ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΕΛΛΑΔΑ

Μητέρες ενός «κατώτερου Θεού» οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί. Εξαιρέθηκαν από την επέκταση της άδειας προστασίας μητρότητας!!!

0

Την ώρα που στην ελληνική νομοθεσία ενσωματώνονται κοινοτικές οδηγίες που αυξάνουν την άδεια μητρότητας και στον ιδιωτικό τομέα στους 9 μήνες, οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί μητέρες εξαιρούνται, γι’ άλλη μια φορά, από τις χρονικές επεκτάσεις των αδειών μητρότητας, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών με το ν.4997/2022, και ειδικότερα στα άρθρα 43 και 44 του Κεφαλαίου Η΄ περιλαμβάνονται νομοθετικές ρυθμίσεις σύμφωνα με τις οποίες, οι εργαζόμενες μητέρες με συμβάσεις Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, δικαιούνται να λάβουν την ειδική άδεια προστασίας μητρότητας εννέα (9) μηνών.

Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία (Εσωτερικών και Παιδείας), δε συμπεριλαμβάνουν, αυθαίρετα και άδικα, τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς-μητέρες, εφόσον συνάπτουν το ίδιο καθεστώς σύμβασης (ΙΔΟΧ). Αυτή η κατάφωρη αδικία συμβαίνει και με την άδεια επαπειλούμενης εγκυμοσύνης, σε σχέση με κάθε άλλη εργαζόμενη σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η μοναδική προσθετική άδεια για τις αναπληρώτριες μητέρες ήταν η θέσπιση του δικαιώματος λήψης άδειας με αποδοχές, διάρκειας 3,5 μηνών, που αφορά την ανατροφή τέκνου (Φεβρουάριος 2019).

Η αναίτια εξαίρεση των αναπληρωτριών μητέρων από τις συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την άδεια προστασίας της μητρότητας, αποτελεί μια επιπλέον απόδειξη του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις εργαζόμενες αναπληρώτριες μητέρες στην Εκπαίδευση. Σήμερα, εν έτει 2022, δεν αποδεχόμαστε τη λογική «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Δε δεχόμαστε να αντιμετωπίζονται οι  εργαζόμενες αναπληρώτριες μητέρες στην Εκπαίδευση, ω ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Ως Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. τονίζουμε πως, σ’ αυτό το σπουδαίο ζήτημα της προστασίας της μητρότητας, μία είναι η ουσιαστική λύση, που αποτελεί θέση του εκπαιδευτικού κινήματος και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας: «Εξίσωση των δικαιωμάτων των αναπληρωτών με αυτά των μόνιμων εκπαιδευτικών».

Το αίτημα αυτό πλαισιώνει, εξάλλου, την Πανελλαδική Πανεκπαιδευτική Κινητοποίηση (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) στις 15 Δεκέμβρη.

Διεκδικούμε:

  • Εξίσωση τώρα της άδειας μητρότητας και ανατροφής των αναπληρωτών γυναικών με των μονίμων.
  • Γενναία αύξηση-διπλασιασμός- του επιδόματος μητέρας αυξητικά για κάθε παιδί.
  • Αναδιαμόρφωση του επιδόματος του παιδιού για τη μητέρα εκπαιδευτικό από τη γέννηση του παιδιού μέχρι τα 24 έτη του, ανεξαρτήτως σπουδών.
  • Επαναφορά του επιδόματος που αντιστοιχεί στο σύνολο των παιδιών στη σύνταξη της γυναίκας εφ’ όρου ζωής. 

 

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ - ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ