ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το 'χρυσοφόρο' επάγγελμα του μέλλοντος: Πωλητής εμφιαλωμένου καθαρού αέρα

0

Με τα επίπεδα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να παρουσιάζουν άνοδο και πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο να χάνουν τη μάχη για την αντιμετώπισή της, "αναδύεται" ένας επιχειρηματικός τομέας, ο οποίος πριν από μερικά χρόνια θα ακουγόταν ως αστείο, ωστόσο αποτελεί πραγματικότητα: αυτός της πώλησης εμφιαλωμένου καθαρού αέρα.

Οι θάνατοι παγκοσμίως από το νέφος, τα επιβλαβή αέρια και την αιθάλη ανέρχονται στα 5,5 με 7 εκατ. ενώ ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από την Κίνα και την Ινδία, καθώς μόνο σε αυτές τις δύο χώρες πεθαίνουν από την ρύπανση 3 εκατ. άτομα. Επακόλουθο είναι πολλοί από τους πολίτες να στραφούν σε έκτακτες λύσεις, όπως είναι η αγορά εμφιαλωμένου αέρα.

Οι εταιρίες που συμπιέζουν και εμφιαλώνουν καθαρό αέρα από την ύπαιθρο και τον πωλούν στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν αύξηση, όπως και τα κέρδη τους. Ένα μπουκάλι αέρα κοστίζει από 24 έως 103 δολάρια, ανάλογα την χωρητικότητά του και κατά συνέπεια τις "καθαρές ανάσες" που προσφέρει.

Ο Μόουσες Λαμ, διευθύνων σύμβουλος καναδικής εταιρίας που δραστηριοποιείται στον συγκεκριμένο τομέα, δήλωσε ότι ξεκίνησε την επιχείρηση για να πουλήσει τον αέρα ως ένα αστείο δώρο αλλά η ζήτηση έχει απογειωθεί, με την Κίνα, την Ινδία και τη Νότια Κορέα να είναι οι κύριες αγορές. Σήμερα πουλάει 10.000 μπουκάλια τον μήνα στην Κίνα και ελπίζει ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 40.000.

Ο Λέο Ντε Βατς, ιδρυτής παρόμοιας εταιρίας στη Βρετανία, ξεκίνησε την επιχείρηση ως ένα "περιβαλλοντικό και πολιτικό έργο τέχνης". Ανέφερε ότι η Κίνα αποτελεί την βασικότερη αγορά του προϊόντος της εταιρίας του.

Οι επιστήμονες πάντως, επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τα οφέλη του εμφιαλωμένου αέρα. "Είναι απίθανο να προσφέρει οφέλη για την υγεία. Τα μπουκάλια καθαρού αέρα είναι ένα τέχνασμα, μια σπατάλη χρημάτων", δήλωσε ο Σον Άαρον, διευθυντής του Αναπνευστικού Κέντρου του Καναδά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ