ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Φύκια: Ποια η σημασία τους για τον άνθρωπο

0

ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΦΥΚΙΑ

  Όλοι σχεδόν γνωρίζουμε ποια είναι τα φύκια και από που προέρχονται  Στην παρούσα εργασία δεν θα ασχοληθούμε με πολλές λεπτομέρειες για αυτά , παρά περισσότερο  για την βιολογική σημασία των προς τον άνθρωπο .

 Σημειώνουμε ότι σήμερα χρησιμοποιείται  ο όρος Φύκια και όχι Φύκη.

Τα φύκια είναι υδρόβιοι οργανισμοί , αντιπρόσωποι του βασιλείου των φυτικών οργανισμών .Είναι φυτά που βρίσκονται μέσα στο νερό , τόσο στο θαλασσινό , όσο και στο γλυκό νερό . Είναι φυτικοί  οργανισμοί που προέρχονται με φωτοσύνθεση και μάλιστα είναι οι βασικότεροι εκπρόσωποι των .

 -Οικολογικές ιδιότητες 

 Υπολογίζεται σήμερα σε 25.000 είδη φυκιών και ακόμη υπό μελέτη είναι πολλά. Έχουν εκπληκτικές και φαρμακευτικές και διατροφικές ιδιότητες ,καθώς επίσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα  ,  διότι  συμβάλλουν στην παραγωγή οξυγόνου της ατμόσφαιρας  σε μεγάλο ποσοστό 50% τουλάχιστον , ακόμη κάποια φύκη έχουν την ικανότητα να καθαρίζουν το νερό από τοξικά απόβλητα . Για παράδειγμα υπάρχουν είδη φυκιών , που αποθηκεύουν και εξουδετερώνουν μεγάλες ποσότητες βαρέων μετάλλων , που μολύνουν το νερό , όπως τον μόλυβδο(τεράστιες επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου) το οποίο  απαντάται σε χρώματα , καύσιμα , μπαταρίες , το κάδμιο που προκαλεί καρκίνο των πνευμόνων και νεφρικές δυσλειτουργίες  

  -Αντιμικροβιακές και αντιπερτασικές ιδιότητες .

  Διάφορες έρευνες μεγάλων Τεχνολογικών Ινστιτούτων , έδειξαν μια άγνωστη μέχρι σήμερα χημική δομή στα φύκια , που βοηθά στην καταπολέμηση πολλών επικίνδυνων μικροβίων , καθώς επίσης και στη μείωση της υπέρτασης

- Τα φύκια ως τρόφιμα

  Ιστορικά τα φύκια τα χρησιμοποιούσαν οι Κέλτες και οι Βίκινγκς ως διατροφή , στα μεγάλα ταξίδια τους .Οι δε πολεμιστές Αζτέκοι πίστευαν ότι η πηγή της δύναμης τους ήταν τα φύκια Σήμερα τα φύκια είναι εκλεκτή τροφή σε Ιαπωνία ,Κορέα ,Κίνα , ενώ αποκτούν φανατικούς οπαδούς και στη Δύση .

- Στην βιομηχανία τροφίμων χρησιμοποιούνται περίπου 145 είδη φυκιών , τα οποία καλλιεργούνται σε Ασιατικές χώρες και σήμερα  σε πολλές της Δύσης

-Από τις καλλιέργειες αυτές παράγονται και προϊόντα που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και μαγειρική , ως φυσικοί σταθεροποιητές τροφίμων , κυρίως ζελατίνες για κρέμες και μαρμελάδες 

- Τα καφέ φύκια περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και είναι αυτά που προσφέρονται περισσότερο στην κατανάλωση , παραδείγματος το Fucus και το Laminaria

- Στην Ιαπωνία τα καφέ φύκια χρησιμοποιούνται σε φαγητά π.χ σούσι

- Στην Ελλάδα δεν καταναλώνονται τα φύκια σαν φαγητό .Υπάρχουν όμως φύκια σε μορφή σκόνης που χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική , σε μορφή φύλλων αποξηραμένων για αυτούς που επιθυμούν να  τα δοκιμάσουν και σε συμπληρώματα διατροφής (ειδικά καταστήματα υγιεινής διατροφής  , φαρμακεία)

- Τα φύκια ως λίπασμα

Τα φύκια εκτός των άλλων είναι ένα άριστο και φθηνό βελτιωτικό του εδάφους και επομένως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οικολογικό λίπασμα , αντικαθιστώντας τα σημερινά που είναι επικίνδυνα

  ΣΥΝΘΕΣΗ -ΑΝΑΛΥΣΗ

 Η σπουδαιότητα των φυκιών για τον άνθρωπο , οφείλεται στην πλούσια σύνθεση των , με αποτέλεσμα να αποδίδονται στον οργανισμό του όλη η ενέργεια και η δύναμη που απαιτείται

  Περιέχουν ¨

 1.Μεταλλικά  στοιχεία

-Μαγνήσιο Γνωστό στοιχείο γιατί ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς του οργανισμού , αυξάνει τον μυικό τόνο και την λειτουργία των κυττάρων .

-Κάλιο Βοηθά τη μυική σύσπαση και νευρομυική διεγερσιμότητα .Ρυθμίζει την περιεκτικότητα του οργανισμού σε νερό και επιδρά θετικά στην καρδιά .

-Ασβέστιο Είναι βασικό συστατικό των οστών κάθε ζωικού οργανισμού και έχει αντιαλλεργικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες .

-Σίδηρος Βασικό συστατικό του αίματος και έχει σημαντική αιμοποιητική και αντιαναιμική δράση

- Μαγγάνιο Παίζει βασικό ρόλο στις αρθρώσεις του ανθρώπου

 2.Αμέταλλα στοιχεία

-Ιώδιο Βασικό στοιχείο που έχει αντισηπτική δράση. Χρησιμοποιείται ευρέως στα καλλυντικά

- Άνθρακας , υδρογόνο , οξυγόνο , άζωτο , θείο , φωσφόρος , χλώριο

 Είναι γνωστός ο ρόλος όλων των παραπάνω .Συγκεκριμένα το χλώριο είναι απαραίτητο για να διατηρείται η σωστή αλκαλική και όξινη ισορροπία στον ανθρώπινο οργανισμό

3.Βιταμίνες A,C ,B12 , D

 Όσοι διαμένουν σε παράλιες περιοχές , είναι προτιμότερο να συλλέγονται τα φύκια  το Φθινόπωρο και στην συνέχεια να απλώνονται και να πλένονται καλά .

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ