ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κωλυσιεργεί η κυβέρνηση στην εξόρυξη υδρογονανθράκων»

0

 Ζητά την άμεση ενεργοποίηση και της Περιφέρειας Κρήτης

Την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού για τα οικόπεδα νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης ώστε να προχωρήσει η αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου που υπάρχει και μπορεί να σώσει οικονομικά την χώρα αξιώνει για ακόμα μία φορά με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος, ο οποίος συνεχίζει να θεωρεί, πως η χώρας μας μπορεί να βγει από τον οικονομικό όλεθρο που κινείται τα τελευταία δέκα χρόνια μόνο αν και εφόσον εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, δηλαδή, τα μεγάλα κοιτάσματα ενέργειας. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για σοβαρή καθυστέρηση της σημερινής κυβέρνησης στην προώθηση εξόρυξης υδρογονανθράκων και είναι καταπέλτης κατά του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο κατηγορεί ευθέως  και για τις επιλογές του στον τομέα της αιολικής ενέργειας.

Την ίδια ώρα ο κ. Φώσκολος αποκαλύπτει πως η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων έχει στα χέρια της όλα τα στοιχεία με την δυναμική των κοιτασμάτων και αναλύει με στοιχεία το πώς μπορεί να εξοικονομήσει η χώρα οικονομική αυτοτέλεια και μηδενική ανεργία. Για τον λόγο αυτό με πρόσφατη επιστολή του, ο κ. Φώσκολος, ζητά την παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης προς το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση, να κάνουν επιτέλους αυτό που πρέπει και να μην χάνουν άσκοπα χρόνο.

«Ναι. Και η σημερινή κυβέρνηση κωλυσιεργεί να αξιοποιήσει τον πλούτο της Κρήτης για να λύσει τα προβλήματα της οικονομίας» δήλωσε ο κ. Φώσκολος στην εφημερίδα μας για να τονίσει τα εξής: «Έχουμε τα χάλια μας. Τοχρηματιστήριοδείχνει τα οικτράχάλια μας. Έχειπεράσειέναςχρόνος και ο δείκτηςέχεικολλήσει στις 635 μονάδες. Επίέναχρόνο νομίζουνότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθειαπό τον τουρισμό. Για 15 μήνες, δηλαδήαπότότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας η σημερινή κυβέρνηση,  ο τουρισμός δεν πρόσφερετίποτε και η ανεργίαείναι στα ιδίαεπίπεδα.»

Για όλη αυτή την καθυστέρηση, ο κ. Φώσκολος κατηγορεί ευθέως τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη, λέγοντας τα εξής:   «Γιαμένα ο Χατζηδάκηςείναι ο ποιο ακατάλληλοςυπουργός. Τοαπέδειξε το 2009,όταν τον κυνηγούσαν οι νορβηγοίγεωφυσικοί που έκανανέρευνεςνοτιοανατολικά της Κρήτης και εντόπισανκοιτάσματαφυσικούαερίου να τον ενημερώσουν και αυτός τους έδιωχνε! Αν τα αξιοποιούσαμε τότε, δεν θα μπαίναμε το 2010 στα μνημόνια!Τοίδιοσυνέβηκε και το 2019 που του έλεγε ο κύριοςΜπασιάς να προχωρήσουν οι έρευνες για την αξιοποίηση των 7 στόχων που βρίσκονταινότια των νομώνΡεθύμνου, ηρακλείου και Λασιθίου και αυτός τον αγνόησε. Αποτέλεσμα:μέροςαυτών των οικοπέδων το ζητούν οι τούρκοιμέσω του τουρκολυβικούσυμφώνου. Ο Χατζηδάκης είναιμοιραίος και καταστροφικός. Νομίζει, ότι με τις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά θα σωθεί η οικονομία της Ελλάδας. Ήδηβγήκαμε 3 φορές στις αγορές για να δανειστούμεχρήματα και κοιτάξτεπόσηανεργίαέχουμε στην χώρα μας! Ο Χατζηδάκης ως ΥΠΕΚΑ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή και ως ΥΠΕΝ επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη έχει κάνει τεραστία γεωπολιτικά σφάλματα, τα οποία έχουν στοιχίσει στην Ελλάδα.»

«ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ»

Ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος τονίζει την αδήριτη ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες για την αξιοποίηση του υποθαλάσσιου πλούτου υδρογονανθράκων της Κρήτης και στην εφημερίδα μας δήλωσε τα εξής: 

«Ηελληνικήκυβέρνησηπρέπειάμεσα να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τα οικόπεδανότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης και ταυτόχρονα να ξεκινήσει τις γεωφυσικέςέρευνες σε μια περιοχή των 34.000 τετραγωνικώνχιλιόμετρων που κερδίσαμεαπό την μερικήοριοθέτηση με την Αίγυπτο. Σεαύτη την περιοχή η Τουρκία δεν εκδίδει navtex. Επίτέλους ας αξιοποιήσουμεό,τικερδίζουμε.»

Για τις περιοχές αυτές ο κ. Φώσκολος αναφέρει τα εξής: «Οι 14 στόχοι δυτικά και νοτιοδυτικά του νομού Χανίων περιέχουν κατά την ΕΔΕΥ 2.5 τρις Μ3 βιογενούς φυσικού αερίου ( 2500 δις Μ3) που αντιστοιχούν σε 88.3 τρις Μ3 πόδια. Με μία τιμή των $ 8/1000 κυβικά πόδια, η αξία ανέρχεται στα $ 706 δις. Η αξιοποίηση των 14 στόχων που θέλει μια επένδυση της τάξης των $ 10 δις για να έρθουν στην παραγωγή, θα αποφέρει στο Ελληνικό δημόσιο $ 141 δις και στην Περιφέρεια $35 δις βάσει του νόμου Μανιάτη 4001/2011. Επιπροσθέτως θα εργαστούν περίπου 15.000 άτομα στον πρωτογενή τομέα και 45.000 στον δευτερογενή. Από τον φόρο εισοδήματος των εργαζομένων εκτιμώ ότι το δημόσιο θα εισπράξει αλλά $ 35 δις.Για κάθε άτομο που δουλεύει άμεσα στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δημιουργούνται 3.2 θέσεις στον δευτερογενή τομέα.Η παραγωγή φυσικού αερίου μπορεί να ανέλθει σε 30 δις Μ3/έτος για τουλάχιστον 50-70 χρόνια που θα διοχετεύεται στην Ευρώπη. Τεράστια γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας.»

Ο ίδιος προχώρησε στις εξής διευκρινήσεις:

«1. Οι εταιρείες θα κάνουν 4-5 γεωτρήσεις στην Κρήτη. Η κάθε μια θα τους στοιχίσει γύρω στα $ 120 εκατ.

2. Ο πρώτος στόχος τους έχει το όνομα Τάλως  που ήταν ένας μυθικός γίγαντας της Κρήτης.

3. Για να έρθει ένας στόχος φυσικού αερίου με απόθεμα της τάξης του 1 τρις μ3 στην παράγωγη χρειάζονται       επενδύσεις της τάξης των $ 4 δις.

4. Αν αδειοδοτηθούν και τα μπλοκ νότια της Κρήτης, που έχουν 7 στόχους, τότε τα έσοδα του κράτους, της περιφέρειας και οι θέσεις απασχόλησης θα αυξηθούν κατά 50%.»

Ο κ. Φώσκολος, διευκρίνισε τα εξής: «Όταν λέω ότι θα στέλνουμε ετησίως 30 δις μ3 φυσικού αερίου αυτό αντιστοιχεί με το ισοδύναμο της αποστολής 500.000 βαρελιών ημερησίως για 50-70 χρόνια. Καταλαβαίνετε τι υποδομές χρειάζονται και ποια θα είναι η ανάπτυξη της Κρήτης και η τεράστια γεωπολιτική/εκθετική θέση της Ελλάδας λόγω Κρήτης! Άρα, όχι μόνο ξενοδοχεία, μουσεία και γηροκομία αλλά κυρίως παραγωγή πλούτου.»

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ

Με επιστολή του προς τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Καλογερή, ο καθηγητής κ. Αντώνης Φώσκολος κάνει λόγω για αναγκαία παρέμβαση της Περιφέρειας Κρήτης στην προώθηση της υπόθεσης εξόρυξης υδρογονανθράκων. Μεταξύ άλλων ο κ. Φώσκολος, αφού αναφέρεται στα στοιχεία της δυναμικής των κοιτασμάτων, επισημαίνει προς τον κ. Καλογερή τα εξής: «Η ΔΕΠΑ, Κώστας Ξιφαράς, θα πρέπει να αρχίσει να σκέπτεται το πως αυτές οι ποσότητες φυσικού αερίου θα φτάσουν στις αγορές. Θα πρέπει να κατασκευαστεί ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου και οι σταθμοί υγροποίησης και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου με πλοία LNG.

Νομίζω, ότι η περιφέρεια πρέπει να ανακινήσει το θέμα. Η ΔΕΠΑ επί ΥΠΕΚΑ Μανιάτη ενήργησε γρήγορα και προώθησε τον EAST-MED που έχει τεράστια γεωπολιτική σημασία για την Ελλάδα. Ένας αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της Κρήτης προς την Ευρώπη θα δώσει εκθετική γεωπολιτική σημασία στην χώρα μας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ