ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύστημα βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων εγκατέστησε σε κεντρική πλατεία της πόλης ο Δήμος Ρεθύμνης

0

 Δύο σύγχρονους βυθιζόμενους κάδους απορριμμάτων παρέλαβε ο Δήμος Ρεθύμνης , οι οποίοι τοποθετήθηκαν  επί της οδού Γερακάρη στο ύψος της Πλατείας Ιερολοχιτών.

Πρόκειται  για  ένα οικολογικό σύστημα  βυθιζόμενων κάδων  απορριμμάτων , ένας για σύμμικτα οικιακά κι ένας άλλος για ανακυκλώσιμα  απορρίμματα,  χωρητικότητας 1.100 λίτρων έκαστος,  τους οποίους προμηθεύτηκε ο Δήμος Ρεθύμνης κατόπιν δημόσιας διεθνούς ανοικτής ηλεκτρονικής διαδικασίας επιλογής αναδόχου στο πλαίσιο  του έργου «Προμήθεια εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας» του Ανοιχτού Κέντρoυ Εμπορίου (Open Mall).

Το κόστος των βυθιζόμενων κάδων ανήλθε στο ποσό των 93.000€ και η δαπάνη καλύφθηκε από  το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2014-2020 «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Κατά τη διαδικασία παράδοσης - παραλαβής  τους συστήματος, οι εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας  ‘GEPA LIFT’  κ. κ. Ιωάννου Γιώργος/  Τεχνικός εταιρίας για όλη την Ελλάδα και  Σγουράκης Κωνσταντίνος/ Τεχνικός Εταιρίας για την Κρήτη, παρουσίασαν αναλυτικά στους εκπροσώπους του Δήμου τις δυνατότητες  του συστήματος  και έκαναν επίδειξη της   λειτουργίας του.

Συνοπτικά, αναφέρουμε  ότι  το σύστημα είναι απολύτως υδατοστεγές,  φέρει πλήρη ηλεκτρική εγκατάσταση φωτισμού και  είναι εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα στοιχεία αυτοματισμού έτσι ώστε να είναι εύχρηστο και ασφαλές στους πολίτες και στα συνεργεία καθαρισμού.

Επιπλέον, διαθέτει σύστημα αυτόματης επιβράδυνσης και διακοπής της λειτουργίας του όταν φθάσει στα μέγιστα όρια του και στα όρια ασφαλείας του,  καθώς και σύστημα ρομποτικής λειτουργίας που ακινητοποιεί τον μηχανισμό ανύψωσης και κατάβασης για αποφυγή ατυχήματος.

Η χρήση των κάδων από τους πολίτες είναι απλή: Λόγω της αυτόματης ρομποτικής λειτουργίας του συστήματος, ο κάθε κάδος   ενεργοποιείται με το πάτημα ενός ποδομπουτόν για την ρίψη των απορριμμάτων του κάθε χρήστη - πολίτη και απενεργοποιείται αφήνοντας το ελεύθερο.  Ενδιαφέρον έχει επίσης  η δυνατότητα λήψης στοιχείων  από τον κάθε μηχανισμό όπως π.χ. ώρες ρίψης απορριμμάτων , λειτουργία πρέσας και άδειασμα κάδου.

Στην παραλαβή των κάδων και την παρουσίαση της λειτουργίας τους παρέστησαν εκπρόσωποι από τις δημοτικές υπηρεσίες που προωθούν τη λειτουργία του  Ανοιχτού Κέντρoυ Εμπορίου (Open Mall) στο Ρέθυμνο και συγκεκριμένα : Ο κ.  Γασπαράκης  Κων/νος -Εντεταλμένος σε θέματα  Τουρισμού Δ.Ρ., η κ. Χριστοφοράκη Στέλλα - Πρ/νη στο Τμήματος Καθαριότητας και ο κ. Μιχάλης Δεληγιώργης εργαζόμενος στην ίδια υπηρεσία, η κ. Σπανδάγου Χριστίνα / Αρχιτέκτονας της Τεχνικής Υπηρεσίας  -Επιβλέπουσα των κατασκευαστικών εργασιών και ο   κ. Δρετουλάκης Μάριος από το  Τμήμα Προγραμματισμού και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δ.Ρ.

Υπενθυμίζεται  ότι το οικολογικό σύστημα  βυθιζόμενων κάδων  απορριμμάτων, το οποίο

λειτουργεί σε πρώτη φάση σε πειραματικό στάδιο, αποτελεί μέρος συνολικής προμήθειας εξοπλισμού αναβάθμισης Δημόσιου χώρου, συστημάτων έξυπνης πόλης και βιώσιμης κινητικότητας στο πλαίσιο του OPEN MALL, με συνολικό Προϋπολογισμό 287.008,84 €, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα υπαίθρια όργανα γυμναστικής που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένους κοινόχρηστους χώρους, 50 μικρούς κάδους απορριμμάτων που θα διανεμηθούν  στην παλιά πόλη, φωτιστικά σώματα,  προμήθεια παιδικής  χαράς, εξοπλισμό χώρων εκδηλώσεων κ.α.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ