Σε προγενέστερη εργασία μου , είχα αναφερθεί στα αίτια της αϋπνίας , της οποίας μία από τις κύριες αιτίες είναι το καθημερινό στρες , το οποίο ταλαιπωρεί έναν στους τρεις ενήλικες και συνολικά το 7,6 % του παγκόσμιου πληθυσμού .Χαρακτηρίζεται από διαρκή αισθήματα έντασης , ανησυχίας , νευρικότητας που επηρεάζουν την καθημερινότητα μας και πολλές φορές την εγκεφαλική-γνωστική μας λειτουργία .
Σε αρκετές περιπτώσεις για την αντιμετώπιση του άγχους , συστήνεται φαρμακευτική αγωγή .Όμως υπάρχουν κάποιες δυνατότητες αντιμετώπισης των συμπτωμάτων , από γυμναστική μέχρι τεχνητές αναπνοής .Το τι θα μπορεί να εφαρμοσθεί και να έχει κάποιο αποτέλεσμα στην απομάκρυνση του στρες , εξαρτάται από το αίτιο που το παράγει , εάν δηλαδή π.χ είναι η υπερβολική απασχόληση ή είναι τελειομανής , κάποια κληρονομικότητα , οικονομικές δυσκολίες κλπ
Η σχέση όμως της διατροφής με την υγεία και κατ επέκταση με το στρες , ήταν από την εποχή του Ιπποκράτη , ο οποίος δίδασκε ότι <<Το φάρμακο ας γίνει τροφή και η τροφή ας γίνει φάρμακο >>
Λέγεται ότι είμαστε ότι τρώμε , γιατί η διατροφή έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση και στη διατήρηση της καλής μας υγείας και ψυχολογίας .
Ο τρόπος της διαδικασίας βελτίωσης της ψυχολογίας μας και συνέχεια του στρες είναι οι αισθήσεις (γεύση, όσφρηση ) που επηρεάζονται θετικά από τις τροφές μέσω των νευροδιαβιβαστών και παράγονται από τον εγκέφαλο.Συγκεκριμένα κάποια τρόφιμα αυξάνουν τα επίπεδα της σεροτονίνης , μειώνοντας την παραγωγή κορτιζόλης(ορμόνης του άγχους) που σχετίζεται με την αδρεναλίνη και στην συνέχεια της μείωσης του στρες
Τα τρόφιμα που πρέπει να τρώμε για το στρες
1) Γάλα
Το γάλα συμβάλει στη βελτίωση της ψυχολογίας μας και κατ επέκταση στον περιορισμό του στρες
2) Μύρτιλα
Ο χυμός τους μπορεί να μειώσει τη παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνης του άγχους ) , λόγω των αντιοξειδωτικών ουσιών , μεταλλικών στοιχείων Καλίου , Μαγνησίου , Μαγγανίου και βιταμινών C ,E ,που περιέχονται .
3) Μαύρη σοκολάτα
Ερευνητικά έχει διαπιστωθεί ότι μικρή ποσότητα περίπου σαράντα 40 γρ. μαύρης σοκολάτας μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αδρεναλίνης και κορτιζόλης , αυξάνοντας τα επίπεδα της σεροτονίνης , με αποτέλεσμα την καταστολή και ηρεμία
4) Κόκκινο κρασί
Το κόκκινο κρασί όπως έχουμε αναφερθεί και στο παρελθόν ,ότι έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία μας , ιδιαίτερα στην καρδιά και κυκλοφορία του αίματος , αλλά συμβάλει και στην χαλάρωση και ηρεμία , εφόσον δεν υπερβαίνουμε το ένα μικρό ποτήρι ημερησίως
5) Σολομός
Τα ιχθυέλαια και ιδιαίτερα του σολομού, λόγω περιεχομένωνΩμέγα -3 , συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του στρες , γιατί μειώνουν την παραγωγή κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) και της αδρεναλίνης και στην συνέχεια αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης και της ντοπαμίνης που βελτιώνουν το στρες
6) Αβοκάντο
Η καθημερινή κατανάλωση του συμβάλει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και των υψηλών επιπέδων κορτιζόλης και αδρεναλίνης και κατ επέκταση του στρες .Τούτο συμβαίνει γιατί περιέχονται βιταμίνες C,E , μεταλλικά ιχνοστοιχεία ,λιπαρά οξέα
7) Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα λόγω των περιεχομένων μεταλλικών στοιχείων και ιδιαίτερα του Μαγνησίου ,των βιταμινών Ε και Β , λιπαρών υλών , συμβάλλουν στον έλεγχο του στρες
8) Βρώμη
Η βρώμη συμβάλει στη μείωση του στρες και άγχους λόγω των περιεχομένων υδατανθράκων
9)Αυγά
Συμβάλλουν στην παραγωγή ντοπαμίνης και αδρεναλίνης και στον έλεγχο του στρες
10) Χαμομήλι
Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, το καθιστά πολύτιμο αφέψημα καθώς συμβάλλει στον ύπνο , τη χώνεψη και τη χαλάρωση
11) Φρούτα και Λαχανικά
Τα φρούτα και λαχανικά όπως έχω αναφερθεί και σε άλλες εργασίες και είναι σε όλους γνωστό ,είναι μια ήπια και πολύ ωφέλιμη διατροφική συνήθεια , λόγω των περιεχομένων σε υψηλό ποσοστό βιταμινών , μεταλλικών στοιχείων , αντιοξειδωτικών , τα οποία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου , κυκλοφορίας του αίματος , εγκεφάλου
Το σπανάκι και τα σπαράγγια συμβάλλουν στη μείωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο , γιατί περιέχουν μεγάλη ποσότητα φολικού οξέος .Επομένως και αυτά συμβάλλουν στη μείωση του στρες
12) Άπαχο κρέας
Το κρέας είναι απαραίτητη τροφή στη διατήρηση του ανθρώπου , γιατί του παρέχει την βασική πρωτεΐνη , για τη σύνθεση του λευκώματος του .
Ακόμη περιέχει σίδηρο βασικό συστατικό του αίματος , ιδιαίτερα το μοσχαρίσιο κρέας .
Όταν καταναλώνεται με σύνεση και σε σωστές μερίδες συμβάλλει και στη μείωση του στρες