ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

Στην τυπική απόδοση κολλάει η δεύτερη δόση του πριμ Νέων Γεωργών

0

Παγωµένες παραµένουν οι εφαρµοστικές διατάξεις για την καταβολή της δεύτερης δόσης ύψους 5.100-6.600 ευρώ στους Νέους Αγρότες, όσο αργούν βασικές τροποποιήσεις στο πλαίσιο όπως η απόκλιση κατά 5% από τις δεσµεύσεις τους και τα µαθήµατα κατάρτισης βρίσκονται σε αναστολή. Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες των ∆ΑΟΚ ζητούν τροποποιήσεις επιχειρηµατικών σχεδίων από την πλειοψηφία των Νέους Αγρότες που δεν έχουν καταφέρει να πιάσουν ορισµένους στόχους, ακόµα και από δικαιούχους που έχουν πετύχει τουλάχιστον έναν και µε βάση το θεσµικό πλαίσιο ολοκλήρωσαν τις δεσµεύσεις τους. Είναι ενδεικτικό πως κανείς παραγωγός δεν θα ολοκληρώσει το επιχειρηµατικό του σχέδιο µε ακριβώς 10% αύξηση, οπότε θα κληθούν όλοι οι νέοι γεωργοί να υποβάλλουν τροποποιήσεις στην ολοκλήρωση, άρα και έκδοση νέων αποφάσεων από τις ∆ΑΟΚ και ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτό, για τη καθυστέρηση της διαδικασίας.

Σχετικά ερωτήµατα προς τη γενική γραµµατεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τις διαχειριστικές αρχές, έχει υποβάλει το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος και τους αρµόδιους να µην έχουν προσφέρει προς το παρόν καµία λύση στα ζητήµατα που µπαίνουν εµπόδιο στην καταβολή της β’ δόσης:

Πρώτη περίπτωση

Νέος γεωργός έχει θέσει δύο στόχους στην επίτευξη του επιχειρηµατικού σχεδίου:
1. Αύξηση της συνολικής παραγωγικής δυναµικότητας της γεωργικής εκµετάλλευσης σε όρους τυπικής απόδοσης µε ελάχιστο αποδεκτό κατώφλι την αύξηση τουλάχιστον κατά 10% της παραγωγικής δυναµικότητας (τυπική απόδοση) σε σχέση µε την υφιστάµενη κατάσταση.
2. Παραγωγή πιστοποιηµένων προϊόντων βιολογικής παραγωγής ώστε στη µελλοντική κατάσταση το ποσοστό της τυπικής απόδοσης που συνεισφέρουν τα ανωτέρω πιστοποιηµένα προϊόντα να είναι αυξηµένο σε σχέση µε εκείνο της υφιστάµενης κατά τουλάχιστον 40%.

Στην ολοκλήρωση του επιχειρηµατικού σχεδίου επιτυγχάνει τον στόχο 1 και όχι τον στόχο 2. Ωστόσο από τις ∆ΑΟΚ ζητείται από τους µελετητές τροποποίηση των επιχειρηµατικών σχεδίων τους ως προς το 2ο στόχο.

∆εύτερη περίπτωση

Επίσης αναµένεται τροποποίηση σύµφωνα µε την οποία θα γίνεται αποδεκτή απόκλιση του 5% για την τυπική απόδοση τόσο της µελλοντικής, όσο και των ενδιάµεσων ετών. Ωστόσο µέσα στο νοµοθετικό πλαίσιο, αναφέρεται ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κάποια από τις δεσµεύσεις, γίνεται σύσταση. Άρα για ποιο λόγο δεν µπορεί σε µία από τις ενδιάµεσες χρονιές η τυπική απόδοση να είναι µικρότερη από αυτή της υφιστάµενης, αρκεί να µην πέφτει κάτω από την τυπική απόδοση του τελευταίου δικαιούχου και στην προκειµένη περίπτωση, δεδοµένου ότι δεν υπάρχουν επιλαχόντες, να µην πέφτει κάτω από τα 8.000 ευρώ;

agronews.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ