ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Λουκά στον Ι.Ν. της οικίας Ραπτάκη

0

Η εκκλησία μας στις 11 Ιουνίου τιμά την μνήμη του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του ιατρού και την π. Τρίτη γιόρτασε το όμορφο εκκλησάκι, που βρίσκεται στον αύλειο χώρο της οικίας των ιατρών Μανώλη και Άννας Ραπτάκη. Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και με αθρόα συμμετοχή πιστών παρά τον καύσωνα τελέσθηκε η εορτή. Όμορφος στολισμός της εκκλησίας και των ιερών εικόνων, ροδοπέταλα και δάφνες από την είσοδο του σπιτιού μέχρι μέσα στην εκκλησία, υπέροχα κεντημένα προσκυνητάρια και τραπεζομάντηλα μαρτυρούσαν πόσο ευλαβούνται τον Προστάτη τους Άγιο οι οικοδεσπότες.

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

Της Θείας Λειτουργίας προεξείχε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρσανίου Πανοσ. Ευφραίμ Μανουσάκης, ο οποίος είναι και ανάδοχος της εκκλησίας και μαζί του συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Παντελής Σακελλαρίδης, Εμμανουήλ Πολυχρονάκης, Αθανάσιος Δραμυτινός και οι πατέρες Νικόλαος Τσαγκαράκης και Γεώργιος Παπαδοβασιλάκης από τις Μοίρες, όπου είχε έρθει ένα λεωφορείο με προσκυνητές από το χωριό της κ. Ραπτάκη την Νίβρυτο.

Επίσης συμπροσευχόμενος παρέστη ο π. Παναγιώτης Παπαδάκης, ενώ το αναλόγιο διακόνησαν ο Πάνοσ. Αρχιμανδρίτης Ρωμανός Αναστασιάδης όπου με την μελωδική ψαλμωδία του ήταν μια μυσταγωγία η Θεία Λειτουργία, μαζί του επίσης έψαλε ο π. Σταμάτης Λαριος. Ο Ποιμενάρχης μας κ.κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ δεν ήταν δυνατό να παρευρεθεί φέτος λόγω του ότι βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη μέλος της αντιπροσωπείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εκκλησίας της Κρήτης, προκειμένου να υποβάλλουν τα σεβάσματα τους στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για τις εορτές εκδηλώσεις των Σεπτών Ονομαστηρίων του. Επίσης να παραβρεθεί στις εργασίες της Ιεράς Συνόδου ,καθώς είναι μέλος της .

Ένα κήρυγμα καρδιάς από τον κ. Ραπτάκη

Μετά την ευλογία των άρτων το λόγο πήρε ο κ. Ραπτάκης λέγοντας:

Αγαπητοί πατέρες αγαπητοί μας φίλοι. Με την δύναμη του Θεού και την ευλογία του Μητροπολίτη μας κ. Προδρόμου αλλά και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου μας κ. Ευγενίου, εορτάζουμε και φέτος την Χάρη του Αγίου Λουκά του ιατρού. Πριν τελειώσει η Θεία Λειτουργία μου πρότειναν οι ιερείς που συμμετείχαν να πω λίγα λόγια σαν ιεροκήρυκας για τον Άγιο Λουκά. Το δέχθηκα με περίσσιο εγωισμό και υπεροψία. Όμως νομίζω ότι δεν χρειάζεται να πω τίποτα σπουδαίο. Αυτό το κάνει καθημερινά ο ίδιος ο Άγιος Λουκάς με την συνεχή παρουσία Του και τα αναρίθμητα θαύματα Του. Όλα τα τάματα που βλέπετε μπροστά στην εικόνα του, δεν είναι τίποτα άλλο από ευχαριστίες ανθρώπων που είδαν  την βοήθεια του Αγίου. Τώρα πλέον τα θαύματα Του αρχίζουν να καταγράφονται. Καρκίνοι εξαφανίζονται, καρδιοπάθειες νικώνται, άρρωστοι ομολογούν δημόσια το χέρι του Αγίου σε επεμβάσεις που έκαναν . Άρα τι ανάγκη έχει σήμερα ο Άγιος από την δική μου ομιλία;

Και σήμερα όσο ποτέ άλλωστε ο Άγιος Λουκάς αποτελεί το μοναδικό παράδειγμα της αγαστής σιωπηλής, συμφωνίας στην συνεργασία και αλληλοϋποστήριξης της επιστήμης της και πίστης.

Επέτειος γάμου τριάντα δύο χρόνων

Φανερά συγκινημένος ο κ. Ραπτάκης είπε: Αγαπητοί μου φίλοι θα ήθελα σήμερα να σας πω και κάτι άλλο. Πριν 32 χρόνια σαν σήμερα, ένας νέος με μαύρα ακόμα μαλλιά και ωραίος και κατά που λένε περιζήτητος και μια νέα καλλονή, ενώθηκαν με το μυστήριο του γάμου. Ήμουν εγώ και η σύζυγός μου Άννα. Τότε δεν θέλαμε να κάνουμε ανοικτό γάμο. Ο Θεός όμως επιφύλασσε το δώρο του. Και έτσι μετά από αρκετά χρόνια, κάθε χρόνο πλέον εορτάζουμε την επέτειο του γάμου μας μαζί με όλους εσάς, κάνοντας στην ουσία ένα μεγάλο πάρτι. Κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συμμετέχετε σε αυτή την όμορφη ανάμνηση.

Όμορφα τρυφερά λόγια αγάπης για την γυναίκα της ζωής του

Συνεχίζοντας εμφανώς συγκινημένος ο γιατρός είπε: Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην γυναίκα αυτή που με παλεύει τόσα χρόνια. Που με υπομένει. Που ανέχεται όλα μου τα κακά. Που συγχωρεί όλες μου τις παρατιμονιές. Που με προστατεύει σαν φύλακας άγγελος. Που με στηρίζει σαν στύλος ακλόνητος. Που γιατρεύει κάθε πληγή μέσα μου. Που στέκει εκεί σαν βράχος να με προστατεύσει από τα άγρια κύματα της ζωής και των λαθών μου. Για ότι ζω, φταίει αυτή. Εκείνη φταίει που συνεχίζω να υπάρχω στην ζωή. Χωρίς αυτή δεν θα ήμουν εδώ. Χωρίς αυτήν μάλλον θα είχα καταστραφεί. Στην κυριολεξία και όχι μεταφορικά η ποιητικά.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτήν και για ένα άλλον λόγο. Γιατί με σοβαρό κίνδυνο της ζωής της, μου χάρισε το ωραιότερο δώρο της ζωής μου. Τον γιό μας!

Θέλω ακόμα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους που έχουν έρθει από μακριά. Από τα Χανιά, τις Μοίρες και βέβαια από το χωριό της Άννας μου, την Νίβρυτο. Και να αναφέρω ότι το χωριό αυτό φιλοξενεί δύο Ρεθεμνιωτες Αγίους. Τον Άγιο Μεθόδιο και τον Άγιο Ευθύμιο που για πολλούς είναι ο Άγιος Νικόλαος ο Κουρταλιωτης. Ευχαριστώ πολύ τον παπά Γιώργη, τον εφημέριο της Νιβρύτου και την ενορία που ήταν μαζί μας.

Τελειώνοντας θα πρέπει να σας πω ότι τα πάντα είναι όμορφα όταν μοιράζονται. Μετά λοιπόν το μοίρασμα της πνευματικής μας τροφής στην Θεία Λειτουργία, σας παρακαλώ να μην φύγει κανένας και όλοι μαζί όπως είμαστε εδώ, αφού πάρουμε το αντίδωρο και τον καφέ που θα πάρουμε εδώ έξω, να μπούμε μέσα στο σπίτι, όπου έχει στρωθεί τράπεζα και μαζί να δοξάσουμε τον καλό μας Θεό και για πλούσια αγαθά που μας έχει προσφέρει. Να πιούμε ένα κρασί και να νοιώσουμε σαν τους πρώτους Χριστιανούς.

Πλουσιοπάροχο τραπέζι

Η οικ. Ραπτακη όπως κάνουν πάντα κατά αρχάς πρόσφεραν καφέ και διάφορα εδέσματα στην πανέμορφη αυλή της οικίας τους. Στην συνέχεια παρέθεσαν πλουσιοπάροχο τραπέζι και όλοι γεύτηκαν την αβραμιαία φιλοξενία τους. Εκ μέρους της εφημερίδας μας  ευχαριστούμε τον Μανώλη και την Άννα για άψογη φιλοξενία τους και τους ευχόμαστε ο Προστάτης τους Άγιος  να τους χαρίζει υγεία και όλα τα καλά του Θεού στο σπίτι τους. Να χαίρονται τον Νικόλα και να  τα εκατοστίσουν ευτυχισμένοι!

Βάλια Πετράκη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ