ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Λουκά στον Ι. Ν. της οικία Ραπτάκη

0

Με λαμπρότητα και κατάνυξη εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Λουκά στον Ι. Ν. της οικία Ραπτάκη

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης το π. Σάββατο και με μεγάλη συμμετοχή πιστών τελέσθηκε η εορτή του Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως του Ιατρού, στο όμορφο εκκλησάκι που βρίσκεται στην οικία των ιατρών Μανώλη και Άννας Ραπτάκη. Όμορφος ο στολισμός της εκκλησίας και των εικόνων , ροδοπέταλα και δάφνες από την είσοδο του σπιτιού μέχρι μέσα στην εκκλησία , υπέροχα κεντημένα προσκυνητάρια και τραπεζομάντηλα , έδειχναν πόσο αγαπούν και ευλαβούνται το Προστάτη τους Άγιο οι οικοδεσπότες.

Μια μέρα ποιο μπροστά γιορτάσθηκε η Χάρη Του

 Κανονικά την μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού η εκκλησία μας την τιμά στις 11 Ιουνίου , φέτος όμως η μέρα αυτή έπεφτε Κυριακή και οι ιερείς αφενός δεν θα μπορούσαν να παραβρεθούν , αφετέρου ήταν μια μεγάλη γιορτή καθώς η εκκλησίας μας την Κυριακή τιμούσε τους Αγίους Πάντες και του Άξιον Εστί. Έτσι ο Ποιμενάρχης μας κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ έδωσε την άδεια να τιμηθεί η μνήμη του το Σάββατο. Όμως δεν ήταν δυνατόν να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης μας , λόγω του ότι βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη μέλος της αντιπροσωπείας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης , προκειμένου να υποβάλλουν τα σεβάσματα τους στον Οικουμενικό μας Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, για τις εόρτιες εκδηλώσεις των Σεπτών Ονομαστηρίων του..

Ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία

 Την Θεία λειτουργία τέλεσε ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρσανίου, Πανοσ. Εφραίμ Μανουσάκης , ο οποίος και είναι ανάδοχος της εκκλησίας και μαζί του συλλειτούργησαν οι ιερείς π. Σμάραγδος Δενδρινός , π. Σταμάτης Λάριος , π. Εμμανουήλ Πολυχρονάκης ,π. Κωστής Τσιλιγκάκης, π. Παντελής Σακελλαρίδης, π. Γιώργος Τσιρίτας και από τις Μοίρες ο π. Νικόλαος Τσαγκαράκης και συμπροσευχόμενος παρέστη ο Αρχιδιάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως μας π. Κωσταντίνος Ζουμπεράκης.

Απότμημα της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου Λουκά

Οι πολυάριθμοι προσκυνητές είχαν την ευκαιρία φέτος να προσκυνήσουν απότμημα της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου Λουκά, που αποτελεί πολύτιμο θησαύρισμα της Ι.Μ. Ατάλης Μπαλί που με την ευλογία του Ποιμενάρχη μας κ. Προδρόμου, το παραχώρησε για ευλογία ο Ηγούμενος της Μονής Πανοσ. Παρθένιος Καλυβιανάκης.

 Το κήρυγμα

 Για την ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά μίλησε στο κήρυγμα του ο Πρωτ. Εμμανουήλ Πολυχρονάκης, και ακολούθησε η ευλογία των άρτων.

Έχουμε φέτος την ευλογία να έχουμε απότμημα της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου.

 Τον λόγο πήρε στο τέλος ο οικοδεσπότης γιατρός κ. Μανώλης Ραπτάκης και ευχαρίστησε τους πατέρες που συμμετείχαν τόσο στον εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία και τους πιστούς που παραβρέθηκαν. Λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με τις ευλογίες του Αρχιεπισκόπου μας Ευγενίου του Β και του Επισκόπου μας κ. Προδρόμου έχουμε την ευλογία να έχουμε φέτος απότμημα της άφθαρτης καρδιάς του Αγίου Λουκά. Συνηθίζεται να λέγεται ότι εκεί που είναι ο Ναός οι οικοδεσπότες φιλοξενούν. Φέτος έγινε το ανάποδο και μάλιστα με απόλυτο τρόπο. Ενώ το Ιερό λείψανο ήταν να το υποδεχτούμε σήμερα το πρωί, το Ιερό λείψανο ήρθε χθες για να μείνει στο σπίτι του, όπως έπρεπε να μείνει και μας υποδέχτηκε όλους οικοδεσπότες και φιλοξενούμενους. Το Ιερό λείψανο που έχουμε εδώ είναι ένα απότμημα από την καρδιά του Αγίου Λουκά, το μεγαλύτερο μέρος της καρδιάς βρίσκεται στην Αργολίδα, όπου το φυλάσσει ο Επίσκοπος Αργολίδος κ. Νεκτάριος. Στην ανακομιδή των Ιερών λειψάνων του Αγίου η καρδιά του ήταν εντελώς άφθαρτη και ευωδίαζε. Από τότε ουσιαστικά άρχισε η διαδικασία της Αγιοκατάταξης Του.

Γιατί στην κηδεία του Αγίου μάδησαν όλοι οι ροδώνες της Κριμαίας

Τα ροδοπέταλα που έχετε δει κάτω διασκορπισμέναι δεν είναι τυχαίο. Ο Άγιος Λουκάς μπορεί να ήταν την εποχή του καθεστώτος στην Ρωσία και να μπορεί να του απονεμήθηκε το βραβείο Στάλιν, πρωτοφανές για την εποχή σε χριστιανό δεν πήγε βέβαια να το παραλάβει γιατί το θεώρησε ότι ήταν προσβολή στο πιστεύω του. Όταν λοιπόν κοιμήθηκε το καθεστώς αρνήθηκε να τον τιμήσει με την κανονική ταφή. Επειδή όμως ο Άγιος Λουκάς δεν ήταν απλά ο άνθρωπος ο χριστιανός ο ορθόδοξος αλλά στο πρόσωπο Του καθρεπτιζόταν όλα τα δόγματα, όλες οι θρησκείες , που πραγματικά πίστευαν στον Θεό, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητες του καθενός. Τότε όλο το ποίμνιο αποφάσισε να ανοίξει μόνο του, τον δρόμο προς το νεκροταφείο και έτσι μάδησαν όλοι οι ροδώνες της Κριμαίας και στρώθηκε ο δρόμος με ροδοπέταλα και περνούσε το λείψανο του Αγίου. Από τότε μέχρι και σήμερα στρώνεται ο δρόμος στην Κριμαία με ροδοπέταλα και περνάει το λείψανο του Αγίου. Και όλοι οι γιατροί περνάνε και αποθέτουν τις μπλούζες τους πάνω στο λείψανο Του για ευλογία, αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τα ροδοπέταλα. Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους πατέρες που πάντα τιμούν την μνήμη του και τον καθένας από εσάς που ήρθατε να τιμήσουμε τον Άγιο. Σας παρακαλώ όλους να μην φύγει κανένας , μέσα υπάρχει τράπεζα και η τράπεζα είναι για όλους. Γιατί όλοι συμμετείχαμε εδώ και αφού όλοι συμμετείχαμε στο πνευματικό κομμάτι, πρέπει να συμμετέχουμε και στο κομμάτι της τράπεζας. Αυτό επιβάλλει η θρησκεία μας , αυτό έκαναν και οι πρώτοι χριστιανοί με τα δείπνα της αγάπης. Και πάντα ο Άγιος το ευλογεί και πάντα το περισσεύει. Και όσο δίνεις , τόσο παίρνεις , αυτός είναι ο κανόνας και κάλεσε τον κόσμο να παρακαθίσει στο τραπέζι».

 Το τραπέζι

 Η οικ. Ραπτάκη καταρχάς προσέφερε καφέ με διάφορα γλυκίσματα, στην τεράστια αυλή της οικίας τους, ενώ μέσα στο σπίτι τα τραπέζια ήταν ήδη στρωμένα, όπου στην συνέχεια παρέθεσε πλουσιοπάροχο τραπέζι σε όλους τους προσκυνητές όπως άλλωστε κάνουν πάντα.

Τέλος ευχαριστούμε τον Μανώλη και την Άννα Ραπτάκη για την άψογη φιλοξενία και τους ευχόμαστε προστάτης τους Άγιος Λουκάς, να τους χαρίζει υγεία και να προστατεύει την οικογένεια τους.

 

Βάλια Πετράκη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ