ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ακραία φτώχεια απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

0

 ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Η επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών είναι κρίσιμη για την γηραιά ήπειρό. Και αυτό γιατί βρίσκει τους πολίτες της να αντιμετωπίζουν μια μακρά περίοδο ανασφάλειας λόγω των συνεχιζόμενων πολεμικών συρράξεων, της ακρίβειας και του οικονομικού μαρασμού. Η  συσσώρευση του πλούτου στους λίγους και ο οικονομικός καταποντισμός των πολλών είναι το κυρίαρχο ζήτημα.

Παράλληλα μπαίνει δυναμικά στην ατζέντα  η συζήτηση για την λεγόμενη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» αλλά και το ζήτημα της δημιουργίας ευρωστρατού στον πλαίσιο μιας ενιαίας αμυντικής πολιτικής.

Όλα έχουν την δική τους κρισιμότητα και σημασία. Όμως, εκείνο που αποτελεί πρωτεύον για τους πολίτες είναι η καθημερινότητα τους και η απειλή της ακραίας φτώχειας που «χτυπά την πόρτα τους». Ειδικά στην Ελλάδα όπου το φαινόμενο αυτό έρχεται να κορυφωθεί μετά από μια 15ετία κρίσεων και δυσμενών συγκυριών που δεν αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις ελληνικές κυβερνήσεις και προφανώς από τα ευρωπαϊκά συστήματα που μάλλον «πειραματίστηκαν ανεπιτυχώς στις πλάτες μας» παρά εφάρμοσαν ορθολογικές λύσεις.

Διότι μια ισχυρή πολιτικά και αμυντικά Ευρώπη, προφανώς και μπορεί να προκαλεί αντιδράσεις σε μερίδα πολιτών, αλλά, η ιδέα αυτή είναι αποδεκτή στην πλειοψηφία του κόσμου.  Όμως, μια Ευρώπη στην οποία καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αγκομαχεί οικονομικά ο λαός και χαίρονται οι ολίγοι, είναι αυτό που απεύχονται όλοι και αυτό που προφανώς θα προκαλέσει και την κατάρρευση του όλου οικοδομήματος!

Και για όσους ψάχνουν «διακυβεύματα», άλλο από την οικονομική ευημερία των πολιτών δεν υπάρχει. Η φτώχεια και οι οικονομικές πολιτικές της απόλυτης και καθολικής αποτυχίας της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι αυτά που απειλούν την ίδια της την ύπαρξη και βεβαίως θέτουν σε κίνδυνο ολόκληρο το σύστημα της που μπαίνει σε μια περίοδο βαθειάς κρίσης.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

Σε πρώτο πλάνο, λοιπόν, μπαίνει η οικονομία και το βασικό ερώτημα είναι τι θα έπρεπε να κάνει Ευρώπη ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικές  πολιτικές του παρόντος και να ανακουφιστούν οι λαοί της από την σύγχρονη πραγματικότητα της τρομακτικής ακρίβειας και της ανασφάλειας.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, το ενεργειακό κόστος της πρώτης ύλης και την τρομακτική αύξηση του πληθωρισμού, που έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών» δήλωσε στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» ο Πρόεδρος του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Παντελής Πετσετάκης.

Για τους οικονομολόγους οι παρούσες οικονομικές συγκυρίες που εν πολλοίς αποδίδονται στον πόλεμο της Ουκρανίας με την Ρωσία, είναι το κυρίαρχο διακύβευμα της επόμενης ημέρας των ευρωεκλογών καθώς οι ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε κατάσταση  ανασφάλειας και φόβου.

«Η ανασφάλεια που δημιουργείται στους ευρωπαίους πολίτες είναι απόλυτα κατανοητή» λέει ο κ. Πετσετάκης και συνεχίζει: «Διαπιστώνεται, ότι ακόμα και η Γερμανία η οποία είναι Νο 1 € οικονομική χώρα της Ευρώπης, πλήττεται από την ακρίβεια. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα και επηρεάζει όλες τις χώρες. Για παράδειγμα εμάς στην Ελλάδα επηρεάζεται από την μείωση των εισροών τουριστών από την Γερμανία που ενίσχυαν έτσι την εγχώρια και τοπική οικονομία αφού προτιμούσαν την Κρήτη. Πλέον, λόγω της οικονομικής ύφεσης, η οποία πλήττει τους Γερμανούς πολίτες, οδηγοί την πλειοψηφία των Γερμανών να μην κάνει διακοπές στην Ελλάδα ή αλλού που παρατηρούνται αυξήσεις των τιμών. Βλέπουμε, δηλαδή, πως  η ελληνική οικονομία είναι αλληλένδετη με την ευρωπαϊκή οικονομία και πως οι δυσμενείς συνέπειες από την μια χώρα στην άλλη είναι εμφανείς».

Οπότε στο ερώτημα τι κάνουμε την «επόμενη μέρα» η απάντηση των οικονομολόγων έρχεται ως εξής: «Θεωρούμε από οικονομικής άποψης ότι το νέο οικοδόμημα της ευρωπαϊκής ένωσης θα πρέπει να αλλάξει μορφή. Θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκό Σύνταγμα των λαών, θα πρέπει να υπάρξει ευρωστρατός για να μπορούν να προστατευτούν τα σύνορα της Ευρώπης. Πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουμε πως αυτό θα επιφέρει μια οικονομική πολιτική ενιαία προς όφελος όλων».

Η ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

Οι τρέχουσες οικονομικές πολιτικές ευνοούν τους λίγους, παραδέχονται οι οικονομολόγοι. Ο Πρόεδρος του τοπικού οικονομικού επιμελητηρίου κ. Παντελής Πετσετάκης, σχολίασε χαρακτηριστικά, ότι «Αυτή τη στιγμή εφαρμόζεται μία οικονομική πολιτική, η οποία όντως διαπιστώνεται ότι ευνοεί τους μεγάλους και οι αδύναμες μικρές μονάδες, οι μικροεπιχειρήσεις, πλήττονται. Στην χώρα μας αυτό οφείλεται κυρίως στην εφαρμοζόμενη ελληνική οικονομική πολιτική. Για παράδειγμα το χρήμα από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν παρέχεται προς όφελος όλων αλλά διαπιστώνεται πως δίνεται σε λίγους και ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και επί της ουσίας δεν ενισχύεται η ελληνική αγορά, οι μικροί και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Δεν έχουμε, λοιπόν, διοχέτευση φθηνού χρήματος στην αγορά όπως θα έπρεπε και δεν έχουμε θετικά αποτελέσματα για να ενισχυθούν τα εισοδήματα των πολλών, για να το πούμε απλά και κατανοητά».

Η συσσώρευση του πλούτου, λοιπόν, έρχεται να λειτουργήσει αποδημητικά για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, λένε, οι οικονομολόγοι και ο κ. Πετσετάκης σημειώνει: «Η οικονομία της Ευρώπης σήμερα αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα καθώς παρατηρείται ότι το ενεργειακό κόστος επανέρχεται για μία ακόμη φορά λόγω των εξελίξεων που υπάρχουν με τους πολέμους. Άρα, λοιπόν, η συνεχιζόμενη κρίση υποβαθμίζει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη που προσπαθεί να ισορροπήσει μεταξύ των πληθωριστικών πιέσεων και την αύξηση των επιτοκίων και ουσιαστικά την κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης των ευρωπαίων πολιτών. Οι διεθνείς συγκυρίες επιβάλλουν δυναμικές και δομικές αλλαγές στην οικονομία της Ευρώπης καθώς η σημερινή κατάσταση δεν ευνοεί το μέλλον της. Οι Ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν την Κυριακή, θα πρέπει να αντιληφθούν πως βρίσκονται ενώπιων δύσκολων και κρίσιμων αποφάσεων για τους λαούς της Ευρώπης».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ