ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Με ρίψεις νερού από αέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στα χωριά του νότου

0

"Ήταν μια πολύ δύσκολη μάχη αλλά όλα πήγαν καλά γιατί υπήρξε άψογος επιχειρησιακός σχεδιασμός" είπε ο κ. Καπετανάκης για να συμπληρώσει "πολλές δυνάμεις μαζί, εθελοντές και καλή συνεργασία, έφεραν το αποτέλεσμα να αποφευχθεί το πέρασμα της φωτιάς προς τα Σακτούρια και τώρα το πρωί τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο" δήλωσε ο ίδιος στο rethemnosnews.gr.

Η φωτιά που ξεκίνησε κοντά στα Ακούμια το βράδυ της Τρίτης πήρε γρήγορα διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. 

Μάλιστα στη 1:38 εκπέμφθηκε σήμα από το 112 μετά τα μεσάνυκτα εκδόθηκε GR-ALERT για τα χωριά και τις περιοχές Σακτούρια, Κάτω Σακτούρια, Άγιος Παύλος, Αγία Παρασκευή, Τριόπετρα, Ακούμια, Κρύα Βρύση και Μέλαμπες, να βρίσκονται όλοι οι κάτοικοι σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. 

Μέχρι στιγμής έχουν καεί χορτολιβαδικές και καλλιεργήσιμες εκτάσεις ενώ προστατεύθηκαν οι οικισμοί της περιοχής από τις ισχυρές δυνάμεις των πυροσβεστικών υπηρεσιών. Συνολικά επιχειρούν 33 πυροσβεστικά οχήματα, πέντε υδροφόρες και 130 πυροσβέστες από όλη την Κρήτη καθώς επίσης 18 οχήματα της Πολιτικής Προστασίας.

Συμμετέχουν εθελοντές από τον Δήμο Αγίου Βασιλείου και εθελοντές της Ομάδας ΕΝΑ. Στον συντονισμό των πυροσβεστηκών επιχειρήσεων βρίσκονται από την πρώτη στιγμή ο Συντονιστής επιχειρήσεων βορείου, νοτίου Αιγαίου και Κρήτης υποστράτηγος ΠΥ Γεώργιος Τσικαλας, ο διοικητής της Π.Υ Ρεθύμνου Κωνσταντίνος Θεοδοσίου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα πολιτικής προστασίας στο νομό Ρεθύμνου Μιχάλης Σαρρής, ο Δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης και ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας του δήμου Βαγγέλης Καπετανάκης. 

Κίνδυνος Πυρκαγιάς κατηγορίας τέσσερα

Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τον ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας την Τετάρτη 26 Ιουνίου (2024) η κατηγορία Κινδύνου Πυρκαγιάς για όλη την Κρήτη, είναι κατηγορίας κινδύνου 4 (πολύ υψηλός).

Επιπλέον με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας η Περιφέρεια Κρήτης τίθεται σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code. Όλες οι Υπηρεσίες και τα Τεχνικά Μέσα που αποτελούν τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας έχουν τεθεί σε κατάσταση πλήρους κινητοποίησης.

Συνιστάται στους πολίτες και εκδρομείς

  • Να μην ανάβουν φωτιές για οποιαδήποτε  λόγο  στην ύπαιθρο και να σέβονται τις υποδείξεις των αρχών.
  • Να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο «199» (χωρίς χρέωση) όταν εντοπίσουν καπνό ή φωτιά.
  • Αν βρεθούν σε χώρο πυρκαγιάς και δεν μπορούν να βοηθήσουν κατά το αρχικό στάδιο, να απομακρυνθούν άμεσα από το χώρο για τη δική τους ασφάλεια, αλλά και για να διευκολύνουν στο έργο της κατάσβεσης.
  • Να ακολουθούν τις οδηγίες προστασίας έναντι των δασικών πυρκαγιών, όπως αυτές βρίσκονται στον ιστοτοπο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας: www.civilprotection.g

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Εθελοντική Οργάνωση "ENA" Πολιτικής Προστασίας Νομού Ρεθύμνης 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ