ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πιο μικρή δασκάλα, Ευανθία Καΐρη, της Ιφιγένειας Μαστρογιάννη

0

Η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη σπούδασε φιλολογία στο πανεπιστήμιων Αθηνών. Παράλληλα με τη θητεία της στην Εκπαίδευση ασχολήθηκε με τα παιδαγωγικά. Το έργο της διακρίνεται για τη λογοτεχνική αρτιότητα και για τα υψηλά νοήματα προς τους νέους αναγνώστες. Τα βιβλία της αγκαλιάζονται θερμά από την εκπαιδευτική κοινότητα, αποτελώντας σταθερά αναγνώσματα, καθώς και υλικό προς αξιοποίηση στον σχολικό κόσμο.

Στην Ελλάδα, την εποχή που έδρασε η Ευανθία Καΐρη (1799-1866), το μονοπάτι της μόρφωσης δεν ήταν ανοιχτό για όλους και για τις γυναίκες, που στερούνταν τις στοιχειώδεις γνώσεις γραφής και ανάγνωσης, δεν είχαν καν χαραχθεί.

Εκείνη, στα δεκατρία της, μελετά αρχαία ελληνικά κείμενα και μαθηματικά, μαθαίνει γαλλικά και ιταλικά. Αντλεί απ’ όπου μπορεί τη γνώση για να τη μεταλαμπαδεύσει στη συνέχεια σε άλλες νεαρές. Στα δέκα πέντε της γράφει την πρώτη της επιστολή στον Αδαμάντιο Κοραή, εντυπωσιάζοντάς τον. Ακολουθούν οι γραπτές εκκλήσεις της σε γυναίκες απ’ όλο τον κόσμο, ζητώντας ηθική και υλική υποστήριξη στον Αγώνα των Ελλήνων, το 1821. Μεταφράζει έργα σημαντικών παιδαγωγών και η ίδια γράφει το πρώτο θεατρικό έργο της νεότερης  Ελλάδας, που της χαρίζει τον τίτλο της «Δέκατης μούσας του Ελληνικού Έθνους».

Η ευρυμάθεια, η ορθοκρισία, η συναίσθηση, η ενσυναίσθηση και η μαχητικότητα της Ευανθίας Καΐρη συνιστούν αρετές μιας υποδειγματικής γυναικείας προσωπικότητας, με αναγνώριση εκτός συνόρων της πατρώας γης, την οποία υπερασπίστηκε με τη δράση της.

Η Ιφιγένεια Μαστρογιάννη σκιαγραφεί το πορτρέτο της, προσεγγίζοντας προσεκτικά την πνευματικότητά της και εκλεκτικά τις στιγμές της ζωής της.  Η συγγραφέας δραματουργεί την ηρωίδα, τα πρόσωπα που την πλαισιώνουν και το περιβάλλον τους, επιστρατεύοντας την ισορροπία και την οικονομία ενός έκχυμου λόγου, με άφθονες υποδόριες συνδέσεις.                   Η αναζήτηση του φωτεινού δρόμου είναι σταθερός στόχος…

Οι φίλες της Ευανθίας φθάνουν τις 31, όσες υπογράφουν επιστολή προς τις Ευρωπαίες και Αμερικανίδες φιλελληνίδες, με την παράκληση να αναγνωρίσουν και να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων.

Το βιβλίο αυτό ανήκει στις ανανεωμένες συλλογές του παιδικού τμήματος της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου και δεν είναι το μόνο, καθώς οι συλλογές αυτές ανανεώνονται και συμπληρώνονται συνεχώς!

Στις φίλες της συναριθμείται και η Ειρήνη Μελιδόνη, αδερφή των 6 οπλαρχηγών Μελιδόνηδων από το ομώνυμο χωριό του Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ