ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Γύπαρης: «Δεν θα αργήσουμε να έρθουμε μπροστά σε γεγονότα όπως αυτά των Ζωνιανών»

0

 Σε σοβαρές καταγγελίες για το τι συμβαίνει σήμερα στο Ρέθυμνο στον τομέα της προστασίας του πολίτη, προχώρησε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπάλληλων Ρεθύμνου ο κ. Ανδρέας Γύπαρης. 

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και κάποιες δηλώσεις που έκανε ο υπουργός στο Ηράκλειο, οι αστυνομικοί όλης της Κρήτης έκαναν παρέμβαση με μία ανακοίνωση στην οποία τονίζεται μεταξύ των άλλων είναι η έλλειψη  προσωπικού.

Το ζήτημα αυτό έρχεται να δώσει έμφαση στο κεφάλαιο «παραβατικότητα Ρεθύμνου» η οποία βρίσκεται σε τέτοια έξαρση, που ο Ανδρέας Γύπαρης είπε με νόημα: «Δεν θα αργήσουμε να έρθουμε μπροστά σε γεγονότα όπως αυτά των Ζωνιανών» μιλώντας για το 2007.

Συνέντευξη Σταύρος Ρακιντζής  

Δώστε μας την εικόνα αυτού που βιώνετε ως αστυνομικοί στο Ρέθυμνο.

«Στο Ρέθυμνο, είμαστε ακόμα σε πιο δεινή θέση σε σχέση με όλους τους άλλους νομούς, ακόμα και της Κρήτης, γιατί έχουμε μία ιδιαιτερότητα, από τη μία έχουμε έναν θύλακα ανομίας που ονομάζεται Μυλοπόταμος και από την άλλη έχουμε φιλήσυχους πολίτες οι οποίοι θέλουν προστασία από την αστυνομία και το κράτος. Δυστυχώς, έτσι όπως είναι η κατάσταση υπάρχει δυσκολία στο να παρέχουμε υπηρεσίες δημόσιας ασφάλειας στους πολίτες και να κάνουμε και εμείς τη δουλειά μας με ασφάλεια. Είχαμε το τελευταίο διάστημα κάποια περιστατικά βίας εις βάρος συναδέλφων μας και στη Σκεπαστή και στο Σπήλι, τα οποία προέρχονται από «ανήσυχους καπετάνιους», οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους πάνω από το νόμο.

Έτσι λοιπόν, είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί ο νομός. Λειτουργούμε με οργανόγραμμα της δεκαετίας του 1974 που ήταν πολύ λιγότερες οι ανάγκες και από αυτό το οργανόγραμμα περίπου είμαστε μείον 80 άτομα.

Ο υπουργός, μας αναφέρει παραδείγματα στην Αθήνα που είναι τμήματα με λίγα άτομα, αλλά δεν αναφέρει ότι λειτουργούν επιπλέον πολλές επικουρικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα ένα έγκλημα περί ανηλίκων δεν θα το αναλάβει το τοπικό αστυνομικό τμήμα, θα το αναλάβει το τμήμα ανήλικων.

Επίσης στο Ρέθυμνο είμαστε σε πιο δεινή θέση καθώς παλαιότερα αυτό το οποίο μας έσωζε ήταν η ομοψυχία που είχαμε και η ομόνοια και αυτό πάει να χαθεί. Επειδή, όταν δεν έχεις προσωπικό και προσπαθείς να μπαλώσεις τρύπες, το προσωπικό κουράζεται. Υπάρχει κακομεταχείριση και κακοδιαχείριση.

Περιμένουμε το αστυνομικό μέγαρο, αλλά κάποιοι απερίγραπτοι συμπολίτες μας που πολιτεύονται και διεκδικούν και την ψήφο μας το έχουνε μπλοκάρει. Έτσι, σε όλους τους νομούς υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις, που μπορούν να δουλέψουν οι αστυνομικοί και να εξυπηρετηθούν οι πολίτες ενώ στο Ρέθυμνο συνεχίζουμε να είμαστε πίσω.»

Υπάρχουν αστυνομικά τμήματα που λειτουργούν με υπαλλήλους αστυνομικούς μόνο για να μείνει ανοιχτό το γραφείο;

«Θα σας πω ένα παράδειγμα. Προ ημερών πηγαίναμε συνδρομή στα Χανιά για το γνωστό θέμα της ΡόζαΝέρα. Μεταβαίναμε από το Ρέθυμνο στα Χανιά 36 άτομα καθημερινά. Ωστόσο, 36 άτομα δεν έχουν το Σπήλι, το Αμάρι και τα Ανώγεια μαζί! Αυτό το μήνα που πηγαίναμε συνδρομητικά, δεν έβγαινε καμία περιπολία στο Ρέθυμνο! Αυτή τη στιγμή από το Ρέθυμνο για την Αθήνα λείπουν πάνω από 10 αστυνομικοί και ενισχύουν εδώ και μήνες την Αθήνα από το Ρέθυμνο μόνο.

Δεν μπορούμε πλέον να λειτουργήσουμε έτσι. Δεν μπορεί ο Ρεθεμνιώτης πολίτης να

αισθανθεί το ίδιο καλά με τους άλλους εάν δεν ενισχυθούμε. Το Α.Τ. Σπηλίου λειτουργεί με 12 άτομα, πέρυσι έφυγαν με σύνταξη 7 με 8 και ήρθε μόνο ένας. Του χρόνου θα φύγουν άλλοι οκτώ. Καταλαβαίνετε ότι αν δεν έρχονται άτομα είναι σαν να κλείνει ένα αστυνομικό τμήμα. Πρέπει να το αντιληφθεί αυτό ο υπουργός. Όπως πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.»

Έχετε προβλήματα με τον εξοπλισμό και τα οχήματα;

«Τα οχήματα που έχουμε, έχουν πάνω από 500.000 χλμ, 600, 700. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι σχεδόν καθημερινά θέτουμε τον εαυτό μας σε κίνδυνο. Το θέσαμε και αυτό στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και είπε ότι θα κάνει μία προσπάθεια.

Ωστόσο, για να μπορέσουμε να παρέχουμε το αγαθό της δημόσιας ασφάλειας πρέπει να έχουμε και τον απαραίτητο εξοπλισμό, αλλά και το απαραίτητο προσωπικό. Δεν μπορούμε ούτε από την τσέπη μας να αγοράσουμε τα όπλα μας, τα αλεξίσφαιρα μας, ακόμα και τη στολή μας και ούτε να θυσιάζουμε ώρες από την οικογένειά μας, πέραν του οκταώρου. Οπότε πρέπει να το αντιληφθεί και ο υπουργός. Οι περιπολίες που πηγαίνουν σε συμβάντα όπως αυτά που μας απασχολούν στην Κρήτη, χασισοκαλλιεργητές, ζωοκλοπές κτλ. πρέπει να είναι καλά εξοπλισμένοι και άρτια συγκροτημένοι σε αστυνομικούς  επιχειρησιακά κατάλληλους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητοι οι ανακριτικοί υπάλληλοι, οι αστυνομικοί των σχολών να μπορούν να έχουν μία επικοινωνία με τον πολίτη πιο άμεση και να ξέρουν κάθε φορά τι να συμβουλέψουν και τι θα του πουν. Δεν θέλουμε απλά αστυνομικούς διεκπεραιωτές, δηλαδή να πηγαίνουν σε αυτούς οι πολίτες και να παραπονούνται».

Εσείς ως συνδικαλιστικό όργανο πως θα κινηθείτε το επόμενο διάστημα; 

«Το τελευταίο διάστημα, επειδή στο Ρέθυμνο βλέπουμε ότι κάτι δεν πάει καλά και θα πρέπει να το γνωρίζει ο υπουργός, έχουμε προβεί σε μία σειρά από έγγραφα τα οποία έχουμε αποστείλει, αρχικά με αποδέκτη τον στρατηγό, στον αρχηγό και αργότερα και στον ίδιο τον Υπουργό. Επισημαίνουμε αυτές τις δυσκολίες που υπάρχουν στο Ρέθυμνο οι οποίες λένε ότι εκφράζουμε όλοι τις ανησυχίες μας, γιατί είναι μία κατάσταση που δεν θα αργήσουμε να έρθουμε μπροστά σε γεγονότα θλιβερά όπως αυτά που είχαν συμβεί στο παρελθόν στα Ζωνιανά. Αυτές είναι οι ανησυχίες μας, ότι είναι κάτι που γίνεται και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Υπάρχουν περιστατικά βίας ακόμα και σε βάρος αστυνομικών, την ώρα που ασκούν τα καθήκοντά τους, την ώρα που προσπαθούν να κάνουν κάποιο έλεγχο. Όλες αυτές είναι συμπεριφορές που αναθρέφουν τέτοιες συμπεριφορές, που μας είχαν οδηγήσει σε αυτά τα γεγονότα. Τα έχουμε επισημάνει με έγγραφα μας, κάποια στιγμή, αν δε δούμε ότι κάτι γίνεται, κάτι ν’ αλλάζει προς το καλύτερο θα επανέλθουμε.»

Δηλαδή δημιουργούνται άβατα σε κάποιες περιοχές του Ρεθύμνου;

«Στο Ρέθυμνο κακά τα ψέματα υπάρχει ένας μεγάλος θύλακας ανομίας, ο οποίος λέγεται Μυλοπόταμος. Καλό είναι το Καστέλι, καλές είναι οι επιχειρήσεις που γίνονται, αλλά πρέπει να γίνονται σε όλη την Κρήτη, Ωστόσο, δεν έχει καμία σχέση και δεν μπορούμε να εξισώνουμε την περιοχή του Μυλοποτάμου με καμία άλλη περιοχή στην Κρήτη, ως προς την παρανομία, την παραβατικότητα και τη συμπεριφορά των -κάποιων βέβαια- σε βάρος των υπολοίπων φιλήσυχων πολιτών, που θέλουν την προστασία της αστυνομίας.»

Αυτός δηλαδή ο κίνδυνος δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει;

«Ποτέ. Επειδή είναι ένας θύλακας ανομίας που δραστηριοποιείται εδώ και πολύ καιρό και στηρίζεται στην παρανομία και την εγκληματικότητα, υπάρχει πακτωλός χρήματος, με αποτέλεσμα η παρανομία και η εγκληματικότητα να εξελίσσονται . Σε αντίθεση με την αστυνομία που είναι στάσιμη. Οπότε καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μεγάλη δυσκολία στο να ελεγχθεί το έγκλημα. Πρέπει να γίνονται έλεγχοι σε όλη την Κρήτη και σε όλη την Ελλάδα, αλλά θα πρέπει πλέον και στο Ρέθυμνο να υπάρξουν τέτοιες επιχειρήσεις, ώστε να βοηθηθεί και το δικό μας έργο.»

Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα;

«Χρειάζεται διαρκής αστυνόμευση, χρειάζεται να ενισχυθούν οι αστυνομικές υπηρεσίες, να μπορούν να βγαίνουν περιπολίες σωστά επανδρωμένες, να μπορούν να πάνε σε οποιοδήποτε συμβάν και όχι να ακυρώνουν οποιαδήποτε αστυνομική πράξη κάποιοι «καπετάνιοι», όποτε το θέλουν ή όποτε νομίζουν ότι δεν πρέπει να γίνει. Είναι κατανοητό ότι δεν γίνεται αστυνομικοί να πάνε να κάνουν κάποιο έλεγχο και να ακυρωθεί αυτό από έναν καπετάνιο ή από δύο.»

Όταν κάνετε ελέγχους έρχεστε αντιμέτωποι με περιστατικά αντίστασης κατά της αρχής;

«Καθημερινά όλοι οι αστυνομικοί στο Ρέθυμνο αντιμετωπίζουν περιστατικά που υπάρχουν αντιδράσεις και θέτουν τον εαυτό τους σε παραπάνω κίνδυνο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Κρήτης. Δεν είναι εύκολο ένας, «καπετάνιος» να δεχθεί τον έλεγχο και πόσο μάλλον να τον δεχτεί κοντά στην περιοχή του, κοντά στο σπίτι του. Όπως επίσης καθημερινά δεινοπαθούν και οι αστυνομικοί που είναι, όχι έξω, αλλά μέσα στα γραφεία και διεκπεραιώνουν δικογραφίες, διότι δεν υπάρχει προσωπικό».

Αυτά τα φαινόμενα επεκτείνονται και σε άλλες περιοχές του νομού; 

Πηγαίναμε στη ΡόζαΝέρα που δε θα έπρεπε να πηγαίναμε. Εντάξει πήγαμε την εκκενώσαμε, από κει και πέρα θα έπρεπε μετά ν’ αναλάβει τη φύλαξη ιδιωτική εταιρεία και όχι η ελληνική αστυνομία εις βάρος των πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα, το Σπήλι έχει 12 άτομα, αν το διαιρέσετε σε βάρδιες και κάποια άτομα, έχουν ρεπό ή άδεια, καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει περιπολία να βγάλουν έξω. Όταν για ένα μήνα ή ενάμιση, κάθε φορά λείπουν από το Ρέθυμνο, δε θα βγει περιπολία. Ποιον θα δει ο κόσμος να πει υπάρχει εδώ μία περιπολία. Πρέπει να δώσουν παραπάνω σημασία στην ύπαιθρο. Εγώ είμαι ένας από αυτούς που βγαίνουν περιπολίες στην ύπαιθρο. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει περάσει και δεν έχω βγει περιπολίες, γιατί συνδράμουμε επικουρικά δεξιά και αριστερά».

Κάποιοι βλέπουν ότι δεν γίνονται έλεγχοι και αποθρασύνονται…

«Ακριβώς αυτό λέμε, το Ρέθυμνο είναι σε πολύ πιο δεινή θέση σε σχέση

και με όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αλλά και με όλες τις περιοχές της Κρήτης.

Αυτές οι συμπεριφορές δεν περιορίζονται μόνο στα χωριά. Όταν ο άλλος κατεβαίνει στην πόλη και έχει συνηθίσει να συμπεριφέρεται χωρίς να σέβεται τον διπλανό του, το νόμο και την τάξη, το ίδιο θα κάνει και όταν θα έρθει και στο Ρέθυμνο.

Πολλές φορές, ακόμα και στην πόλη του Ρεθύμνου, σε συμπεριφορές σε βάρος πολιτών ο πολίτης για να αποφύγει θα στρίψει και θα φύγει. Εμείς όμως θα πρέπει να κάνουμε τον έλεγχο. Στο Ρέθυμνο έχουν συμβεί πολλά περιστατικά αντίστασης κατά της αρχής και εξύβριση. 

Πολύ συχνά το αντιμετωπίζουμε. Όταν κάποιος δεν έχει μάθει να δέχεται τον έλεγχο εμείς για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο θα πρέπει να επιμένουμε λίγο περισσότερο.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ