ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά της Κρήτης

0
  • Δηλώσεις από την Πρόεδρο της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης Ιωάννα Μελάκη

Συνεχίζουν τα στενάζουν τα νοικοκυριά σε ολόκληρη την χώρα αλλά και στην Κρήτη, όπου πλέον φαινόμενα, με τα οποία οι Κρητικοί κάποτε γελούσαν, τώρα έχουν γίνει πραγματικότητα και για αυτούς. Όπως για παράδειγμα το να αγοράσουν ένα ολόκληρο καρπούζι ή να πάνε και να πάρουν δύο φρούτα όλα και όλα!

Όμως αυτό είναι μια πραγματικότητα που καταδεικνύει το εύρος της οικονομικής δυσπραγίας που αντιμετωπίζει κάθε οικογένεια, η οποία πρέπει να φάει, να ντυθεί και να μετακινηθεί. Δεν μιλάμε πια για πολυτέλειες ή άλλες δαπάνες, όπως διακοπές ή εξόδους διασκέδασης, που γίνονται – από όσους μπορούν – με φειδώ και περιορισμούς.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει πέσει στα επίπεδα του 2%, αλλά αυτό ουδόλως απασχολεί τη μέση ελληνική οικογένεια, η οποία μπαίνει στο σούπερ μάρκετ και τρομοκρατείται με τις τιμές που βλέπει! Για κάποιους και οι μερικές ημέρες ξεκούρασης στο χωριό έχει μετατραπεί σε κόστος που δεν μπορεί να ανταποκριθεί.

Η γενική εικόνα που υπάρχει, είναι ότι τα καύσιμα παραμένουν πανάκριβα και το μεταφορικό κόστος δεν βοηθάει σε πτώση των τιμών. Ωστόσο, είναι άξιο απορίας, ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν καταρρεύσει και ταυτόχρονα οι προμηθευτές και οι χονδρέμποροι στέλνουν στις επιχειρήσεις λιανικής προϊόντα, η τιμή των οποίων αλλάζει από την μία μέρα στην άλλη… προς τα πάνω!

Μιλώντας στην εφημερίδα μας η Πρόεδρος της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης κ. Ιωάννα Μελάκη, τόνισε, ότι «Στα μηνύματα και τα τηλέφωνα που πραγματοποιούν οι Κρητικοί προς την ένωση μας, εκφράζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Ιδιαίτερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μας τονίζουν ότι ο μισθός τους δεν καλύπτει ούτε τις πρώτες δέκα μέρες του μήνα».

Η ίδια συνέχισε λέγοντας, ότι «Πέρα από την γενική αύξηση των τιμών που παρατηρείται παντού, υπάρχουν προϊόντα καθημερινής κατανάλωσης που η τιμή τους έχει τριπλασιαστεί. Παραδείγματος χάρη είχαμε πελάτες που έχουν παραπονεθεί για την τιμή του γάλατος αλλά και για την τιμή των απορρυπαντικών και σε αυτές τις περιπτώσεις μας έχουν ζητήσει να παρέμβουμε εμείς με σκοπό την μείωση των τιμών. Ένα μεγάλο ζήτημα είναι ο ΦΠΑ. Όμως η η κυβέρνηση αρνείται κατηγορηματικά να προβεί σε μείωση του Φ.Π.Α. Έτσι οι άνθρωποι που δεν έχουν εισοδήματα πραγματικά υποφέρουν και κανένα pass δεν μπορεί να διευκολύνει την κατάσταση τους».

Η ίδια τόνισε, ότι έχουν αλλάξει οι καταναλωτικές συνήθειες ακόμα και στην Κρήτη, λέγοντας: «Παρατηρείται πως το καταναλωτικό κοινό έχει αλλάξει τις συνήθειες του στην Κρήτη. Βλέπουμε οικογένειες να προμηθεύονται ,παραδείγματος χάρη δύο αχλάδια και μισό καρπούζι και ακόμα δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει αυτή η κατάσταση, αφού οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται».

Η κ. Μελάκη με αφορμή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά και τις δυσμενείς συνθήκες για καταναλωτές και τοπικά καταστήματα, δήλωσε στο «Ρέθεμνος» τα εξής: «Τυχαίνει να είμαι και εγώ άτομο της αγοράς και του εμπορίου και επειδή γνωρίζουμε την διακίνηση προϊόντων που υπάρχει, είμαι σε θέση να υποστηρίξω ότι δεν παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας από τα τοπικά καταστήματα. Ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις που δίνουν αγώνα για να επιβιώσουν δεν ακολουθούν τέτοιου είδους τεχνικές. Στις μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες μπορεί να υπάρχουν αισχροκερδείς τάσεις. Θεωρώ όχι στα καταστήματα της γειτονιάς μας, οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι και αυτοί θύματα όπως και οι καταναλωτές. Για αυτό να στηρίζουμε τα μικρά τοπικά καταστήματα. Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να δίνουν προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις και να στηρίζουν την τοπική αγορά. Τέλος είναι αναγκαίο οι καταναλωτές, ειδικά τώρα το καλοκαίρι να έρχονται στις λαϊκές αγορές να είναι προσεκτικοί, να αγοράζουν προϊόντα μεγάλης διαρκείας και να προσέχουν τα ρέστα τους».

ΜΚ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ