ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανόλης Χνάρης: «Προτεραιότητα μας η ενίσχυση του κλάδου των αλιέων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών»

0

Συνάντηση πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης, με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ρεθύμνου.

Στη συνάντηση αυτή, συμμετείχαν ο Πρόεδρος Μανόλης Βεριδάκης, ο Αντιπρόεδρος Δημήτρης Πετράκης, ο Γραμματέας Χρήστος Ντζογάνης και ο Ταμίας Γιάννης Αποστολάκης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα μείζονα ζητήματα που αντιμετωπίζει η παράκτια αλιεία της Κρήτης, αλλά και του Ρεθύμνου ειδικότερα, όπως είναι η υπεραλίευση.

Για την αντιμετώπιση της τελευταίας που, όπως επισημάνθηκε αποτελεί «μάστιγα της εποχής», απαιτείται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων, όπως είναι η απαγόρευση του ψαρέματος συγκεκριμένους μήνες του έτους, με σκοπό την προφύλαξη της παραγωγικής διαδικασίας των ψαριών τόσο για την αύξηση τους όσο και για την προστασία της θαλάσσιας ζωής γενικότερα.

Παράλληλα, υπογράμμισαν την αρνητική επίδραση του τρόπου ψαρέματος με τη χρήση τράτας, λόγω της πρόκλησης σοβαρών καταστροφών στο βυθό της θάλασσας, οι οποίες για να αποκατασταθούν θα χρειαστούν αρκετά χρόνια.

Επιπλέον, ειδική μνεία έγινε στο πρόβλημα της αυξημένης εμφάνισης Λαγόψαρων. Η εμφάνιση τους σε διάφορα μέρη της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και το Ρέθυμνο και η συνεπακόλουθη ευδοκίμηση τους λόγω της κλιματικής κρίσης και των ευνοϊκών επικρατουσών κλιματολογικών συνθηκών, επιφέρουν αρνητικές συνέπειες στο θαλάσσιο περιβάλλον και την αλιεία αλλά και στον τουρισμό λόγω του κινδύνου πρόκλησης σωματικής βλάβης και κατ’ επέκταση και στην τοπική οικονομία της κάθε περιοχής.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Η αλιευτική δραστηριότητα  αποτελεί μέρος της πολιτιστικής ταυτότητας του Ρεθύμνου, αλλά και της Κρήτης γενικότερα, απασχολώντας σημαντικό μέρος είτε σε ερασιτεχνικό είτε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Επανειλημμένα έχουμε αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εν λόγω κλάδος, όπως είναι τα νομοθετικά και οικονομικά εμπόδια του υπονομεύουν τη βιωσιμότητα των αλιέων, τη στελέχωση του ελληνικού αλιευτικού στόλου με σκάφη μικρής κλίμακας,  το υψηλό κόστος καυσίμων, τη μείωση των ιχθυοαποθεμάτων και τη ρύπανση που συνεχώς επιτείνονται από την εξελισσόμενη κλιματική κρίση καθώς και την έλλειψη χάραξης πολιτικών από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τόσο για την επίλυση τους όσο και για την ενίσχυση του.

Για το ΠΑΣΟΚ, η ενίσχυση και η υποστήριξη του κλάδου των αλιέων αλλά και του πρωτογενή τομέα εν γένει συνιστά απόλυτη και βασική προτεραιότητα μας. Μέσω των προτάσεων και των θέσεων μας αποσκοπούμε στη χάραξη πολιτικών για την οικονομική στήριξη, τον εκσυγχρονισμό του στόλου και την ενθάρρυνση εισόδου νέων αλιέων στο επάγγελμα για να καταστεί εφικτή η συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ