ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καμπανάκι κινδύνου η πρώτη φωτιά στο δήμο Αγίου Βασιλείου

0

Καμπανάκι κίνδυνου ήταν για τους κατοίκους του δήμου Αγ. Βασιλείου η πρώτη πυρκαγιά για φέτος που ξέσπασε την περασμένη Κυριακή 9 Ιουνίου το μεσημέρι πολύ κοντά στην Κρύα Βρύση, η οποία ευτυχώς αντιμετωπίστηκε άμεσα χωρίς να λάβει διαστάσεις, αφού ξεκίνησε πολύ κοντά σε πυροσβεστικό φυλάκιο και έγινε άμεσα αντιληπτή.    

Ο δήμαρχος της περιοχής κ. Γιάννης Ταταράκης μιλώντας στον 9,80 fm αφού σημείωσε ότι η ανησυχία των κατοίκων είναι πλήρως δικαιολογημένη, γιατί για την περιοχή οι πυρκαγιές αποτελούν μάστιγα αναφέρθηκε στην φωτιά της περασμένης Κυριακής: «Ευτυχώς, δεν είχε δυνατούς ανέμους κι έτσι πρόλαβε η πυροσβεστική με τους εθελοντές και την έσβησαν». Μάλιστα υπογράμμισε ότι όταν στην περιοχή πνέουν δυνατοί άνεμοι η πυρκαγιά σταματάει μόνο όταν φτάσει στη θάλασσα…

Ο κ. Ταταράκης στη συνέχεια επεσήμανε: «Η ενημέρωση που έχω από την Πυροσβεστική Υπηρεσία είναι ότι πλέον τα δύο πυροσβεστικά αυτοκίνητα δεν θα είναι σταματημένα στα Δαριβιανά, όπως ήταν τα άλλα χρόνια ή μέσα στην Κρύα Βρύση. Τα πυροσβεστικά οχήματα πλέον θα κινούνται. Το ένα όχημα προς Κρύα Βρύση, Μέλαμπες, Αγία Γαλήνη και θα κάνει και κάποιες στάσεις στο δρόμο και το δεύτερο όχημα θα πηγαίνει από Κισσού Κάμπο έως Κεραμέ. Επίσης άλλα δύο οχήματα θα είναι προς την περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Φοίνικα.»

Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο δήμαρχος, βρίσκει σωστό τον προγραμματισμό αφού «με τις περιπολίες μπορούμε να προλάβουμε την φωτιά πριν καταλήξει ανεξέλεγκτη. Πρέπει κι εμείς ως δημοτική αρχή να κάνουμε το βέλτιστο γι’ αυτήν την πολύπαθη περιοχή». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις λαϊκές συγκεντρώσεις που προγραμματίζονται άμεσα: «Εμείς θα κάνουμε πολύ σύντομα δυο λαϊκές συγκεντρώσεις. Μία στην Κρύα Βρύση και μία στις Μέλαμπες, παρουσία της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας, και του Δασαρχείου, για να μπορέσουμε να δώσουμε έναν αγώνα για την πρόληψη των πυρκαγιών».

Ωστόσο, αναφερόμενος στους εθελοντές είπε ότι 40 άτομα είναι στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας υπό τις οδηγίες της οποίας μπορούν να συμβάλουν στις περιπολίες ιδιαίτερα όταν πνέουν άνεμοι στην περιοχή για να μπορέσει να επιτηρηθεί η περιοχή. «Δεν είναι τυχαίο ότι οι φωτιές αυτές μπαίνουν όταν υπάρχει δυνατός αέρας», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Τα αίτια της προχθεσινής φωτιάς θα τα δείξει το πόρισμα της πυροσβεστικής. Εμείς όμως πρέπει είτε έτσι, είτε αλλιώς να είμαστε σε εγρήγορση. Φέτος είναι τόσο μεγάλη η λειψυδρία, τόσο μεγάλες οι θερμοκρασίες οι οποίες αναπτύσσονται και δεν πρέπει να γίνει κάποιο λάθος». 

Κλείνοντας μιλώντας για τις αποζημιώσεις υπογράμμισε: «Είδατε τι έχουν πάθει οι κάτοικοι. Ακόμα δεν έχουν πάρει τις τελικές αποζημιώσεις», τονίζοντας μάλιστα ότι η επικοινωνία του με τον ΕΛΓΑ συνεχίζει να είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Έχουμε και το Ροδάκινο που δεν έχει πάρει ούτε την προκαταβολή. Είχε υποσχεθεί τότε ο κ. Τριαντόπουλος ότι θα γίνουν μια και έξω οι πληρωμές προς το Ροδάκινο.» 

Μιχάλης Μαυροτσουπάκης: «Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από εμπρησμό»

Ο κάτοικος της Κρύας Βρύσης κ. Μιχάλης Μαυροτσουπάκης μιλώντας για τη φωτιά της περασμένης Κυριακής ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η φωτιά μπήκε στον κεντρικό δρόμο λίγο πριν την Κρύα Βρύση. Στην άκρη του δρόμου ξεκίνησε. Άποψη δική μου, ότι δεν μπορεί να είναι από τσιγάρο, γιατί δεν είχε πολλά χόρτα. Αν είχε ξεκινήσει, όπως ήταν η φορά του αέρα, θα μπορούσε να πάρει όλη την περιοχή κάτω».

Ο κ. Μαυρουτσουπάκης δεν έκρυψε την ανησυχία του ότι πρόκειται για εμπρησμό.

«Δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από εμπρησμό, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς. Είπαμε είναι μία πιθανότητα από τσιγάρο, όμως δεν μπορεί να είναι από αυτό, γιατί δεν είχε τα περίσσια χόρτα για να αρπάξουν.»

«Όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά η κινητοποίηση ήταν άμεση και μεγάλη. Από την Πυροσβεστική από το Ρέθυμνο ήρθε πεζοπόρο τμήμα γρήγορα και την πρόλαβαν τη συγκεκριμένη φωτιά» είπε και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ειδικά η πολιτεία περισσότερο είτε στην επιτήρηση, είτε στην πρόληψη, είτε και στην καταστολή, θα πρέπει να δώσει βάση όμως. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι η πυροσβεστική μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής είχε τεσσάρι για την περιοχή και είχαν σε επιφυλακή κόσμο».

Σε σχετικό ερώτημα με το ποιοι θα ήθελαν να κάνουν κακό στην περιοχή ο κ. Μαυροτσουπάκης ανέφερε: «Η περιοχή έχει ταλαιπωρηθεί πολύ, ο μεγαλύτερος ελαιώνας στο νότιο Ρέθυμνο έχει καταστραφεί, η χοντρολιά, η θρούμπα. Δεν ωφελήθηκαν αυτοί που είχαν τις καλλιέργειες, κάποιοι άλλοι ωφελήθηκαν, όμως δε θα μπω εγώ στη διαδικασία να υποδείξω. Υπάρχουν αρμόδιες αρχές οι οποίες μπορούν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους και να μάθουν τι ακριβώς συμβαίνει στην περιοχή, αλλά θα πρέπει να δείξουν ενδιαφέρον».

Για τις καθυστερήσεις στη διαδικασία των αποζημιώσεων από την προηγούμενη πυρκαγιά είπε: «Ο μόνος που ασχολείται και το λέω με πάσα ειλικρίνεια είναι ο Γιάννης Ταταράκης, ο δήμαρχος. Ο μόνος που δίνει μάχη να μπορέσει να κρατήσει αυτή την ελπίδα είναι ο Γιάννης Ταταράκης. Αυτός ασχολείται και τρέχει συνεχώς».

Και πρόσθεσε: «Υπήρξε μία σοβαρή προσπάθεια, ξαναφυτέψαμε, ξαναποτίσαμε… Έχουμε βέβαια πολλά θέματα με το νερό την αυτή περίοδο. Προσπαθούμε όμως η περιοχή να επανέλθει όμως δεν είναι τόσο εύκολο. Φαίνεται ότι ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να απογοητεύεται, ο ΕΛΓΑ δεν δίνει σημασία και είναι γεγονός ότι ακούγαμε προεκλογικά υποσχέσεις».

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε: «Θεωρούμε ότι με μπροστάρη τον δήμαρχο όταν θα γίνει μία λαϊκή συνέλευση στην περιοχή, θα γίνει μία κουβέντα πάλι, για το πώς θα οργανώσουμε είτε περιπολίες είτε διάφορες μορφές πρόληψης. Εμείς νωρίς προχωρήσαμε ως σύλλογος και κοινότητα και καθαρίσαμε το χωριό γύρω-γύρω κάναμε μία σοβαρή δουλειά γιατί έχουμε πλέον πιστέψει ότι αν δεν είμαστε και εμείς μπροστά σε όλο αυτό, δεν γίνεται δουλειά.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ