ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Το αλκοόλ πόσο ωφελεί και πόσο βλάπτει τον ανθρώπινο οργανισμό - Οίνος

0

  Το αλκοόλ ήταν γνωστό από αρχαιοτάτους χρόνους και μάλιστα το κατανάλωνε ο άνθρωπος , είτε για να γιορτάσει , είτε να χαλαρώσει μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά του , ακόμη να θεραπεύσει τη θλίψη του . Ήταν το αλκοόλ πανταχού παρόν στη ζωή του και εξακολουθεί να είναι , ανεξάρτητα της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του

 Το αλκοόλ είναι ποικίλης προέλευσης και κατηγορίας και επομένως εάν καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες , ίσως να συμβαίνουν τα παραπάνω αποτελέσματα δηλ. ευθυμία , χαλάρωση , απομάκρυνση από τη θλίψη .Όμως εάν υπερβούμε το όριο , μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστα αποτελέσματα  διαχρονικά και μάλιστα ανεπανόρθωτα στον ανθρώπινο οργανισμό , που θα αναφερθούμε παρακάτω διεξοδικά , καθόσον το αλκοόλ είναι μια νόμιμη ψυχοδραστική ουσία.

  Στην περίπτωση αυτή έχομε να μιλάμε για αλκοολισμό

Οι συνέπειες του αλκοολισμού ήταν γνωστές από την αρχαιότητα

Οι βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό και οι δυσφορίες που προκύπτουν από την υπερβολική κατανάλωση ήταν γνωστές ακόμα και στους Σπαρτιάτες , τα δε άτομα που μεθούσαν συνέχεια τιμωρούνταν με κοπή των άκρων τους . Στους Ρωμαίους ο νόμος απαγόρευε στους νέους κάτω των 30 ετών να πίνουν αλκοολούχα ποτά .

 Συνέπιες από ψυχικής άποψης ο πρώτος που τις περιέγραψε ήταν ο Αριστοτέλης .Στα μέσα του 20ού Αιώνα ο Παγκόσμιος

Οργανισμός Υγείας συμπεριέλαβε το αλκοόλ , στο κατάλογο των επικίνδυνων ουσιών για τον άνθρωπο , όπως οι ναρκωτικές ουσίες. Μάλιστα οι συνέπειες του αλκοολισμού κατατάσσονται στη τρίτη θέση , μετά  τις καρδιακές και κακοήθεις ασθένειες

 Το αλκοόλ ανάλογα με τη προέλευση του , δηλ ανάλογα εάν προέρχεται από τον οίνο , ζύθος , ή άλλα αλκοολούχα ποτά (διάφορα κοκτέιλ , ουίσκι , λικέρ κ.λ.π) , ασκεί στον ανθρώπινο οργανισμό διαφορετική επίδραση .

 Συγκεκριμένα το αλκοόλ από τον οίνο τον φέρνει σε ευθυμία , χαλάρωση , ενώ το αλκοόλ από τα άλλα ποτά , τον κάνει πιο επιθετικό , του προκαλεί θυμό , αδιαθεσία , νευρικότητα και πολλές φορές κλάμα .

  Φυσικά όλα τα παραπάνω εξαρτώνται και από το πόσο εθισμένος είναι κανείς στο αλκοόλ και από τη ποσότητα που καταναλώνει .

  Όλα τα παραπάνω έχουν προκύψει από διάφορες έρευνες

  Η έρευνα μάλιστα αποκάλυψε μία διαφορά μεταξύ της συναισθηματικής σχέσης αντρών και γυναικών με τους διάφορους τύπους αλκοολούχων ποτών.Μάλιστα στις γυναίκες η συναισθηματική σχέση είναι εντονότερη με το αλκοόλ , εξαιρουμένης της επιθετικότητας που είναι εντονότερη στους άντρες .

  Η κατευθυντήρια οδηγία του Ιατρικού Συμβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου προς τους άντρες και τις γυναίκες , προκειμένου να διατηρήσουν τους κινδύνους από το αλκοόλ σε χαμηλά επίπεδα , είναι η κατανάλωση αλκοόλ να μην

ξεπερνάει τις 14 μονάδες την εβδομάδα σε τακτική βάση .Αυτό ισούται με 12 μεζούρες οινοπνευματώδους ποτού , 6 ποτήρια μπύρα ή 6 ποτήρια κρασιού μεσαίου μεγέθους , την εβδομάδα.

Βλάβες στο Ανθρώπινο οργανισμό

Όργανα

Εγκέφαλος

Το αλκοόλ δρα ως κατασταλτικό στον εγκέφαλο Στην αρχή προκαλεί  ένα αίσθημα ευφορίας μικρής διάρκειας και στη συνέχεια ακολουθεί κατάθλιψη .

 Η μακροχρόνια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να καταστρέψει τα εγκεφαλικά κύτταρα , με αποτέλεσμα την απώλεια μνήμης και γενικότερα να προκύψουν  διανοητικά προβλήματα .

  Επίσης το αλκοόλ αφαιρεί νερό από τον εγκέφαλο , με επιπτώσεις διανοητικές .

Καρδιά

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ καταπονεί την καρδιά , προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης εμφραγμάτων , εγκεφαλικών και καρδιακών παθήσεων . Επίσης μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες και με τον χρόνο να εξασθενήσει τους καρδιακούς μύες (μυοκαρδιοπάθεια) , με αποτέλεσμα τον πρόωρο θάνατο .

Συκώτι

Το συκώτι είναι ένα όργανο που μεταβολίζονται όλες οι βλαβερές ουσίες που εισάγονται στον οργανισμό μας και κατά

συνέπεια διασπά το αλκοόλ που καταναλώνουμε,  απελευθερώνοντας  ένα ένζυμο (αλκοολική αφυδρογονάση) , το οποίο το μεταβολίζει . Ανάλογα με τη ποσότητα αυτού του ενζύμου και το φύλλο άρρεν ή θήλυ, διασπάται το αλκοόλ στον ανθρώπινο οργανισμό .Επομένως όσο μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ παραμένει στο αίμα , τόσο μεγαλύτερη καταστροφή επιτελείται στα ανθρώπινα όργανα .

   Η συνηθέστερη σοβαρή βλάβη που μπορεί να προκληθεί , όταν καταναλώνεται μακροχρόνια το αλκοόλ , είναι η κύρωση ή ο καρκίνος του ήπατος .   

Αίμα –Έντερα

Η υπερβολική ποσότητα αλκοόλ ερεθίζει το στομάχι και μπορεί να οδηγήσει σε ναυτίες , κράμπες , κοιλιακούς πόνους και διάρροια

 Η κατανάλωση τροφής πριν ή κατά τη διάρκεια επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα .

Όραση

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία των ματιών , με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν και να δείχνουν << ματωμένα >>  Επίσης η όραση θολώνει , με αποτέλεσμα τη δυσκολία βάδισης και οδήγησης

 Μη ξεχνάμε τα θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν προκληθεί από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Εμφάνιση και Ομορφιά

 

Το αλκοόλ επηρεάζει τους μυς του  προσώπου , με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προσώπου και της κακής εμφάνισης τόσο των ανδρών , όσο και των γυναικών  

 Ύστερα από όλα αυτά το μέτρο της κατανάλωσης είναι το ασφαλέστερο μέσο απόλαυσης τόσο του οίνου , όσο και των άλλων αλκοολούχων ποτών . 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ