ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Αντωνίου: «Προσδοκώ ένα ακόμα πιο ισχυρό και συνεκτικό κόμμα»

0

 ΔΕΝ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ

Δεν παίρνει θέση για το ποιον θα στηρίξει στις εκλογές του κόμματος του, ωστόσο, προσδοκά πολλά από τις διαδικασίες ανάδειξης του. Ο λόγος για τον Γραμματέα της Ν.Ε. Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ κ. Ανδρέα Αντωνίου, ο οποίος σχολίασε τις εσωκομματικές εξελίξεις στον πολιτικό χώρο που συμμετέχει ενεργά, επισημαίνοντας, ότι «οι εσωκομματικές εκλογές  σε ένα κόμμα είναι αναγκαίες γιατί επιτρέπουν την ανανέωση και ενίσχυση της δημοκρατίας

Οι προσδοκίες του Ανδρέα Αντωνίου είναι πολλές και αφορούν την ενότητα και την όλη τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ μέσα στο σύγχρονο κοινωνικό γίγνεσθαι, καθώς πιστεύει ότι το κόμμα του μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ένωση των προοδευτικών δυνάμεων και στην διαμόρφωση μιας ισχυρής πολιτικής δύναμης για την αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Περισσότερα στην συνέντευξη που ακολουθεί.

Θεωρείτε από την πλευρά σας αναγκαία την εξέλιξη των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ και γιατί;

  Με δεδομένη την χρονική στιγμή αλλά και τον τρόπο με τον οποίο τέθηκε στην δημόσια συζήτηση από στελέχη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το θέμα της αλλαγής ηγεσίας στο κόμμα θα ήταν καταστροφικό θεωρώ για τον χώρο μας η περίοδος εσωστρέφειας να διατηρηθεί στην επικαιρότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα όταν ο ουσιαστικά ηττημένος των πρόσφατων ευρωπαϊκών εκλογών ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία και ενώ παράλληλα όλα τα σημαντικά εκείνα προβλήματα που οδήγησαν τους πολίτες στην καταψήφιση του συνόλου των κυβερνητικών επίλογων παραμένουν ενεργά.Αυτή η στρέβλωση λοιπόν δημοσιότητας που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα. Παράλληλα οι εσωκομματικές εκλογές γενικότερα σε ένα κόμμα είναι αναγκαίες γιατί επιτρέπουν την ανανέωση και ενίσχυση της δημοκρατίας μέσα σε αυτό δίνοντας την ευκαιρία στα μέλη να εκφράσουν τη βούλησή τους και να συμβάλλουν ενεργά στη διαμόρφωση της ηγεσίας και της στρατηγικής του κόμματος.

Τι προσδοκάτε μέσα από αυτή την διαδικασία;

   Προσδοκώ ότι η διαδικασία αυτή θα οδηγήσει σε μια πιο δυναμική και ανανεωμένη πολιτική και κοινωνική παρουσία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ , η οποία θα μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της σύγχρονης πολιτικής σκηνής. Επίσης, ελπίζω ότι θα ενισχύσει περαιτέρω την ενότητα και τη συμμετοχικότητα των μελών, δημιουργώντας ένα ακόμα πιο ισχυρό και συνεκτικό κόμμα.

Η μελλοντική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ είναι θέμα προσώπων ή προγραμματισμού θέσεων και προτάσεων;

   Η μελλοντική εξέλιξη του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ εξαρτάται τόσο από τα πρόσωπα όσο και από τον προγραμματισμό θέσεων και προτάσεων. Ηγετικά πρόσωπα με όραμα και ικανότητες είναι απαραίτητα πάντα για να καθοδηγήσουν ένα κόμμα, αλλά εξίσου σημαντικός είναι και ο ξεκάθαρος, ρεαλιστικός και προοδευτικός προγραμματισμός που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πολιτών.Οι προσωπικές φιλοδοξίες είναι πάντα θεμιτές όταν όμως τίθενται σε ένα αξιακό και θεσμικό πλαίσιο ξεκάθαρο και ειλικρινές.

Το ΠΑΣΟΚ, ως ένα από τα ιστορικά κεντροαριστερά κόμματα της Ελλάδας, μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ένωση των προοδευτικών δυνάμεων. Διαθέτοντας μια ισχυρή ιστορική κληρονομιά και βαθιές ρίζες στην ελληνική κοινωνία έχει συμβάλει σημαντικά στη διαμόρφωση της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και έχει συνδεθεί με πολλές κοινωνικές κατακτήσεις. Αυτό το ιστορικό υπόβαθρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως θεμέλιο για την προσέγγιση άλλων προοδευτικών δυνάμεων σε επίπεδο βάσης πάντα και όχι σε επίπεδο προσωπικών φιλοδοξιών, προβάλλοντας την ανάγκη για συνέχεια και ανανέωση των κεντροαριστερών πολιτικών.

Το ΠΑΣΟΚ, λόγω της τοποθέτησής του στον πολιτικό χώρο, μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ διαφορετικών προοδευτικών δυνάμεων. Μπορεί να προσεγγίσει τόσο τις πιο παραδοσιακές αριστερές δυνάμεις όσο και τα νεότερα, πιο ριζοσπαστικά κινήματα, προωθώντας τον διάλογο και την συνεργασία.

Η πείρα του ΠΑΣΟΚ και των στελεχών του στη διακυβέρνηση μπορεί να είναι ανεκτίμητη στην προσπάθεια για ένωση των προοδευτικών δυνάμεων. Η γνώση και η κατανόηση της πολιτικής σκηνής, των θεσμών και των διαδικασιών μπορούν να βοηθήσουν στην οργάνωση και συντονισμό μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας. Επιπρόσθετα το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναλάβει την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση κοινών προγραμματικών θέσεων που θα αποτελούν τον πυρήνα μιας ενωμένης προοδευτικής πλατφόρμας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαβουλεύσεων και συνεργασιών με άλλα προοδευτικά κόμματα και κινήματα, επιδιώκοντας να βρεθούν κοινοί στόχοι και προτεραιότητες.

Ιδεολογικά, θεωρείτε πως σήμερα είναι ξεκάθαρη η θέση του κόμματος σας;

   Ιδεολογικά, το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ , όπως και όλα τα ευρωπαϊκά σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, αντιμετωπίζει προκλήσεις στην προσπάθεια να διαμορφώσει μια ξεκάθαρη και συνεκτική θέση. Αν και οι αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, της προόδου και της δημοκρατίας και της διαφάνειας παραμένουν θεμέλιος λίθος, είναι απαραίτητο να επικαιροποιηθεί το ιδεολογικό του πλαίσιο για να ανταποκρίνεται στις σημερινές κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.

 Η βάση, όπως ανέφερα και παραπάνω , για την ένωση των προοδευτικών δυνάμεων είναι αρχικά η ύπαρξη ενός κοινού οράματος και ιδεολογικής συμφωνίας. Οι προοδευτικοί πολίτες  πρέπει να εντοπίσουν τους κοινούς στόχους και τις αξίες που τους ενώνουν, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, η ισότητα, η περιβαλλοντική προστασία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Μέσω διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων, μπορούν να δημιουργήσουν ένα συνεκτικό πλαίσιο πολιτικής που θα ικανοποιεί τις ανάγκες και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας.

Ποιον έχετε σκοπό να στηρίξετε από τους τρεις υποψηφίους και γιατί;

Ως Γραμματέας της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ρεθύμνου και με πλήρη επίγνωση του θεσμικού χαρακτήρα της ιδιότητας αυτής  οφείλω να διασφαλίσω καταρχήν την ενότητα του χώρου και της βάσης του κινήματος καθώς και τις εκλογικές διαδικασίες με βάση της οδηγίες της ΕΔΕΚΑΠ.

Η επιλογή του υποψηφίου όμως που θα στηρίξει ο οποιεσδήποτε κατέβει να ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η εν γένει παρουσία και συνέπεια του μέχρι τώρα στο χώρο ,οι προτάσεις του για την πορεία του κόμματος, η ικανότητά του να ενσωματώσει νέα και δυναμικά στελέχη, και η δυνατότητά του να ενώσει τα μέλη γύρω από ένα κοινό όραμα. Είναι σημαντικό ο υποψήφιος να έχει την εμπειρία, την ακεραιότητα και την αποφασιστικότητα να οδηγήσει το κόμμα και στο παρόν αλλά και προς το μέλλον με επιτυχία. Είναι λοιπόν στην διακριτική ευχέρεια του καθενός από εμάς να σκεφτεί και να αποφασίσει ποιος από τους υποψηφίους έχει εν τέλει τα παραπάνω διαπιστευτήρια.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ