ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κέρδη και απώλειες μετρούν οι ξενοδόχοι

0

ΤΑΣΗ ΕΠΙΜΗΝΥΝΣΗΣ – ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ

Κλείνει σιγά – σιγά η φετινή τουριστική περίοδο και πλέον τα συμπεράσματα για το πώς κύλισε η χρονιά αποδεικνύονται με νούμερα.

Θετικά και αρνητικά αποτελέσματα έρχονται να συνθέσουν μια χρονιά με πολλές ιδιαιτερότητες και αντιθέσεις. Περισσότερες αφίξεις. Λιγότερες διαμονές σε ξενοδοχεία. Στροφή στις πιο φθηνές επιλογές. Περιορισμός του χρόνου διακοπών. Φειδωλά έξοδα από τους επισκέπτες. Λιγότερα έσοδα για τους τοπικούς επιχειρηματίες. Έτσι φαίνεται να κύλησε η χρονιά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη, ο οποίος επιμένει πως το 2019 παραμένει μακράν η καλύτερη τουριστική χρονιά που είχε ποτέ ο ελληνικός τουρισμός.

ΟΙ ΔΙΑΜΟΝΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Το σύστημα που τηρεί ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου καταγράφει τις διαμονές στα τοπικά ξενοδοχεία. Υπάρχει σημαντική διακύμανση ανά μήνα και κυρίως καταδεικνύει πως τα νούμερα των επισκεπτών του Ρεθύμνου, δηλαδή των αφίξεων, δεν συνάδουν με τις διαμονές στα ξενοδοχεία. Ένα μεγάλο μέρος προτίμησε φθηνά διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα οποία επίσης κοστίζουν πιο φθηνά από ένα δωμάτιο ξενοδοχείου.

Ειδικότερα, ο Απρίλιος έκλεισε με ένα μεγάλο μείον σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Το ποσοστό μείωσης στις διαμονές για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου άγγιξε το -12,15%. Ακολούθησαν δύο καλύτεροι μήνες σε διαμονές. Ο Μάιος παρουσίασε αύξηση 14,84% και ο Ιούνιος 6,49%. Ωστόσο, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος κατέγραψαν μείωση. Οι δύο βασικοί τουριστικοί μήνες δεν πήγαν όσο καλά αναμενόταν για τους ξενοδόχους του Ρεθύμνου. Τον Ιούλιο είχαν μείωση -0,66% σε σχέση με το 2023 και τον Αύγουστο 1,42% αντίστοιχα. Αυτό δείχνει πως οι τουρίστες που ήρθαν επέλεξαν πιο φθηνές επιλογές διανυκτέρευσης φέτος.

Σχετικά, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου κ. Μανώλη Τσακαλάκη, δήλωσε, ότι «Τους μήνες της υψηλής περιόδου χάσαμε διανυκτερεύσεις όπως χάσαμε και στην αρχή της περιόδου. Οι επισκέπτες μας πήγαν σε άλλου τύπου διαμονές. Προτίμησε ο κόσμος τα φθηνά καταλύματα την υψηλή περίοδο. Δεν πήγε σε ακριβά ξενοδοχεία ή πανάκριβες βίλες. Προτίμησε την φθηνή βραχυχρόνια μίσθωση. Το οικονομικό πρόβλημα είναι για όλους το ίδιο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οπότε λείπουν χρήματα από τον ευρωπαίο καταναλωτή και αυτό οδηγεί σε οικονομικές επιλογές και ένας τρόπος είναι να κάνει διακοπές λιγότερες ημέρες και φθηνές».

Αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι, σημείωσε, ότι «Κάναμε παραπάνω αφίξεις. Παραπάνω τζίρο. Αλλά τα καθαρά κέρδη των πάσης φύσεως τουριστικών εταιρειών θα είναι λιγότερα από πέρσι. Η καλύτερη χρονιά παραμένει το 2019 από πλευράς απόδοσης».

Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι  «Πρέπει λοιπόν η οποιαδήποτε προσπάθεια γίνει να επικεντρώσει για να ενδυναμωθούν τα άκρα της σεζόν και ει δυνατόν εάν μπορέσουμε και εάν καταφέρουμε να επιμηκύνουμε την σεζόν το μήνα Νοέμβριο».

ΕΠΙΜΗΝΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

Το ζήτημα της επιμήκυνσης της περιόδου διακοπών τίθεται για ακόμα μια χρονιά επί τάπητος. Ωστόσο, ο κ. Τσακαλάκης είναι πιο αισιόδοξος από άλλες χρονιές και αυτό γιατί όπως δήλωσε: «Φαίνεται να προχωρά το θέμα της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.  Αυτό γιατί κάποια ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο θα μείνουν ανοικτά έως τις 15 Νοεμβρίου και κάποια έως 18 του ίδιου μήνα και ίσως έως τις 24 που συνεχίζεται να έχουμε πτήσεις από την Γερμανία».

Ο ίδιος σημείωσε ότι  «Η TUI και η ALLTOURS έχουν κρατήσει πτήσεις για ολόκληρο το Νοέμβριο προς το νησί μας ενώ εταιρεία από την Αγγλία ανακοίνωσε πως προτίθεται να κάνει πτήσεις για την Κρήτη και την Ρόδο μέσα στο χειμώνα, οπότε όλα αυτά καταδεικνύουν την επιθυμία των tour operator να βάλουν περισσότερες πτήσεις και να έρχεται ο κόσμος και σε περιόδους μη ακμής, ώστε να μην υπάρχει το πρόβλημα των θερμοκρασιών του καλοκαιριού που θέλουν να τις αποφεύγουν οι βορειοευρωπαίοι . Για αυτούς είναι καλύτερα άνοιξη και φθινόπωρο. Φαίνεται πως ό,τι δεν πετύχαμε οι ξενοδόχοι και οι φορείς της τουριστικής προβολής, το επιτυγχάνει η κλιματική αλλαγή».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ