ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Εορτάστηκαν τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Συλλόγου «Αγάπη»

0
  • ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ Η ΚΟΘΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΧΕΝ ΡΕΘΥΝΟΥ
  • ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Η ενημέρωση του κοινού για τα νομικά δικαιώματα των ατόμων με νοητική στέρηση προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του κοινού κατά τη διάρκεια της σημαντικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η ΧΕΝ Ρεθύμνου και ο Σύλλογος «Αγάπη» με την υποστήριξη της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, το βράδυ της περασμένης Τέταρτης στο κατάμεστο από κόσμο Σπίτι του Πολιτισμού στην Παλιά πόλη.

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του «Συλλόγου Αγάπη» και ήταν αφιερωμένη στα 200 χρόνια από την θυσία των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Ρεθύμνου.

Η προσέγγιση του κεντρικού θέματος αποτέλεσε μεγάλη πρόκληση για την Δικηγόρο Μαρία Ψαρουδάκη, όπως τόνισε η ίδια ξεκινώντας την ομιλία της και φωτίζοντας το νομικό πλαίσιο που διέπει την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με νοητική στέρηση.  

«Το πρόβλημα που  παραμένει είναι η έμπρακτη εφαρμογή τους, γιατί ειδικά στο ζήτημα των ατόμων με νοητική στέρηση  εμπλέκονται ταυτόχρονα πολλά,  κοινωνικά, ιατρικά, πολιτισμικά και ηθικά ζητήματα για να μπορούμε να πούμε ότι ναι,  για τα άτομα αυτά πετύχαμε την ίση μεταχείριση τους στην εργασία, στην υγεία, στην ισότητα στην ποιότητα της ζωής τους, στην εκπαίδευση, στην ανεξαρτητοποίηση, στην δικαιοσύνη», είπε μεταξύ άλλων, επισημαίνοντας, ότι «Ως θέμα πολύπλοκο και πολύσημο, ταλάνισε και συνεχίζει να το πράττει με την ουσία και το νόημά της την ανθρωπότητα στο πέρασμα των αιώνων, κοινωνικά, πολιτικά, πολιτισμικά, θρησκευτικά, νομικά και οπωσδήποτε ιατρικά,  Ουσιαστικά, αντικατοπτρίζει μια κατάσταση – ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ , η οποία βρίσκεται σε άμεση αναφορά, αφενός μεν με την κατάσταση την οποία βιώνει το ίδιο το άτομο, αφετέρου δε με την ευρύτερη προβληματική που αναπτύσσεται εντός του κοινωνικού συνόλου, έναντι των ατόμων με νοητική υστέρηση».

Η κ. Ψαρουδάκη αναφέρθηκε διεξοδικά στους νόμους που διέπουν το ζήτημα αυτό και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα άτομα με νοητική στέρηση, τονίζοντας πως  ναι μεν σε επίσημο πλαίσιο υπάρχει μέριμνα για τα άτομα αυτά αλλά επί της ουσίας: «Δεν τυγχάνουν όλα τα παΐδια της ευκαιρίας της παράλληλης στήριξης στο σχολείο, ούτε όλα μπορούν να παρακολουθήσουν το ειδικό σχολείο, επίσης οι θέσεις εργασίας προκηρύσσονται αλλά πολλοί εργοδότες είναι διστακτικοί στο εγχείρημα αυτό, η συμμετοχή σε πολιτιστικές οργανώσεις και φορείς απαιτεί την παράλληλη και αποκλειστική παρουσία και του συνοδού γονέα του ατόμου με νοητική στέρηση και αυτό δεν είναι εύκολο να συμβαίνει, τα προνοιακά επιδόματα δεν αρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των ατόμων αυτών και έτσι τελικά η οικογένεια αντιμετωπίζει πολλά καθημερινά οικονομικά προβλήματα».

Η ΧΕΝ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «ΑΓΑΠΗ»

Ο Σύλλογος Αγάπη αποτελεί καρπό των προσπαθειών των μελών της ΧΕΝ, όπως τόνισε η Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΧΕΝ Ρεθύμνης κ. Άννα Ζαχαριουδάκη – Ραπτάκη.

Μιλώντας στην εκδήλωση αυτή, είπε χαρακτηριστικά: «Σαράντα χρόνια πριν οι Κυρίες της ΧΕΝ Ρεθύμνου, έριξαν τον σπόρο για να ανθίσει με τον χρόνο και μέχρι σήμερα αυτό το όμορφο περιβόλι που λέγεται Σύλλογος ΑΓΑΠΗ. Όλα αυτά τα χρόνια αυτές οι κυρίες αλλά και οι επόμενες που ακολούθησαν, στέκονται δίπλα του και με όποιο τρόπο μπορούν προσφέρουν την βοήθεια τους.

Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Το βασικότερο πρόβλημα ήταν να κατανοήσει η κοινωνία μας, από το στενό οικογενειακό περιβάλλον μέχρι τον ευρύτερο κοινωνικό περίγυρο, να καταλάβουν και να αποβάλουν αυτό που έλεγαν στίγμα και να αφήσουν τα παιδιά τους να έρθουν στον σύλλογο αυτό. Να μπορούν να συμμετέχουν σε καθημερινές δραστηριότητες όπως κάθε άνθρωπος.

Μοιράζαμε προσκλήσεις για εκδηλώσεις του συλλόγου στην πόλη <<άλλοι έπαιρναν και άλλοι όχι>> όπως μας διηγείται μια κυρία της ΧΕΝ που βοηθούσε εκείνα τα χρόνια. Πολλές επισκέψεις σε σπίτια, ατελείωτες συζητήσεις και άοκνες προσπάθειες να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι μπροστά, ανοικτά στην κοινωνία. Έτσι σιγά σιγά με κόπο και επιμονή έβαλαν τον Σύλλογο ΑΓΑΠΗ σε όλα τα σπίτια του Ρεθύμνου βοηθώντας με τον τρόπο αυτό να γίνει γνωστός. Και έγινε. Έγινε και έχει αγαπηθεί πολύ από τους Ρεθεμνιώτες.

Με χαρά προσπαθούμε να είμαστε κοντά στο Σύλλογο ΑΓΑΠΗ όταν χρειάζεται. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό είναι προσφορά. Είμαστε πάντα στην διάθεση του Συλλόγου ΑΓΑΠΗ, με όποιες μικρές δυνάμεις διαθέτουμε.

Σήμερα 40 χρόνια μετά οι κυρίες που χρόνια τώρα ακολούθησαν το δρόμο αυτών των πρωτεργατών της ίδρυσης του Συλλόγου, μας προσφέρουν αυτό το όμορφο κέρασμα στην είσοδο, υποδεχόμενες του φίλους και τις φίλες που θα βρίσκονται κοντά μας απόψε. Είναι το κέρασμα της Αγάπης με την ικανοποίηση ότι ο στόχος επετεύχθη. Χαιρόμαστε που παρακολουθούμε την πρόοδο του Συλλόγου και θαυμάζουμε τα αποτελέσματα της δουλειάς τους. Με μεγάλη χαρά θα υποδεχτούμε και θα χειροκροτήσουμε τα μοναδικά και ιδιαίτερα αυτά παιδιά στο θεατρικό τους δρώμενο, συμμετέχοντας με τον δικό τους τρόπο στις επετειακές εκδηλώσεις της πόλης μας με αφορμή τα 200 χρόνια από την μαρτυρική τελείωση των Αγίων 4 Μαρτύρων, με θέμα «Το φως των Αγίων 4 Μαρτύρων». Σαράντα χρόνια λοιπόν για τα παιδιά της καρδιάς μας, για τα παιδιά της Αγάπης μας».

ΤΟ ΦΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ

Στην εκδήλωση της περασμένης Τετάρτης, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Aντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή καθώς επίσης ο Αντιδήμαρχος Ρεθυμνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης. Επίσης, ο Γενικός Διευθυντής του Συλλόγου ΑΓΑΠΗ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Εμμανουήλ Ραπτάκης έκανε μια σύντομη παρουσίαση του Συλλόγου και εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι οι δραστηριότητες του Συλλόγου θα αναπτυχθούν περισσότερο και θα ενισχυθούν οι δομές του με στόχο την φιλοξενία και εξυπηρέτηση περισσότερων ωφελούμενων.

Ακολούθησε το θεατρικό δρώμενο από τη μεικτή θεατρική ομάδα ωφελούμενων και προσωπικού του ΚΔΗΦΑμεΑ του Συλλόγου Αγάπη με θέμα "Το φως των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων".

Η παράσταση καθήλωσε στην κυριολεξία τους παρευρισκόμενους αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους από τον δυναμισμό, την αμεσότητα, την απλότητα και τον θεατρικό τρόπο της παρουσίασης της αληθινής διάστασης της μαρτυρικής τελείωσης των Αγίων 4 Μαρτύρων. Τα δακρυσμένα μάτια των θεατών στο τέλος της παράστασης απέδειξαν την αμεσότητα της επίδρασης του θεατρικού δρώμενου στις καρδιές τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι όλο το δρώμενο στήθηκε και υποστηρίχτηκε αποκλειστικά από το προσωπικό και τους ωφελούμενους του ΚΔΗΦΑΜΕΑ ΑΓΑΠΗ.

Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και πρόεδρος του Συλλόγου Αγάπη κ. Πρόδρομος έκλεισε την εκδήλωση καθώς βρέθηκε πάνω στην σκηνή μαζί με όλους τους συμμετέχοντες της παράστασης και μετέφερε τις εμπειρίες του από την συναναστροφή του μαζί τους. Θαύμασε και επαίνεσε τις προσπάθειες των ωφελουμένων και εξήρε το εξαιρετικό αποτέλεσμα στο θεατρικό δρώμενο που είχαν παρουσιάσει νωρίτερα. Εξέφρασε με λόγια θερμά τις ευχαριστίες του στο προσωπικό του ΚΔΗΦΑΜΕΑ ΑΓΑΠΗ και στα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των δύο Συλλόγων ΑΓΑΠΗ και ΧΕΝ Ρεθύμνου.

ΙΔΡΥΕΤΑΙ ΣΤΕΓΗ ΥΠΟΒΟΗΘΟΥΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ

Με την ευκαιρία της αναφοράς της νομικής συμβούλου και ομιλήτριας κας Ψαρουδάκη, για την ανάγκη δημιουργίας Στέγης Υποβοηθούμενης Διαβίωσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Πρόδρομος, ανακοίνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ΑΓΑΠΗ, για την κάλυψη αυτής της ανάγκης σε μεγάλο οικόπεδο που παραχωρεί η Ιερά Μονή Αρσανίου και ο ηγούμενος της πανοσιολογιότατος αρχιμανδρίτης Εφραίμ Μανουσάκης που ήταν παρών στην εκδήλωση. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε το δυνατό και επίμονο χειροκρότημα των παρευρισκόμενων καθώς και την διαβεβαίωση των εκπροσώπων της πολιτείας ότι θα στηρίξουν με σθένος αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Στη συνέχεια ακολούθησε τραγούδι και χορός από τους ωφελούμενους και το προσωπικό του Συλλόγου.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός των προαναφερομένων, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας στην Π.Ε Ρεθύμνης Μιχάλης Σαρρής, ο αντιδήμαρχος Στέλιος Σαμψών, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ρεθύμνου  Γιώργος Παπαδόσηφος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Ρεθύμνης Ρένα Κουτσαλεδάκη, ο Διοικητής του Γ.Ν.Ν. Ρεθύμνου Νίκος Μαλλιαρός, ο πρόεδρος ΑΜΕΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης, ο εκπρόσωπος του ειδικού σχολείου Γαβριήλ Τσουντάνης, ο εκπρόσωπος από τους Δότες Ζωής Γιώργος Σπετσωτάκης και πλήθος φίλων των δύο συλλόγων.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ