ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Κοιτάσματα φυσικού αερίου στο Μυλοπόταμο από τα «Στραβά Κουλούκια»

0

 19ο ΚΥΝΗΓΙ ΘΗΣΑΥΡΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ

Πυρετωδώς ετοιμάζονται τα «Στραβά Κουλούκια» από τα Πλευριανά, για το 19ο Κυνήγι Θησαυρού δήμου Μυλοποτάμου, που κορυφώνεται στις 5 Φεβρουαρίου και ήδη μπαίνουμε στο κλίμα με τις ιστορίες που δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους, https://stravakouloukia.gr

20 χρόνια συμπληρώθηκαν από το πρώτο κυνήγι που πραγματοποιήθηκε στο Μυλοπόταμο το 2003 αλλά λόγω του κορωνοϊού και των μέτρων που είχαν ληφθεί, το φετινό παιχνίδι να είναι το 19ο κατά σειρά. Ωστόσο τα «Στραβά Κουλούκια» αποφάσισαν να εορτάσουν τα πρώτα 20 χρόνια των παιχνιδιών στο Μυλοπόταμο, με μια σειρά από εκδηλώσεις και δράσεις.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι η ομάδα «Στραβά Κουλούκια» έχουν κάνει πλήρη καταγραφή και των 18 μέχρι τώρα παιχνιδιών, τα οποία ψηφιοποίησαν και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα τους.
Παράλληλα, έχουν φτιάξει μία πλήρη βιβλιογραφία για τον Μυλοπόταμο, την οποία θα προτείνουν σε όλους -όχι μόνο στους κυνηγούς- και στις 16 Ιανουαρίου για 10-12 μέρες θα κάνουν μία έκθεση αφιερωμένη στα Μυλοποταμίτικα παιχνίδια στο «Στέκι του Περάματος» με τις αφίσες, τους γρίφους και τους θησαυρούς των περασμένων χρόνων.
Μάλιστα όπως προγραμματίζουν, την ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης θα γίνει μία αναδρομή στον θεσμό, ενώ συγχρόνως θα γίνει και ενημέρωση για το φετινό παιχνίδι.

Το 19ο Κυνήγι Θησαυρού Δήμου Μυλοποτάμου, έχει ως θέμα τους Υδρογονάνθρακες και τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Μυλοποτάμου Κρήτης (!).
Το φετινό κυνήγι είναι αφιερωμένο στην παιδεία του Μυλοποτάμου και οι διοργανωτές έχουν ετοιμάσει ένα ψήφισμα, το οποίο θα διανείμουν στις ομάδες προς υπογραφή, το οποίο θα έχει αποδέκτη τον δήμο, με θέμα την άμεση δημιουργία δανειστικής βιβλιοθήκης στον δήμο.
Στο πλαίσιο αυτό, η διοργανώτρια ομάδα θα ζητήσει από όλους τους κυνηγούς από ένα βιβλίο, παιδικού ενδιαφέροντος, ώστε να διανεμηθούν στις βιβλιοθήκες των σχολείων του δήμου.

Χανιά, Αύγουστος 2022

Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής Πολυτεχνείου Κρήτης

Έκθεση αποτελεσμάτων των σεισμικών μελετών της εταιρείας PGS για έρευνα υδρογονανθράκων στην νήσο Κρήτη.
 

Μέχρι πρόσφατα, οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετώπιζαν τις μελέτες που υποστήριζαν ότι υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου σε χερσαίο έδαφος της επαρχίας Μυλοποτάμου της Περιφέρειας Κρήτης, περίπου ως μυθιστορηματικές. Αυτό όμως άλλαξε το καλοκαίρι όταν η  νορβηγική εταιρεία PGS, η μεγαλύτερη ερευνητική εταιρεία στην αγορά πετρελαίου και αερίου στον κόσμο, παρουσίασε για πρώτη φορά έναν χάρτη που αποδεικνύει ότι ερήμην του επίσημου κράτους έχουν γίνει  εκτεταμένες μυστικές σεισμικές έρευνες στην περιοχή.  Η πρώτη παρουσίαση του χάρτη με τις μυστικές έρευνες έγινε στο ΥΠΕΚΑ [Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής] και στη συνέχεια ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός. Τα δεδομένα από τις έρευνες αυτές χρησιμοποιήθηκαν και αναλύθηκαν. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για τεράστια κοιτάσματα υδρογονανθράκων και πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα περαιτέρω έρευνες. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από την αμερικανική γεωλογική εταιρεία USGS ως “gas giant” δηλαδή ως ένα από τα πιθανά γιγαντιαία κοιτάσματα φυσικού αερίου στον πλανήτη.

Μέρος που διεξάγονται οι μυστικές έρευνες εδώ και πολύ καιρό….


Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έκθεση με τίτλο Cretan Gas Fields – Α new perspective for Greece's hydrocarbon resources, της επενδυτικής τράπεζας Pytheas που φέρνει στο φως η ομάδα μας. Το περιεχόμενο της έκθεσης σύμφωνα με πληροφορίες παρουσιάστηκε τον Ιούλιο στον πρωθυπουργό και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την Deutsche Bank η οποία αμέσως προχώρησε σε εκτίμηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους σε σχέση με τις μελλοντικές ταμειακές ροές που μπορούν να παραγάγουν τα κοιτάσματα αυτά.

Τα δεδομένα που παρατέθηκαν τάραξαν τα νερά και τις σκέψεις όλων των γεωλόγων φυσικού αερίου, όχι μόνο για το μέγεθος του κοιτάσματος αλλά και από το γεγονός το φυσικό βιογενές αέριο που έχουμε κάτω από το υπέδαφος της περιοχής  παράγετε μόλις σε 3-4 ημέρες, από την σήψη των υδροχαρών φυτών που αποσυντίθενται από μεθανοβακτήρια εν ψυχρώ στους 35 βαθμούς κελσίου. Η καθαρότητα του μεθανίου αγγίζει το 99% γεγονός που το καθιστά να μην χρειάζεται την οποιαδήποτε πρόσθετη επεξεργασία, συνέπεια αυτού να αυξάνει σε μοναδικό βαθμό την αποδοτικότητα της  κερδοφορίας της επένδυσης.
Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν τρία  επιστημονικά ευρήματα που καθιστούν επικτακτική την περαιτέρω  διερεύνηση της περιοχής. Αυτά είναι:

1. To 20% των γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων απαντάται στα σημεία σύγκλισης των λιθοσφαιρικών πλακών. ‘Άρα η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της επαρχίας Μυλοποτάμου θα πρέπει να διερευνηθούν.
2. Γεωχημικές αναλύσεις των φυσαλίδων του μεθανίου που εκλύονται από τις ενεργές τομές  τα οποία απαντώνται στον ερευνώμενο χώρο δείχνουν με σαφήνεια ότι η προέλευσή τους δεν είναι μόνο βιογενετική αλλά και θερμογενετική/πυρολυτική. Αυτό σημαίνει ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Επομένως, η ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή θα πρέπει να διερευνηθεί.
3. Η Νορβηγική εταιρεία γεωφυσικών ερευνών Petroleum Geo-Services (PGS) με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Μυλοποτάμου Κρήτης , εν αγνοία των ελληνικών κυβερνήσεων, διαπίστωσε από την εμπειρία της με τις μελέτες που έκανε στην Ανατολική Μεσόγειο ότι υπάρχουν τεράστιες γεωλογικές ομοιότητες με την λεκάνη της Λεβαντίνης, ( περιοχή Κύπρου, Ισραήλ, Συρίας και Λιβάνου) και είναι δυνατόν να κρύβει στο υπέδαφος της τουλάχιστον 35 τρις. m³ φυσικού αερίου . Άρα επιβάλλεται η έρευνα για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τις υφιστάμενες μελέτες τα τελευταία χρόνια έγιναν  συγκεκριμένες χαρτογραφήσεις για τους επιδιωκόμενους στόχους της έρευνας. Είναι απολύτως σίγουρο ότι οι πιθανότητες να βρούμε μεγάλα κοιτάσματα επαρκώς εκμεταλλεύσιμα είναι απολύτως βάσιμες.

Βασική προϋπόθεση είναι η γραφειοκρατία να επιτρέψει νε φέρουμε επιτέλους ένα γεωτρύπανο. Γιατί δεν μπορούμε να λέμε ότι υπάρχει ορυκτός πλούτος ή φυσικό αέριο χωρίς να πιστοποιείται έμπρακτα η ύπαρξη του. Για το λόγο αυτό οι πιστοποιήσεις δεν γίνονται μόνο με χαρτογραφήσεις. Υπάρχει άμεσα η ανάγκη να γίνουν και γεωτρήσεις με στόχο να τρέξει το απόθεμα φυσικού αερίου στην επιφάνεια για να δοκιμαστεί και να είναι βέβαιο πως είναι εκμεταλλεύσιμο. Μετά από όλα αυτά θα είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε το δικό μας ορυκτό πλούτο.

Στην έκθεση επισημάνεται ότι εάν η γραφειοκρατία το επιτρέψει, θα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει αποκτήσει νέα ενεργειακή κατεύθυνση. 
Την έκθεση υπογράφουν μεταξύ άλλων ο γάλλος γεωλόγος και γεωφυσικός της BEICIP – FRANLAB που διετέλεσε τη δεκαετία του 70 σύμβουλος του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, Alain Bruneton, ο χημικός μηχανικός Δρ. Μάξιμος Μονοφάγος  πρώην στέλεχος των Ελληνικών Πετρελαίων και ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου της Κρήτης Δρ Ευάγγελος Παρταλιάς.

 

Αθήνα Σεπτέμβριος 2022

Υδρογονάνθρακες: Δεύτερες σκέψεις από τις ΗΠΑ για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου του Μυλοποτάμου Κρήτης

Του συνεργάτη-ανταποκριτή μας Ματθαίου Στραβοκουλούκη

 

Το αρνητικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί γύρω από τις εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου φαίνεται να αλλάζει εντελώς το σκηνικό γύρω από τις έρευνες υδρογονανθράκων που βρίσκονται σε εξέλιξη ακόμη και για την "καυτή" περιοχή με υψηλό γεωστρατηγικό ενδιαφέρον στην περιοχή του  Μυλοποτάμου της Κρήτης. Αυτό, τουλάχιστον, προκύπτει με αφορμή συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης που δημοσιεύτηκε στο Greece Investor Guide και η οποία αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα σε σχέση με το μέλλον της αμερικανικής παρουσίας στα επίμαχα οικόπεδα. Ο κ. Τσούνης τονίζει ότι το μέλλον των ερευνών υδρογονανθράκων στην περιοχή του  Μυλοποτάμου θα καθοριστεί από την ίδια την αγορά, σημειώνοντας βεβαίως ότι οι εταιρείες ακόμη και στην Ελλάδα αναζητούν τρόπους για να κάνουν πιο πράσινο το χαρτοφυλάκιό τους. Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρει ότι το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο που θα παίξει μέγιστο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Σεισμικές έρευνες 

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η κοινοπραξία που αποτελείται από την Total, την ExxonMobil και τα ΕΛΠΕ, καλείται να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει στις σεισμικές έρευνες που απαιτούνται σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο διαγωνισμός της σύμβασης παραχώρησης. Συγκεκριμένα, το χρονικό παράθυρο που είναι προγραμματισμένο να γίνουν οι έρευνες αυτές κλείνει το φετινό χειμώνα (τέλος 2022 - αρχές 2023). Αλλιώς σε διαφορετική περίπτωση τα μέλη της κοινοπραξίας θα πρέπει να απευθυνθούν στην αρμόδια Ελληνική Διαχειριστική Αρχή και εκπροσώπους του Μυλοποτάμου ζητώντας χρονική παράταση. Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία είχε τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει τις σεισμικές έρευνες στη διάρκεια του περυσινού χειμώνα, την οποία δεν αξιοποίησε λόγω της κρίσης της πανδημίας αλλά και των γενικότερων αρνητικών συνθηκών στην αγορά των υδρογονανθράκων.

Η συνέντευξη

Σε κάθε περίπτωση, ενδεικτικές του κλίματος είναι οι δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη, ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στην περίπτωση των ερευνών στον Μυλοπόταμο  στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο Greece Investor Guide. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το εάν η ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας επηρεάζει τις προσπάθειες για έρευνα υδρογονανθράκων στην Κρήτη, ο κ. Τσούνης υπογράμμισε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι πραγματική και βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ίδιος εκτιμά ότι το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης και υπογραμμίζει ότι το μεγάλο ερώτημα είναι από πού θα προέλθει αυτό το αέριο. Μάλιστα κάνει ειδική μνεία στις αλλαγές που σημειώνονται στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής και οι οποίες οφείλονται στις πολιτικές αποφάσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένων των υποδομών φυσικού αερίου, όπως ο αγωγός TAP, η επέκταση του σταθμού της Ρεβυθούσας, το FSRU της Αλεξανδρούπολης, που θα διαφοροποιήσουν την προμήθεια αερίου με εισαγωγές που δεν θα προέρχονται από τη Ρωσία και τυγχάνουν της υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Ο ίδιος προσθέτει ότι η δυνατότητα χρηματοδότησης των μεγάλων projects έρευνας υδρογονανθράκων στον Μυλοπόταμο  θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα λάβει ο κάτοχος της άδειας εκμετάλλευσης.  Αλλά νομίζω ότι για τις ΗΠΑ προτεραιότητα παραμένει το πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο ως εγγυητής της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας, και ταυτόχρονα να κάνουμε όλα όσα μπορούμε ώστε να υποστηρίξουμε το γενναίο σχέδιο της ενεργειακής μετάβασης και ολοκλήρωσης των ερευνών στον Μυλοπόταμο για το οποίο έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης" καταλήγει ο κ. Τσούνης.

Ενδιαφέρουσα περιοχή

Ανεξάρτητα από το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στη διεθνή αγορά και έχει οδηγήσει στην αναστολή πολλών επενδυτικών projects, ιδίως για περιοχές που θεωρούνται ανεξερεύνητες (frontier) για την περιοχή του Μυλοποτάμου Κρήτης υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου. Τα στοιχεία είχαν αρχικά περιέλθει στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων από το 2003 ενώ πρόσφατα επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες σεισμικές καταγραφές που είχε πραγματοποιήσει η νορβηγική εταιρεία PGS στην ευρύτερη περιοχή. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις έχει εντοπιστεί ανάλογη γεωλογική τομή με βάση το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό του θαλάσσιου κοιτάσματος αερίου Ζορ στην Αίγυπτο. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη τομή στον Μυλοπόταμο  ονομάστηκε "Τάλως" ενώ τα ευρήματα από τις σεισμικές καταγραφές της PGS χρησιμοποιήθηκαν για να προσελκυθούν οι ξένοι επενδυτές με πρώτους την  Total και την Exxon Mobil.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ