ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ντόρα Μπακογιάννη από Ρέθυμνο: «Η Κρήτη θα συνεχίσει να δίνει μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη»

0

Θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας τις ευρωεκλογές της Κυριακής και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει μαζικά. Ο λόγος για την Ντόρα Μπακογιάννη, την επί σειρά ετών βουλευτή και παλαιότερα υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, η οποία εκτός των θεμάτων που αφορούν ολόκληρη την χώρα και την Ευρώπη, δίνει και ένα κεντρικό «Κρητικό» νόημα σε αυτές τις εκλογές καθώς θεωρεί πως βασικά ζητούμενα του νέου ευρωκοινοβουλίου αφορούν περιφέρειες όπως η Κρήτη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ήρθε στο Ρέθυμνο το βράδυ της Πέμπτης, στο πλαίσιο της περιοδείας της στην Κρήτη ενόψει της ευρωκάλπης. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδωσε τα δικά της μηνύματα προς τους ψηφοφόρους μιλώντας για τα κρίσιμα ευρωπαϊκά και κατ’ επέκταση εγχώρια ζητήματα που διακυβεύονται στις εκλογές με έμφαση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την κοινή αμυντική πολιτική και τα ζητήματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου. Στάθηκε ιδιαίτερα κριτική απέναντι στις μεθόδους του Στέφανου Κασσελάκη και προέτρεψε τους πολίτες να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνη στην Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολούθως, αισιόδοξη για το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής από το νησί της Κρήτης, μίλησε σε διευρυμένη συνεδρίαση των τοπικών οργάνων της Νέας Δημοκρατίας στο ξενοδοχείο «Αχίλλειον» όπου έστειλε μήνυμα συστράτευσης και αγώνα στα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Την κ. Μπακογιάννη προλόγισε ο πρόεδρος τη τοπικής διοικούσας της Ν.Δ. (ΔΕΕΠ) κ. Μανώλης Φουρφουλάκης ενώ παρευρέθηκε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κ. Ορέστης Ομράν Κουκουβιτάκης, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ

Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η Ντόρα Μπακογιάννη στην σημασία που έχει για την Κρήτη το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών της Κυριακής. Ξεκινώντας με έπαινο για το Ρέθυμνο που υποστήριξε πως είναι μια πόλη που «πάει πάρα πολύ καλά» όπως υποστήριξε, δήλωσε τα εξής: «Είναι τεράστια ανάταση να βλέπεις πόσο καλά πάει μια περιοχή και αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί όλο το αναπτυξιακό στοίχημα της Κρήτης θα δοθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Για αυτό δίνουμε την μάχη των ευρωεκλογών και για αυτό μας ενδιαφέρει το μήνυμα της Κρήτης. Είμαι αισιόδοξη. Πιστεύω πως η Κρήτη θα συνεχίσει να δίνει μήνυμα στήριξης στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ξέρει πως έχει ένα Κρητικό Πρωθυπουργό, ο οποίος δίνει μάχη για τα συμφέροντα όλων των Ελλήνων αλλά γνωρίζει πολύ καλά τα προβλήματα της Κρήτης».

Η ίδια έκανε λόγο για πολλά σημαντικά ζητούμενα που θα συζητηθούν στο νέο ευρωκοινοβούλιο και αφορούν καίρια και ζωτικά σημεία της τοπικής οικονομίας με έμφαση στην διατροφική αλυσίδα. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Κάνω ένα μεγάλο αγώνα σε ολόκληρη την Κρήτη και ο λόγος είναι η απόλυτη συναίσθηση της κρισιμότητας αυτών των ευρωεκλογών. Το επόμενο ευρωκοινοβούλιο θα πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις, που αφορούν τους Κρητικούς και της Κρητικές ευθέως. Για παράδειγμα τους αγρότες. Είναι βέβαιο πως η διατροφική αλυσίδα στην Ευρώπη έχει τεράστιο πρόβλημα. Είναι βέβαιο πως η ΚΑΠ πρέπει να αλλάξει και πλέον πρέπει να πάρουμε αποφάσεις στήριξης του παραγωγού, δηλαδή του αγρότη και του κτηνοτρόφου, όχι μόνο του προϊόντος. Είναι μια δύσκολη απόφαση αλλά η Ευρώπη πρέπει να την πάρει εάν όντως θέλει να έχει μια διατροφική αλυσίδα εξασφαλισμένη. Στο κάτω – κάτω της γραφής, εάν δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ως ευρωπαίοι το φαί και την ασφάλεια των ευρωπαίων, τότε τι ακριβώς κάνουμε; Αυτές οι αποφάσεις, λοιπόν, θα ληφθούν. Έχει σημασία, λοιπόν, ποιοι θα πάνε και σε ποια κόμματα θα ανήκουν και πως θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τα ελληνικά αιτήματα. Εγώ αντιλαμβάνομαι πως πολλοί άνθρωποι είναι στενοχωρημένοι για διάφορους λόγους ο κάθε ένας. Το καταλαβαίνω και ποτέ καμιά κυβέρνηση δεν είναι τέλεια. Πρέπει όμως να δούμε την μεγάλη εικόνα. Και αυτή είναι που θα δώσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Είναι εκείνο που θα μπορέσει να περάσει θέσεις, να τις υποστηρίξει και να τις προωθήσει. Αν λοιπόν στείλεις μια ψήφο διαμαρτυρίας, απλά πετάς την ψήφο σου. Και η ψήφος είναι ότι πιο πολύτιμο διαθέτει ο πολίτης. Και το να μην σέβεσαι την δημοκρατική διαδικασία με το να απέχεις ή να δίνεις ψήφο διαμαρτυρίας χωρίς σκοπό, είναι πραγματικά αδικία για τα εκατομμύρια ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο που δίνουν αγώνες και μάχες για να αποκτήσουν το δικαίωμα στην δημοκρατία. Εμείς το έχουμε. Έχει σημασία να πας στην κάλπη και να ψηφίσεις. Είναι ένα δικαίωμα που κάποιοι έδωσαν αγώνες για να το αποκτήσουμε».

ΑΝΟΥΣΙΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Καθόλου χρήσιμη χαρακτήρισε η Ντόρα Μπακογιάννη την συζήτηση για το πόθεν έσχες των πολιτικών που κυριαρχεί την τελευταία εβδομα΄δα πριν τις εκλογές. Η ίδια αντέστρεψε το ζητούμενο της κάλπης θέτοντας σοβαρά ερωτήματα προς τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙζΑ Στέφανο Κασσελάκη που τον κατηγόρησε για μετατροπή σοβαρών πολιτικών θεμάτων αλλά και απλών θεμάτων σε «τηλεοπτικό σήριαλ». Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Αυτή η συζήτηση δεν είναι χρήσιμη και με απόλυτη βεβαιότητα εμένα με ενοχλεί πάρα πολύ. Ο κ. Κασσελάκης όλες τις αυτονόητες υποχρεώσεις του, τις έκανε τηλεοπτικό σόου. Είναι αυτονόητο ότι θα έπρεπε να πάει στο στρατό και το έκανε 15 μέρες σόου στην τηλεόραση. Όσα εκατομμύρια ελλήνων έχουν πάει στον στρατό δεν νομίζω να ασχολήθηκε κανένας αν τους πηγαίνει ωραία η στρατιωτική στολή ή όχι. Την υποχρέωση του να καταθέσει πόθεν έσχες την έκανε πάλι σήριαλ. Όλοι μας καταθέτουμε πόθεν έσχες από την στιγμή που θα εμπλακούμε στα κοινά. Αυτό γίνεται για να φαίνεται με πόσα χρήματα βρίσκεσαι όταν μπαίνεις στην πολιτική, πόσα χρήματα έχεις κατά τη διάρκεια που βρίσκεσαι στα κοινά και τι είναι αυτό που έχει προστεθεί ή έχει αφαιρεθεί από την περιουσία σου. Ο κ. Κασσελάκης έκανε ένα σόου έξι ημέρες πριν τις εκλογές με ένα Excel - που εγώ δεν το κατάλαβα κιόλας - και από εκεί και πέρα ξεκίνησε η συζήτηση για το πόθεν έσχες του. Θα μπορούσε να το καταθέσει κανονικά όπως κάνουμε όλοι, όπως είχε υποχρέωση από το νόμο να κάνει, και να μην γίνει κάποια περαιτέρω κουβέντα. Εμένα δεν θα με ακούσετε να φέρνω την κουβέντα για το πόθεν έσχες διότι πιστεύω πως οι Έλληνες πολίτες θα προσέλθουν στις εκλογές με στόχο να εκλέξουν ανθρώπους που θα τους είναι αύριο χρήσιμοι και θα δίνουν την μάχη για τα συμφέροντα των Ελλήνων στην Ευρωβουλή”.

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «Επειδή ζούμε σε πολύ δύσκολους καιρούς και καθώς δεν ξέρουμε τι ημέρα μας ξημερώνει με ένα πόλεμο στον βορρά και ένα πόλεμο στον νότο, η επόμενη ευρωβουλή θα πάρει σημαντικότατες αποφάσεις. Και μία από αυτές είναι ο αμυντικός θόλος της Ελλάδας. Και εδώ η απλή ερώτηση που έχω να κάνω προς τον κ. Κασσελάκη, ο οποίος καλεί τον κόσμο να ψηφίσει τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ, είναι, αφού δήλωσε ότι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ θα ανήκουν στο ευρωπαϊκό κόμμα της αριστεράς, γνωρίζει ο κ. Κασσελάκης, ότι το κόμμα της αριστεράς αρνείται κάθε διάθεση χρημάτων για αμυντική θωράκιση της Ευρώπης; Γνωρίζει δηλαδή, ότι το κόμμα που θα υποστηρίξει, είναι το κόμμα που αρνείται να ψηφίσει αμυντικές δαπάνες της Ευρώπης προς τις χώρες – μέλη; Και γνωρίζει ο κ. Κασσελάκης πως η Ελλάδα δίνει πάνω από 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς λόγους και αν ερχόταν αυτά τα χρήματα από την Ευρώπη, θα ανακούφιζαν τον κρατικό προϋπολογισμό; Σε αυτή την ερώτηση θα ήθελα μια απάντηση από τον κ. Κασσελάκη».

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΛΠΗΣ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ

«Όταν ψηφίζει ο λαός, τα μηνύματα διαβάζονται» υποστήριξε η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία χωρίς περιστροφές δήλωσε πως προφανώς το εκλογικό αποτέλεσμα θα επηρεάσει την εγχώρια πολιτική σκηνή και ας είναι ψηφοφορία για το ευρωκοινοβούλιο και όχι εθνικές εκλογές. Συγκεκριμένα δήλωσε, ότι «Τα αποτελέσματα της κάλπης δεν χρειάζονται μετάφραση. Αν, λοιπόν, τα αποτελέσματα της κάλπης είναι θετικά, είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη να συνεχίσει. Αν είναι αρνητικά, αδιαμφισβήτητα θα είναι ένα «καμπανάκι», το οποίο θα πρέπει να προσαρμόσει σε κάποια θέματα με μια διαφορετική πολιτική. Δεν υπάρχει εκλογή χωρίς μεγάλη σημασία. Έχει πολύ μεγάλη σημασία κάθε εκλογή. Δεν είναι δημοσκόπηση η κάλπη της Κυριακής. Οι κάλπες θα είναι άδειες το πρωί της Κυριακής και εμείς παρακαλούμε τους πολίτες να πάνε και να τις γεμίσουν. Να πάνε οι πολίτες και να δείξουν πως αυτό το θέμα μας αφορά και να ψηφίσουν όποιο κόμμα θέλουν. Εμείς κατά προτίμηση τους λέμε να τις γεμίσουν με ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας».

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Εκ των πραγμάτων το θέμα της ακρίβειας μπαίνει δυναμικά στο τραπέζι του προεκλογικού διαλόγου. «Δεν υπάρχουν μαγικά ραβδάκια όπως αυτά που θεωρεί πως κρατά ο Στέφανος Κασσελάκης» είπε η Ντόρα Μπακογιάννη που ερωτηθείσα για το θέμα προέβη στην εξής δήλωση: «Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας αποδίδουν. Όχι όσο θα θέλαμε. Η ακρίβεια επιμένει. Ωστόσο, μειώνεται ο ρυθμός ανόδου των τιμών των προϊόντων. Αυτό σημαίνει ο πληθωρισμός. Άρα τώρα για πρώτη φορά έχουμε και στα τρόφιμα μια καλύτερη εικόνα. Τι πρέπει να γίνει ακόμα; Πρώτον πρέπει να υπάρξουν ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, διότι οι πολυεθνικές ενδιαφέρονται για τις μεγάλες αγορές και βαράνε τις μικρές αγορές, όπως είναι η Ελλάδα, είναι μια πολιτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και δεν είναι τυχαίο ότι Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε με τόση ταχύτητα πως είναι ένα θέμα που βρίσκεται «πάνω στο τραπέζι». Άρα είναι θέμα ευρωπαϊκό. Είναι όμως και θέμα δομικό της δικής μας οικονομίας. Για αυτό πρέπει να στηριχθεί περισσότερο η επιτροπή ανταγωνισμού για να μπορέσει να λάβει ακόμα περισσότερα μέτρα. Οι έλεγχοι προχωρούν πολύ αποτελεσματικά, τα πρόστιμα μπαίνουν, αρχίζουν και πληρώνονται τα πρόστιμα και πονάνε τα πρόστιμα και έτσι ελπίζω να φτάσουμε σύντομα σε μια ισσοροπία των τιμών, κυρίως στα σούπερ μάρκετ. Και αυτό γιατί ενώ τα υπόλοιπα έχουν μπει σε μια λογική, τα σούπερ μάρκετ παραμένουν ακόμα σε επίπεδα που πονάει την ευρωπαϊκή οικογένεια».

Η ίδια θεωρεί πως το ζήτημα της ακρίβειας δεν θα καθορίσει το εκλογικό αποτέλεσμα γιατί οι αντίπαλοι της Νέας Δημοκρατίας δεν έχουν καταθέσει καμία πρόταση για την αντιμετώπιση του προβλήματος ενώ η κυβερνητική παράταξη δίνει αγώνα για την επίλυση του, όπως υποστήριξε.   

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ