ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθησυχαστικός ο ΕΣΔΑΚ για την διαχείριση των απορριμμάτων το θέρος

0

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΣΤΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΙ

Καθησυχαστικός για την καλοκαιρινή περίοδο εμφανίζεται ο Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης, Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, ως προς την διαχείριση των απορριμμάτων των δήμων που εναποθέτουν στην νέα μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων που λειτουργεί στον χώρο της Αμάρι Α.Ε.

Τα ερωτηματικά για το τι μέλλει γενέσθαι το καλοκαίρι, τέθηκαν μετά το μείζον ζήτημα που προέκυψε κατά το πενθήμερο των διακοπών του Πάσχα σχετικά με την αποκομιδή των απορριμμάτων στους δήμους του Ρεθύμνου. Κυρίως η πόλη αλλά και δεκάδες οικισμοί του νομού δεν είχαν κανονική αποκομιδή απορριμμάτων μετά την Μεγάλη Παρασκευή έως και την Τρίτη του Πάσχα, καθώς όπως έγινε γνωστό η μονάδα του Αμαρίου τέθηκε σε υπολειτουργία λόγω των αργιών. Ωστόσο, το πρόβλημα που προκλήθηκε με την σωρεία των σκουπιδιών προκάλεσε κύμα αντιδράσεων από πολίτες που είδαν να σχηματίζονται «σωροί» από σκουπίδια εκτός κάδων, με έντονη δυσοσμία. Προφανώς μια άσχημη εικόνα για τις ημέρες του Πάσχα, γενικά για τους μόνιμους κατοίκους αλλά και για τους τουρίστες μας.

ΜΠΑΛΑΚΙ ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ

Όπως έγινε γνωστό λόγω των αργιών του Πάσχα τέθηκαν σε υπολειτουργία τα  εργοστάσια της ΜΕΑ Αμαρίου και της ΔΕΔΙΣΑ στα Χανιά με αποτέλεσμα η αποκομιδή των σύμμικτων και ανακυκλώσιμων υλικών να μην ακολουθήσει το πλήρες πρόγραμμα της.

Μάλιστα έγινε γνωστό ότι το εργοστάσιο στο Αμάρι θα δουλεύει σε πενθήμερη βάση όλο το χρόνο και όχι τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, γεγονός, που προκάλεσε ερωτηματικά για το θέρος που όπως είναι γνωστό οι όγκοι των σκουπιδιών διπλασιάζονται.

Και ενώ οι δήμοι φαίνεται να ρίχνουν τις ευθύνες στον ΕΣΔΑΚ και στην πολιτική του ως προς τις ημέρες λειτουργίας του εργοστασίου στο Αμάρι και το κόστος που προκαλείται αν λειτουργήσει με έξτρα ωράριο η μονάδα, ο Αντιπρόεδρος του φορέα κ. Μουρτζανός διαψεύδει πως υπήρξε πρόβλημα με ευθύνη της μονάδας υποδοχής των απορριμμάτων τις ημέρες του Πάσχα.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς ο Δήμαρχος Αμαρίου για το πρόβλημα που προέκυψε στις πρόσφατες εορταστικές διακοπές, δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» τα εξής:  «Την Μ. Τρίτη ανέλαβα ως Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ την πρωτοβουλία πραγματοποίησης συνάντησης στο Ηράκλειο, στα γραφεία του ΕΣΔΑΚ, προκειμένου να διαχειριστούμε το ζήτημα εναπόθεσης των απορριμμάτων της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου για τις ημέρες των εορτών του Πάσχα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Στέλιος Σπανουδάκης, ο Σύμβουλος του Προέδρου του ΕΣΔΑΚ, κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης, καθώς και διευθυντικά στελέχη του ΕΣΔΑΚ και της αναδόχου εταιρίας που διαχειρίζεται τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και ΧΥΤΥ Αμαρίου. Μετά από αίτημα του Δήμου Ρεθύμνου για εναπόθεση απορριμμάτων τις ημέρες των εορτών για συγκεκριμένο αριθμό απορριμματοφόρων, ζήτησα από την ανάδοχο εταιρία να αξιοποιηθούν κατά τις ημέρες των γιορτών οι αποθηκευτικοί χώροι εναπόθεσης απορριμμάτων, προκειμένου να συνεχίσει η ΜΕΑ να δέχεται απορρίμματα και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η αποκομιδή απορριμμάτων από τις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων. Αίτημα το οποίο έγινε δεκτό από την ανάδοχο εταιρία, με μοναδική εξαίρεση την Κυριακή του Πάσχα, όπου το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό. Με όσα ήδη έχω αναφέρει γίνεται αντιληπτό ότι αν δημιουργήθηκε πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε με ευθύνη του ΕΣΔΑΚ».

Σε ερώτημα που του τέθηκε για το πώς θα αντιμετωπιστεί το διαφαινόμενο πρόβλημα που σίγουρα θα προκύψει εντός του θέρους αν όντως τηρηθεί πενθήμερο ωράριο λειτουργίας της μονάδας στο Αμάρι, ο Παντελής Μουρτζανός εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας στην εφημερίδα μας, ότι «Όπως έχουμε αναφέρει και κατά το παρελθόν, η νέα διοίκηση του ΕΣΔΑΚ, η οποία ανέλαβε πρόσφατα υπό τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Αλέξη Καλοκαιρινό, βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με την ανάδοχο εταιρία προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη και οικονομικότερη λύση για τους δημότες. Το πρόβλημα όντως εντείνεται τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οι ποσότητες απορριμμάτων υπερδιπλασιάζονται λόγω του τουρισμού. Σύντομα, θα βρεθεί λύση, είτε με τη λειτουργία δεύτερης βάρδιας είτε με την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση των υφιστάμενων εργαζομένων».

ΤΑ ΚΟΣΤΗ

Το πρόβλημα που έχει προκύψει έχει προεκτάσεις, όμως, και ως προς τα κόστη που έχουν να αντιμετωπίσουν οι δήμοι καθώς η εναπόθεση τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες σχεδόν διπλασιάζουν τις τιμές εναπόθεσης. Ερωτηθείς ο Παντελής Μουρτζανός για το πώς επεξεργάζεται το όλο ζήτημα ο ΕΣΔΑΚ και πως σχεδιάζει να αντιμετωπίσει την παράμετρο της αύξησης των απαιτούμενων ποσών εναπόθεσης καθώς οι δήμοι ουσιαστικά καλούνται να διπλασιάσουν τα κόστη τους και αυτό θα φτάσει πάλι στην τσέπη των δημοτών με ανατίμηση προς τα πάνω των αντίστοιχων τελών που θα πληρώνουν, ο Δήμαρχος Αμαρίου και Αντιπρόεδρος του ΕΣΔΑΚ δήλωσε στην εφημερίδα μας: ««Είναι γνωστό ότι με τη λειτουργία της νέας Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, δεν θα έχουμε μόνο εναπόθεση, όπως μέχρι το πρόσφατο παρελθόν, αλλά και επεξεργασία απορριμμάτων. Αυτό αναπόφευκτα ανεβάζει το κόστος που καλούνται να επωμιστούν οι Δήμοι. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο σε εμάς, αλλά συμβαίνει και σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα που λειτουργεί αντίστοιχη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Από τη πλευρά μας, ως ΕΣΔΑΚ, το επόμενο διάστημα θα προχωρήσουμε σε δράσεις εκσυγχρονισμού, αναβάθμισης και αύξησης της ανακύκλωσης, με έμφαση στην πηγή, μειώνοντας τις ποσότητες των σύμμεικτων απορριμμάτων και τους χρόνους επεξεργασίας και κατ' επέκταση και το κόστος. Παράλληλα, δρομολογούμε και εναλλακτικές δράσεις για τον περιορισμό του κόστους λειτουργίας μέσα από την παραγωγή βιοαερίου, καθώς και τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου επί των παλαιών κυττάρων του ΧΥΤΑ. Κάθε δράση που περιορίζει το κόστος λειτουργίας της Μονάδας θα είναι προς όφελος των Δήμων και κατ' επέκταση των δημοτών».

«ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ Η ΜΕΛΕΤΗ»

Για λειτουργία της μονάδας με λάθος μελέτη που έρχεται από το παρελθόν και δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες της Π.Ε. Ρεθύμνου κάνει ο λόγο ο Αντιδήμαρχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου Ρεθύμνου κ. Στέλιος Σπανουδάκης. Μιλώντας στο «Ρέθεμνος» ο κ. Σπανουδάκης με αφορμή τα αυξημένα κόστη και το ζήτημα της πενθήμερης εργασίας της μονάδας, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η εταιρεία διαπίστωσε κατά την λειτουργία του εργοστασίου, ότι η αμοιβή που ζητούσε για την εναπόθεση ανά τόνο σκουπιδιών από κάθε δήμο δεν κάλυπτε τα έξοδα της. Έως τώρα επικαλούνταν μια μελέτη που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια και που κατά την γνώμη μου δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν μπορεί αυτή η μελέτη να μιλάει για διαχείριση 35 χιλιάδων τόνων σκουπιδιών το χρόνο από όλο τον νομό, όταν μόνο ο Δήμος Ρεθύμνης παράγει σχεδόν 38 χιλιάδες τόνους σκουπιδιών το χρόνο. Ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί μια μελέτη που μιλά για πενθήμερη εργασία του εργοστασίου με μόνο πρωινή βάρδια, όταν ανέκαθεν παράγονταν αυξημένες ποσότητες απορριμμάτων τα Σαββατοκύριακα και ο Δήμος Ρεθύμνης εναπόθετε πάνω από 20 απορριμματοφόρα σύμμικτων σκουπιδιών κάθε Σαββατοκύριακο. Αυτά τα στοιχεία που έχουν χρησιμοποιηθεί και λειτουργεί σήμερα η μονάδα είναι κατά τη γνώμη μου λανθασμένα και θα έπρεπε να το γνωρίζουν. Τώρα έρχονται και λένε πως απαιτείται τροποποίηση των ποσών που πληρώνουν οι δήμοι από 57 ευρώ ανά τόνο σε 91 ευρώ ανά τόνο επικαλούμενοι το ενεργειακό κόστος, την αύξηση του κατώτατου μισθού και βεβαίως το ότι είχαν υπολογίσει έσοδα από την παραγωγή βιοαερίου από την επεξεργασία των σύμμικτων απορριμμάτων που προφανώς δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα λειτουργίας της μονάδας. Εδώ έχουν περάσει 20 χρόνια που προσπαθούμε να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά την ανακύκλωση. Ήταν δυνατόν να μάθουμε μέσα σε δύο μήνες πώς να κάνουμε χρήση των οργανικών υπολειμμάτων; Προφανώς δεν ήταν δυνατόν αυτό να γίνει και πολύ κακώς η μελέτη προέβλεπε κέρδη από την πρώτη ημέρα. Δεν ήταν δυνατόν να γίνει αυτό και να υπάρχουν κέρδη. Έτσι, όλα αυτά που έχουν προκύψει, έχουν συλλεχθεί από την εταιρεία και έχουν σταλεί στον ΕΣΔΑΚ που τώρα θα πρέπει να εξετάσει εξ αρχής το όλο ζήτημα της λειτουργίας του εργοστασίου και προφανώς επιθυμεί αναπροσαρμογή των ποσών που πληρώνει ο κάθε δήμος. Αυτό όμως δεν είναι τόσο απλό να γίνει και ειδικά στην μέση της χρονιάς. Πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί ο κάθε δήμος; Μόνο στον Δήμο Ρεθύμνης η επιβάρυνση που θα προκληθεί είναι άνω του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ επιπλέον! Μόνο για κάθε Σαββατοκύριακο ζητάνε περίπου 5,5 χιλιάδες ευρώ, δηλαδή 23 χιλιάδες ευρώ το μήνα, άρα, επιπλέον 300.000 ευρώ το χρόνο μόνο για το Σαββατοκύριακο. Όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι απλό το ζήτημα που έχει προκύψει για τους δήμους που εναποθέτουμε στο Αμάρι και όλα πλέον μπαίνουν στο στάδιο της αξιολόγησης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ