ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«Κατώτερη των περιστάσεων η Ελληνική κυβέρνηση»

0

«Κατώτερη των περιστάσεων» χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα της τρέχουσας Ελληνοτουρκικής κρίσης, ο Βουλευτής Ρεθύμνου και πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός. Ασκώντας κριτική τόσο στις επιλογές που βλέπουμε να αναπτύσσονται από πλευράς της Κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και στην στάση που τηρείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Ξανθός έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ρέθεμνος»,  σχολιάζοντας διεξοδικά τα όσα διαδραματίζονται με την στάση της προκλητικότατης Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας για έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής για τη διαχείριση της κρίσης και  απροθυμία διασφάλισης πολιτικών συναινέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης, παρουσιάζει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει την ανάγκη άμεσης επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Πως βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση με την ελληνοτουρκική διένεξη;

Η σοβαρή και παρατεταμένη ένταση των τελευταίων μηνών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις , ανεξάρτητα από αιτίες , ερμηνείες ή εικασίες , επιβαρύνει αντικειμενικά το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην κοινωνία , το οποίο ήδη έχει εδραιωθεί  λόγω της ανεξέλεγκτης τροπής που έχει πάρει η υγειονομική και οικονομική κρίση στη χώρα. Άρα και στο ζήτημα αυτό , όπως και σε κάθε σοβαρή κρίση , δεν μπορεί κανείς με ασφάλεια να προβλέψει τις εξελίξεις. Ιδιαίτερα όταν ο αντίπαλος είναι δύσκολος, προκλητικός και επίμονος στην προβολή νέων απαιτήσεων και στη  διεκδίκηση αλλαγής γεωπολιτικής  ισχύος ανάμεσα στις  δύο χώρες.

Πως σχολιάζετε τους χειρισμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης;

Κατά την άποψη μου είναι κατώτερες των περιστάσεων. Είναι φανερό ότι η «γραμμή» της φραστικής καταγγελίας της Τουρκίας για προκλητικότητα και επιθετικότητα δεν αποδίδει. Πολύ περισσότερο όταν δεν συνοδεύεται με τη σταθερή απαίτηση της Ελλάδας από τους εταίρους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να καταδικάσουν ανοικτά και χωρίς «αστερίσκους» τη συμπεριφορά του Ερντογάν και να επιβάλλουν τις δέουσες κυρώσεις.  Η Τουρκία έχει καταφέρειγια διάφορους λόγους ( πολιτική ρευστότητα στις ΗΠΑ και αλλαγή στρατηγικής στην Ανατολική Μεσόγειο, σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν ,  αστάθεια στη Μέση Ανατολή ) να αναβαθμίσει το γεωστρατηγικό της ρόλο στην περιοχή και να εμφανίζεται ως ισχυρός «περιφερειακός παίκτης» . Το «αντίπαλο δέος» δεν μπορεί να είναι μια χώρα που λειτουργεί ως «προβλέψιμος σύμμαχος», που δεν αξιοποιεί το ενισχυμένο διπλωματικό της κύρος ως δύναμη ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια  μετά τη συμφωνία-τομή  των Πρεσπών , που ακολουθεί πολιτική «μυστικής διπλωματίας» και αντιφατικών χειρισμών . Που ενώ υποτίθεται ότι ανεβάζει του τόνους και σκληραίνει  τη στάση της απέναντι στην παράνομη παρουσία του Ουρούτς Ρέις στο Αιγαίο , την ίδια στιγμή κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς έχει συζητηθεί και ίσως συμφωνηθεί στο Βερολίνο. Άρα το βασικό στοιχείο κριτικής είναι η έλλειψη συγκροτημένης στρατηγικής για τη διαχείριση της κρίσης και , κυρίως, η απροθυμία διασφάλισης πολιτικών συναινέσεων με πρώτο βήμα την σύσκεψη των αρχηγών  κομμάτων υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ποια είναι η γνώμη σας για το τρόπο που αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η ΕΕ έχει μεγάλη ευθύνη για την αναποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας , γιατί προφανώς την «αδρανοποιούν» τα αντιτιθέμενα συμφέροντα μεγάλων χωρών που αποτελούν προνομιακούς εταίρους της Τουρκίας στο επίπεδο των στρατιωτικών εξοπλισμών , των ενεργειακών δρόμων και των εμπορικών σχέσεων. Έχει ευθύνη επίσης γιατί άφησε την Τουρκία να «εργαλειοποιήσει» το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και να εκβιάζει μέσω της αύξησης των ροών,  αντί να ακολουθήσει ένα σχέδιο ισομερούς κατανομής , αξιοπρεπούς μεταχείρισης και κοινωνικής ένταξης  αυτών των ανθρώπων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας και οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την διευθέτηση του προβλήματος;

Το μεγάλο θέμα λοιπόν δεν είναι τι κάνει η Τουρκία και η ΕΕ αλλά τι κάνουμε εμείς . Τι επιδιώκουμε σαν χώρα, πως αποτρέπουμε την κλιμάκωση της έντασης και ένα «θερμό επεισόδιο» , χωρίς να δίνουμε «σήμα» αδυναμίας και χωρίς να εγκαταλείπουμε τη γραμμή της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με βάση τη διεθνή νομιμότητα  . Η εξίσωση αυτή είναι όντως δύσκολη και χρειάζεται σ’ αυτή τη φάση σύνεση , ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα.  Το νέο στοιχείο που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτήν περίοδο είναι ή άσκηση του δικαιώματος της επέκτασης των 12 μιλιών νότια της Κρήτης και στα νησιά μας στην ανατολική Μεσόγειο ( Ρόδος, Κάσος, Κάρπαθος, Καστελόριζο)  . Ξέρουμε πολύ καλά ότι την αποκλειστική οικονομική ζώνη και την υφαλοκρηπίδα δεν μπορείς να την ορίσεις μόνος σου. Το δικαίωμά σου όμως να επεκτείνεις την κυριαρχία σου στα 12 ναυτικά μίλια δεν στο ορίζει κανένας τρίτος. Είναι ένα δικαίωμα το οποίο το έχει κάθε χώρα του κόσμου  με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας . Και είναι ένα δικαίωμα το οποίο καμία κυβέρνηση της Ελλάδας δεν το έχει απεμπολήσει. Η εθνική μας γραμμή είναι ότι αποτελεί κυριαρχικό μας δικαίωμα το οποίο όποτε εκτιμήσουμε εμείς ότι πρέπει να το ασκήσουμε, θα το ασκήσουμε. Θεωρούμε λοιπόν ότι τώρα είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα.  Απέναντι στην defactoαμφισβήτηση από την Τουρκία του κυριαρχικού μας δικαιώματος με έρευνες εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων , δεν έχεις άλλο δρόμο για να το υπερασπιστείς από το να το ασκήσεις. Δεν είναι μια πρόταση τυχοδιωκτική που οδηγεί σε σύγκρουση , γιατί το casusbeli της Τουρκίας αφορά τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά μια πρόταση ευθύνης που μπορεί να στείλει το μήνυμα σθεναρής στάσης  που χρειαζόμαστε σ’ αυτή τη φάση . Ελπίζοντας ότι αυτό το μήνυμα θα ληφθεί από όλες τις πλευρές .

Επίσης ο  ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει την άμεση επανεκκίνηση των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας, στο πλαίσιο των Αποφάσεων του ΟΗΕ , προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού, Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων. Η λύση του Κυπριακού με αυτούς τους όρους είναι προϋπόθεση-κλειδί για τη μόνιμη αποκλιμάκωση και ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της συνέχισης των εξορύξεων εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και της πρόσφατης απόλυτα καταδικαστέας και παράνομης –βάσει των Αποφάσεων του ΟΗΕ- απόφασης για άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, πρέπει να αντιμετωπιστεί συντονισμένα και αποφασιστικά σε διπλωματικό επίπεδο. Η στρατηγική της «μη λύσης» που εδράζεται στην εσφαλμένη αντίληψη ότι ο χρόνος τρέχει υπέρ της Ελλάδας ή της ελληνοκυπριακής πλευράς, οδηγεί στην εδραίωση της διχοτόμησης επί του εδάφους ενώ ενισχύει απόψεις περί Συνομοσπονδίας ή ύπαρξης δύο κρατών.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ