ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τον Νίκο Ανδρουλάκη στηρίζει ο Ρεθεμνιώτης Βουλευτής Μανώλης Χνάρης για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

0

 «Προτεραιότητά μας είναι η διασφάλιση της πολιτικής αυτονομίας και ενότητας του ΠΑΣΟΚ με ξεκάθαρες λύσεις για τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας». Αυτό δήλωσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χνάρης με αφορμή τις ραγδαίες εκλογές στο κόμμα του και τις εσωκομματικές εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου.

Έως την ώρα έκδοσης της εφημερίδας μας οι υποψηφιότητες ήταν εφτά, δηλαδή οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Δούκας, Παύλος Γερουλάνος, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Νάντια Γιαννακοπούλου και Γιάννης Κανελλάκης.

Ο Μανώλης Χνάρης θεωρεί πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εκείνος που φέρει τα χαρακτηριστικά του ηγέτη που μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής και να οδηγήσει το κόμμα νικηφόρα στο μέλλον.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί:

Θεωρείτε από την πλευρά σας αναγκαία την εξέλιξη των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και γιατί; 

Τα αποτελέσματα της κάλπης των Ευρωεκλογών έδειξαν άνοδο των ποσοστών της παράταξης, έστω και μικρή, τα οποία δεν μπορούν να αποτελέσουν ήττα και δε συγκρίνονται με το πλήγμα που υπέστησαν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πανηγυρίζουμε καθώς δεν αποτελούν το αποτέλεσμα που επιθυμούσαμε, αλλά βλέπουμε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον και προοπτική, άρα από αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για την διενέργεια εσωκομματικών εκλογών.

Επακολούθησαν όμως, οι ενέργειες συγκεκριμένων στελεχών της παράταξης, τα οποία συντεταγμένα και οργανωμένα, σα να ήταν έτοιμα από καιρό,  και ενώ ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ψήφων, φιλοξενούμενα σε διάφορα τηλεοπτικά πάνελ, ξεκίνησαν να βαφτίζουν το αποτέλεσμα της κάλπης των Ευρωεκλογών ως ήττα, θέτοντας παράλληλα και ζήτημα ηγεσίας, το οποίο μέχρι πρότινος ουδέποτε είχε τεθεί.  

Συνδυαστικά με την εσωστρέφεια που επακολούθησε τις επόμενες μέρες, ήταν αναπόφευκτο για τον Προέδρο, Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος συναισθανόμενος το χρέος του απέναντι στη βάση του ΠΑΣΟΚ για τη διασφάλιση της ενότητας και της προοπτικής της παράταξης και έχοντας πάντα ως πρόταγμα του, τις σωστές και καθαρές λύσεις, να αποδεχθεί την πρόκληση να απαντήσει με τον ορισμό ημερομηνίας εσωκομματικών εκλογών, με σκοπό να λάβει εκ νέου νομιμοποίηση.

Τι προσδοκάτε μέσα από αυτή την διαδικασία; 

Οι προσδοκίες μας από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών είναι πολλές.

Κατ’ αρχάς η διασφάλιση  μεγάλης συμμετοχής θα επιβεβαιώσει τους ισχυρούς δεσμούς του ΠΑΣΟΚ με την κοινωνία, με την οποία προσδοκούμε να έρθουμε πιο κοντά στα προβλήματα της, με απώτερο στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση της παράταξης.

Η εκ νέου νομιμοποιητική εντολή προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα του δώσει την δυνατότητα από θέση ισχύος να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να θέσει τις σωστές βάσεις και θεμέλια για τη διεύρυνση της κοινωνικής βάσης της κεντροαριστεράς, ώστε να αποτελέσει την επόμενη αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή.

Η μελλοντική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι θέμα προσώπων ή προγραμματισμού θέσεων και προτάσεων; 

Είναι αυτονόητο ότι η μελλοντική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ξεκάθαρα θέμα προγραμματισμού θέσεων και ιδεών.

Οι πολύχρονες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και η ξεκάθαρη πλέον πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εις βάρος των πολλών, καθιστούν  ως απόλυτη αναγκαιότητα την αλλαγή σελίδας και την έλευση στην εξουσία μίας επιλογής με σαφείς θέσεις και προτάσεις που θα απαντούν στα προβλήματα της μικρομεσαίας τάξης και των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων, που ο κ. Μητσοτάκης έχει εκ του αποτελέσματος θέσει στο περιθώριο.

Το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια με το σοβαρό και συγκροτημένο προγραμματικό του λόγο, παρά τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει με τον αποκλεισμό του από τα μίντια,  έχει πετύχει πολλά εντός και εκτός Βουλής, αποδεικνύοντας ότι μπορεί να ηγηθεί της χώρας και να αποτελέσει την επόμενη αξιόπιστη και σοβαρή κυβερνητική επιλογή.

Καταφέραμε να αναδείξουμε σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι: η ακρίβεια, η στέγαση, ζητήματα που αφορούν το ΕΣΥ και την παιδεία, το επίδομα μητρότητας και το κράτος δικαίου.

Επίσης, με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέσαμε, αναφορικά με τις χαλκευμένες συνομιλίες του δυστυχήματος των Τεμπών, κατορθώσαμε να ενώσουμε το σύνολο της αντιπολίτευσης στη Βουλή και να οδηγήσουμε τις εξελίξεις σε τέτοιο επίπεδο, με συνέπεια τις διαδοχικές παραιτήσεις Υπουργών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Και σε επίπεδο παράταξης όμως έχουμε πετύχει πολλά. Επανασυστηθήκαμε στην κοινωνική μας βάση με την ανανέωση των στελεχών μας, τη διεύρυνση μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ενώ επιτύχαμε και την αύξηση των ποσοστών μας στην Περιφέρεια «πρασινίζοντας» μάλιστα και  δύο νομούς στην Κρήτη σε συνδυασμό με την δεύτερη θέση σε 20 εκλογικές περιφέρειες, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτική μας αυτονομία. 

Ιδεολογικά, θεωρείτε πως σήμερα είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σας;

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς, ένα χώρο που τα τελευταία χρόνια έχει δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Παρ’ ότι γενικότερα οι ιδεολογικές γραμμές έχουν θολώσει, γι’ αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ πρέπει να κάνει πιο ευδιάκριτη τη θέση του, προκειμένου οι πολίτες να μπορέσουν να εκφραστούν μέσα από αυτό και να διεκδικήσουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η διεύρυνση των ανισοτήτων και η φτωχοποίηση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού πληθυσμού και κυρίως της μικρομεσαίας τάξης καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την ισχυροποίηση της σοσιαλδημοκρατίας για να αποτελέσει ανάχωμα στις ακραίες φιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης.

Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να παράγει έργο με την πολιτική της ηθικής, των αξιών, της αξιοπιστίας που διαχρονικά το διέπουν σαν παράταξη, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει με την κοινωνία.

Ποιον έχετε σκοπό να στηρίξετε από τους τρεις υποψηφίους και γιατί; 

Το μοντέλο ηγεσίας θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να μην συνδέεται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, να μην λειτουργεί αποσταθεροποιητικά, αντίθετα όμως να λειτουργεί με ήθος και συνέπεια μέσα από τον προγραμματικό του λόγο. Άρα να μπορεί να διασφαλίσει την πολιτική αυτονομία και ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να μπορέσει με ξεκάθαρες προτάσεις και θέσεις, να δώσει λύσεις σε καίρια προβλήματα που ταλανίζουν την κοινωνία.

Για εμένα αυτό το πρόσωπο είναι ο νυν Πρόεδρος του κινήματος, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος με την εκλογή του έφερε συστηματικά και μεθοδικά ένα νέο πολιτικό ήθος, κάνοντας πράξη όσα δημόσια είχε δεσμευθεί για ανανέωση, πολιτική αυτονομία και ενότητα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ