ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κρητική Διατροφή: Η επιτομή της μεσογειακής διατροφής

0

  Η Κρητική διατροφή είναι η επιτομή της Μεσογειακής διατροφής , δηλ είναι ένα μέρος της . Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος ιδανικής διατροφής προαγωγής υγείας , είναι η κρητική διατροφή , όπως έχουν αποδείξει έρευνες μεγάλων Πανεπιστημίων Ελληνικών , ΗΠΑ (Χάρβαρντ) .

 Οι κάτοικοι της Κρήτης διαπιστωμένα παρουσιάζαν τους υψηλότερους δείκτες μακροβιότητας και τα πιο μικρά αναλογικά και σε παγκόσμια κλίμακα ποσοστά  θνησιμότητας από καρδιαγγειακά προβλήματα και καρκίνο

- Ποια είναι τα μυστικά της κρητικής διατροφής .

Η Κρήτη διαθέτει μια από τις αρχαιότερες και πιο εύγευστες κουζίνες στον κόσμο . Αποτελεί τη συνέχεια της παράδοσης των γεύσεων , αρωμάτων , υλικών και τεχνοτροπιών , που έχει τις ρίζες της στη μινωική εποχή και φτάνει τις μέρες μας .

  Συγκεκριμένα από τα ευρήματα των αρχαιολογικών ανασκαφών αποδεικνύεται πως οι αρχαίοι Κρήτες , πριν από 4000 χρόνια κατανάλωναν σχεδόν τα ίδια προϊόντα  που καταναλώνει και ο σημερινός Κρητικός  , όπως αποδεικνύεται από μεγάλα πιθάρια για λάδι , κρασί ,δημητριακά , όσπρια , μέλι στα Μινωικά ανάκτορα .

-Η συνταγή της μακροζωίας

Η Κρήτη ως γνωστό διαχρονικά δέχτηκε πολλές κατακτήσεις από διάφορους λαούς , όπως Άραβες , Ενετούς , Τούρκους . Αλλά στο διάβα αυτών των αιώνων οι διατροφικές συνήθειες  του Κρητικού λαού  δεν επηρεάσθηκαν σημαντικά . Η ψυχή , η γλώσσα και η κουζίνα του , παρέμειναν αναλλοίωτες .

 Αυτό είχε ως συνέπεια η διεθνής επιστημονική κοινότητα να κάνει λόγο όχι μόνο για την κρητική κουζίνα , αλλά και για το<< θαύμα της  κρητικής διατροφής >>

 Η κουζίνα της Κρήτης δεν χαρακτηρίζεται <<πλούσια>> με βάση τη σύγχρονη αντίληψη , όσον αφορά την ποικιλία των υλικών .Είναι κουζίνα βασισμένη σε αυτά που προσφέρει η κρητική γη .  Η κρητική κουζίνα διαφέρει από άλλες κουζίνες , επειδή δεν προσπαθεί να ανακατέψει τις γεύσεις , όσο και αν χρησιμοποιεί διαφορετικά υλικά για να παρασκευάσει το καθημερινό φαγητό .Το κάθε υλικό απ΄αυτά  διατηρεί την αυτονομία του , την ταυτότητα του και τη γεύση του . Κανένα δεν έρχεται να επικαλύψει το άλλο. Όλα συνυπάρχουν αρμονικά και αναδεικνύουν τις λεπτές ισορροπίες που χαρακτηρίζουν την κουζίνα της Κρήτης , αλλά και το νησί γενικότερα .

 Η κάθε περιοχή της Κρήτης έχει τις δικές της<< σπεσιαλιτέ>> . Οι κρητικοί τρέφονται με τα προϊόντα που παράγει η γη τους , όπως άφθονα λαχανικά , χορταρικά , όσπρια , φρούτα , γαλακτοκομικά .Το φαγητό νοστιμίζει με βότανα , χορταρικά από τα βουνά της Κρήτης .Συνοδεύεται δε πάντα με τοπικό κρασί , ζυμωτό ψωμί ,παξιμάδι ,σαλιγκάρια , παρασκευασμένα με παραδοσιακό τρόπο  Όλα είναι εποχικής παραγωγής .

-Ελαιόλαδο και κρασί οι αιώνιοι φίλοι

 Όπως στη Μεσογειακή διατροφή  έτσι και στη Κρητική διατροφή το κέντρο της το καταλαμβάνει η συμμαχία του ελαιολάδου και του κρασιού . Το ελαιόλαδο που παράγεται στους ελαιώνες της Κρήτης , με ιστορία 3000 ετών και πλέον , είναι η βασική λιπαρά ύλη  του Κρητικού λαού .

  Είναι εξ άλλου γνωστά τα ευεργετικά αποτελέσματα του ελαιολάδου , στον ανθρώπινο οργανισμό  , που είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προσφέρει η φύση.

   Οι κρητικοί ακόμη σχεδόν ποτέ δεν τρώνε και πίνουν μόνοι τους  , αλλά έχουν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό το ένστικτο της συντροφικότητας και αγάπης .

-Τα βασικά χαρακτηριστικά της κρητικής διατροφής

Τα χαρακτηριστικά του κρητικού τραπεζιού είναι η ποικιλία των πιάτων ,κανένα από τα οποία δεν μονοπωλεί τη γεύση , αλλά όλα μαζί συνθέτουν ένα εύγευστο σύνολο .Τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην κρητική κουζίνα είναι πάντα ντόπια και εποχιακά . Τα άγρια χόρτα τρώγονται ωμά ως σαλάτα ή βραστά , είτε ως κύριο υλικό στο μαγείρεμα  , άλλοτε ως μυρωδικό .

Τα κρέατα κυρίως το κατσικίσιο , πουλερικά , χοιρινό ντόπιας παραγωγής .Τα μπαχαρικά δηλώνουν πάντα την παρουσία τους , αλλά διακριτικά . Επίσης τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα (ανθότυρος ,γραβιέρα ) , ντόπιας παραγωγής , περιλαμβάνονται στην   κρητική  διατροφή.  Επίσης τα όσπρια περιλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες .Από γλυκαντικά το πετιμέζι και το θυμαρίσιο μέλι.

 Η <<τσικουδιά>> ένα απόσταγμα από τα υπολείμματα των σταφυλιών ,  είναι το καύχημα του κρητικού , ότι συμβάλλει στην μακροζωία του .

 Όλα τα παραπάνω συνοδεύονται με καλή παρέα και κρητική μουσική .

 Η Κρητική διατροφή ως μέρος της Μεσογειακής , είναι μια εξειδικευμένη απλή και απόλυτα φυσική , η οποία συμβάλλει στην διαρκεί υγεία του κρητικού λαού .

 Τα τελευταία  όμως τριάντα (30)  περίπου χρόνια  , όμως η κρητική διατροφή έχει επηρεασθεί και αναμιχθεί με τροφικές συνήθειες άλλων κρατών και περιοχών της Ελλάδος , πλούσιες σε ζωικές ύλες , σε τεχνητές τροφικές ύλες κ.λ.π , με αποτέλεσμα να έχει επηρεασθεί σε μεγάλο βαθμό η υγεία του κρητικού λαού . Αύξηση των καρδιαγγειακών περιστατικών , καρκίνου κ.λ.π

 Ας ελπίζουμε ότι από τη διαρκεί επιστημονική ενημέρωση , ο κρητικός λαός , θα αφυπνισθεί και θα επανακάμψει στο δρόμο , που χάραξαν οι πρόγονοι του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ