ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών που έλαβαν μέρος ή συμμετέχουν σε διεθνείς διαγωνισμούς Ρομποτικής

0

Καθώς κατά το χρονικό διάστημα των δύο τελευταίων χρόνων έχουμε ζήσει δημιουργικές στιγμές των μαθητών μας ως συμμετέχοντες σε τοπικούς, πανελλήνιους και διεθνείς διαγωνισμούς Ρομποτικής, διαπιστώνουμε με χαρά ότι με την υποστήριξη τόσο των καθηγητών τους όσο και των γονέων τους συμμετέχουν όλο και περισσότερο στις προκλήσεις της Ρομποτικής και των STE(A)M1. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν να κατανοούν καλύτερα τους αυτοματισμούς, να οργανώνουν τη σκέψη τους ως μηχανικοί και να εξοικειώνονται στην ομαδοσυνεργατική λογική και πράξη. Η σημερινή πρόσκληση και επιβράβευση των διακριθέντων μαθητών και μαθητριών μας αποσκοπεί στο να ενθαρρύνει όλο και περισσότερες ομάδες τόσο σχολικές όσο και διασχολικές ως  προς την ανάπτυξη της Ρομποτικής από τη βάση, με πολλαπλασιαστές τους ίδιους τους μαθητές και με εστίαση σε προγραμματισμούς που προσφέρουν λύσεις σε προβλήματα που οι ίδιοι προτεραιοποιούν όπως περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά. Άλλωστε, είχαμε την ευκαιρία φέτος στη γιορτή φυσικών επιστημών να δούμε όλες τις ομάδες των σχολείων με ακάματους μαθητές και καθηγητές να καινοτομούν με εξαιρετικές πρωτοβουλίες και συνέργειες.

Ως ΔΔΕ Ρεθύμνου εργαζόμαστε όλοι με στόχο να έχουμε περισσότερες συμμετοχές και διακρίσεις σε κάθε διαγωνιστική γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης. Ευχαριστούμε ως εκ τούτου τους γονείς, τους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετέχουν σε αυτήν την πολύπλευρη πρωτοβουλία προτείνοντας λύσεις σε προβλήματα μέσω της Ρομποτικής και των STE(A)M.

Ευχαριστίες ιδιαίτερες οφείλουμε σε μαθητές και μαθήτριες, όπως στην Κατερίνα Κωνσταντουλάκη από το ΓΕ.Λ. Ατσιποπούλου που λειτουργεί πολλαπλασιαστικά και ως εκπαιδεύτρια ρομποτικής μετά από την εξαιρετική της διάκριση. Να σημειωθεί ότι η Κατερίνα Κωνσταντουλάκη ήταν μέλος της Εθνικής μας ομάδας, η οποία τον περασμένο Οκτώβριο συμμετείχε στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής First Global Challenge 2023, στη Σιγκαπούρη και κατέκτησε την 3η θέση παγκοσμίως για την εξαιρετική μηχανική του ρομπότ τους (Engineering Design).

Ανάλογη μνεία πρέπει να γίνει στις φετινές ομάδες των σχολείων μας και ιδιαίτερα στην ομάδα Ρομποτικής του 1ου ΓΕ.Λ. Ρεθύμνου. Oι διακρίσεις τους τούς χάρισαν το εισιτήριο για τη συμμετοχή τους στον διεθνή πλέον διαγωνισμό Ρομποτικής “Robot Challenge”, που θα λάβει χώρα στο Πεκίνο από τις 8 έως τις 11 Αυγούστου 2024. Την ομάδα απαρτίζουν οι μαθητές Κουτζόγλου Σταύρος, Λαγουδάκης Εμμανουήλ, Λιοδάκης Μάρκος και Νικολακάκης Ελευθέριος – Πανορμίτης. Στην εκδήλωση απονομής παρευρέθησαν οι υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος κα Σαββοργινάκη Ευγενία και κα Κουτάντου Ζωή καθώς και ο διευθυντής της σχολικής μονάδας κος Λαμπαθάκης Μιχαήλ.

Στην ίδια εκδήλωση παρευρέθηκαν και βραβεύτηκαν αντίστοιχα και μαθητές από το 1ο ΕΠΑ.Λ. για την εθνική τους διάκριση σε διαγωνισμό προγραμματισμού με ανοικτό λογισμικό. Η ομάδα αποτελείται από τους μαθητές: Δρυγιαννάκη Εμμανουήλ, Μαθιουδάκη Ευστράτιο, Μπουσπρένι Εράλντο, Ντόβα Ελένη, Σβιντίνσκι Αλεξέι και Σούλα Ορέστι. Συνοδός και υπεύθυνος καθηγητής των παιδιών ήταν ο κος Βεργεράκης Παναγιώτης.

Ευχόμαστε λοιπόν καλή επιτυχία σε όλες τις ομάδες και προπάντων σε αυτές που σιωπηλά και αθόρυβα μεταλαμπαδεύουν σε όλο και περισσότερους μαθητές τη ρομποτική σκέψη ως τρόπο επίλυσης προβλημάτων.

Τέλος οφείλουμε ευχαριστίες σε όλους τους φορείς που διέθεσαν μετά από πρόσκλησή μας δωρεάν «ρομποτικά εργαλεία» και τον ανάλογο εξοπλισμό για την απαραίτητη εξάσκηση των μαθητών μας και την υποστήριξη της συμμετοχής τους σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, όπως επίσης στον καθηγητή κο Χαλκιαδάκη Κων/νο και τον Αναγνωστάκη Σίμο, καθηγητή Ε.Δι.Π. του Παν/μίου Κρήτης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ