με μεγάλο σεβασμό. Θα πρέπει να σκεφτούμε, ότι δεν πρέπει με τίποτα να αφήσουμε τα κρούσματα να εξαπλωθούν. Πρέπει να σεβόμαστε, ακόμα κι αν δεν το πιστεύουμε, αυτά που οι επιστήμονες υποδεικνύουν, γιατί εάν αρχίσουν τα κρούσματα να φαίνονται, καταλαβαίνετε, ότι θα είναι καταστροφικό και θα καταστρέψει και τις προσπάθειες των άλλων που γίνονται μέχρι σήμερα και ιδιαίτερα όλων των επιχειρηματιών που παίζουν την οικονομική τους πορεία κορώνα- γράμματα για να βοηθήσουν την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουμε, όλοι, ότι πρέπει να γίνει η προσπάθεια συνολική και όχι μόνο από έναν τομέα ή από κάποιους πολίτες. Από όλους μαζί. Διαφορετικά, ένας πολίτης αρκεί για να καταστραφεί, ένας επιχειρηματίας ή ένας πολίτης, για να καταστραφεί η προσπάθεια όλων.»

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλης Τσακαλάκης, σχολιάζοντας τις τρεις πρώτες ημέρες της φετινής τουριστικής περιόδου, είπε τα εξής: «Το ξεκίνημα ήταν καλό, μέσα στα αναμενόμενα πλαίσια. Οι περισσότεροι πελάτες πειθαρχούν στα υγειονομικά πρωτόκολλα, ενώ όταν χρειάζεται το λέμε δύο και τρεις φορές, ώστε τελικά να πειθαρχούν όλοι στα μέτρα που έχουμε θέσει σε εφαρμογή. Είμαστε απολύτως αυστηροί, στο να αναλαμβάνει ο κάθε ένας σοβαρά το ζήτημα της ατομικής ευθύνης σε αυτή την υπόθεση. Πρέπει να σας πω, ότι φιλοξενήσαμε δύο ημέρες στην Κρήτη 250 τουριστικούς πράκτορες από την Γερμανία. Μεταφέρω τον ενθουσιασμό τους για όσα είδαν να εφαρμόζονται κατά την διάρκεια της παραμονής τους. Όλοι ψηφίζουν Ελλάδα. Ψηφίζουν Κρήτη. Έφυγαν ενθουσιασμένοι για την προετοιμασία που έχουμε. Εγώ, λοιπόν, μπορώ να πω με βεβαιότητα, πως τα ξενοδοχεία τηρούν τα μέτρα και τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Το ζήτημα είναι τι θα γίνει έξω από τα ξενοδοχεία. Τι θα γίνει όταν θα βγει ο πελάτης από το ξενοδοχείο. Πρέπει να αντιμετωπίσει μια αντίστοιχη κατάσταση καθαριότητας, προετοιμασία και εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων. Πρέπει να δώσουμε μια συνολική εικόνα καλής προετοιμασίας. Το αντίθετο θα μας καταστήσει άξιους της μοίρας της. Όλοι παίρνουμε τα μέτρα της. Είναι μεγάλο το ρίσκο. Της χωρίς ρίσκο δεν μπορεί να γίνει επανεκκίνηση της οικονομίας. Για αυτό όλοι θα πρέπει να επιδείξουμε την σοβαρότητα που απαιτείται.»

ΧΑΜΗΛΕΣ ΠΛΗΡΩΤΗΤΕΣ

Στο Ρέθυμνο η τουριστική σεζόν ξεκίνησε, όπως αναμενόταν με χαμηλές πληρότητες. Τα περισσότερα ξενοδοχεία άνοιξαν με γεμάτα δωμάτια από 10% έως 20% του συνόλου της δυναμικής τους. Μέσα στις πιο δυσμενείς συγκυρίες, οι τοπικοί τουριστικοί παράγοντες κάνουν το καλύτερο δυνατό για να κρατήσουν ζωντανή την "βαριά βιομηχανία" της χώρας με το Ρέθυμνο και την Κρήτη να πρωτοστατούν σε αυτή την προσπάθεια.

Από την περασμένη Τετάρτη έως και σήμερα τα ξενοδοχεία, τα οποία έχουν ανοίξει και υποδέχονται τους λιγοστούς τουρίστες είναι τα εξής: ACHILLION PALACE, AEGEAN PEARL, AQUILA RITHYMNA BEACH, ARCHIPELAGOS, JO AN, ARIADNE HOTEL APARTMENTS, BRASCOS HOTEL, CRETA ROYAL, CRETA STAR, EVELIN, GRECOTEL CRETA PALACE, IBEROSTAR CRETA PANORAMA & MARE, IDEON, IKONES SUITES, KRITI BEACH, NEFELI, PANORMO BEACH, ODYSSIA BEACH HOTEL,PALAZZINO DI CORINA,  PEARL BEACH, RETHYMNO RESIDENCE, RETHYMNO VILLAGE,STERIS BEACH HOTEL APARTMENTS, THE SYNTOPIA HOTEL, THEARTEMIS PALACE, MENTA CITY BOUTIQUE HOTEL,  VENETO, BATIS, CALERGI RESIDENCE, DYO SUITES, KATERINA BEACH, LEONIDAS HOTEL APARTMENTS και TREFON HOTEL APARTMENTS.

Επίσης από όσα έχουν γίνει γνωστά μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και θα υποδεχθούν πελάτες τα ξενοδοχεία: DAISY HOTEL APARTMENTS, ADELE BEACH, AQUA MARIN, ATRIUM HOTEL, BIO HOTEL SUITES, KIRKI HOTEL και PETRADI BEACH HOTEL. Θα ακολουθήσουν έως τα μέσα Ιουλίου τα ξενοδοχεία MINOS, MINOS MARE, RETHYMNO MARE και IBISCOS GARDEN.

Οι κρατήσεις παρουσιάζουν ελαφρά αυξανόμενο ρυθμό και ο στόχος όλων είναι να κρατηθούν σε επίπεδα με τις λιγότερο δυνατές απώλειες. Να διευκρινιστεί, ότι η παραπάνω λίστα είναι σύμφωνα με όσα ξενοδοχεία το είχαν δηλώσει στον σύλλογο ξενοδόχων, από τον οποίο μας ενημέρωσαν, ότι πιθανόν και άλλες μονάδες να έχουν ή να πρόκειται να ανοίξουν αλλά να μην έχουν ενημερώσει το σύλλογο, καθώς δεν αποτελεί υποχρέωση τους.

ΣΤΙΣ 7 ΙΟΥΛΙΟΥ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΑ ΔΩΜΑΤΙΑ

Την προσεχή Τρίτη θα ξεκινήσουν να λειτουργούν και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, όπως μας ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων «Ο Ξένιος Ζευς» κ. Μανώλης Περάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα καθώς οι ακυρώσεις κρατήσεων είναι συνεχείς.

Όπως τόνισε, δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα γίνει φέτος με την λειτουργία των ενοικιαζομένων δωματίων αν και οι ιδιοκτήτες τους έχουν παρακολουθήσει όλα τα απαιτούμενα σεμινάρια εκπαίδευσης πάνω στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και είναι απολύτως προετοιμασμένοι να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που τίθενται. Τα σεμινάρια αυτά είναι δε σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν έως τις 7 Ιουλίου, οπότε και όλοι οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να δεχθούν πελάτες στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα.

Μεταξύ άλλων ο κ. Περάκης δήλωσε στην εφημερίδα μας, ότι «Πιστεύω πως περισσότερο θα δουλέψουν οι βίλες και τα διαμερίσματα που λειτουργούν μεμονωμένα. Οι κρατήσεις δεν ξεπερνούν το 20% της δυναμικής που έχουμε και μακάρι να φτάσουμε στο 50% μέσα στον Ιούλιο. Ουσιαστικά τον πρώτο μήνα τον έχουμε σχεδόν χάσει. Έτσι δε, όπως είναι τα πράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Είναι συνεχώς μεταβαλλόμενα τα δεδομένα. Πάντως είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι, έχουμε όλες τις πιστοποιήσεις από την Περιφέρεια και το Πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και από το Υπουργείο Τουρισμού, κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να ανταποκριθούμε και ελπίζουμε να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα.»

ΧΑΜΗΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΤΕΛΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

Και μπορεί όλοι να μιλούν για μεγαλύτερο ενδιαφέρον όσων επισκεπτών προτιμούν τις βίλες, όμως, οι τουριστικοί πράκτορες του συγκεκριμένου κλάδου δεν διαφαίνεται να έχουν αντίστοιχη γνώμη. Σύμφωνα με την κ. Βάλια Κόκκινου που διαχειρίζεται ένα μεγάλο αριθμό πολυτελών κατοικιών στο νομό Ρεθύμνου, οι κρατήσεις είναι ακόμα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν διαφαίνεται να υπάρχει επί του πρακτέου, η ευρέως διαδεδομένη άποψη περί επιλογής αυτού του είδους τουρισμού.  

Για τον Ιούλιο οι κρατήσεις σε βίλες ανέρχονται περίπου στο 50% της δυναμικής του νομού Ρεθύμνου ενώ όλα εξαρτώνται από τον προγραμματισμό των πτήσεων, οι συχνές ακυρώσεις των οποίων, προκαλούν αναστάτωση και διαδοχική ακύρωση κρατήσεων.

Η κ. Κόκκινου εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη και θεωρεί πως στον συγκεκριμένο τομέα τουρισμού, πολλά εξαρτώνται από την βρετανική αγορά, από την οποία έως στιγμής τα δεδομένα είναι συγκεχυμένα και θολά.

ΘΕΡΜΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Θερμό καλωσόρισμα στη Κρήτη, στους πρώτους επισκέπτες της, σε τουριστικούς πράκτορες και δημοσιογράφους κορυφαίων Γερμανικών δορυφορικών τηλεοπτικών δικτύων, απεύθυνε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, του διευθυντή πωλήσεων της αεροπορικής εταιρείας Condor Πώλ Σφάγιερ, τοπικών τουριστικών φορέων, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Creta Maris στη χερσόνησο την Πέμπτη. Με πολύ χαρά, είπε ο κ. Αρναουτάκης, «σας καλωσορίζουμε στην Κρήτη μας που είναι ποιοτικός και ασφαλής προορισμός, και που είμαστε η περιοχή με τα ελάχιστα κρούσματα covid-19 σε όλη την Ευρώπη και αυτό γιατί τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και είμαστε σε συνεχή συνεργασία με τους γιατρούς, τα νοσοκομεία, τους φορείς».

Ο κ. Αρναουτάκης χαιρέτησε την παρουσία του κ. Θεοχάρη λέγοντας ότι είναι τιμή στην έναρξη της τουριστικής περιόδου στο νησί να είναι παρόν ο Υπουργός και ότι, όλοι μαζί Περιφέρεια, φορείς συνεργαζόμαστε για το καλύτερο αποτέλεσμα την φετινή χρονιά.

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε ως καλούς Πρεσβευτές όλους τους συμμετέχοντες και ευχήθηκε καλή παραμονή στο νησί, ευχαριστώντας για την διοργάνωση της εκδήλωσης την αεροπορική εταιρεία Condor, την τουριστική ξενοδοχειακή αλυσίδα του κ. Ανδρέα Μεταξά, και τον Σύνδεσμο Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης.

Από την πλευρά του ο Υπουργός καλωσόρισε και ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες  για την παρουσία τους και που επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Παράλληλα ο κ. Θεοχάρης ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη και τους διοργανωτές της εκδήλωσης για την φιλοξενία.

Θερμές ευχαριστίες επίσης εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των διοργανωτών και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος της Condor Πώλ Σφάγιερ, για την συνεργασία, την παρουσία τους στην φιλόξενη Κρήτη, στον Περιφερειάρχη και στους διοργανωτές της εκδήλωσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ