ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Έκκληση και προς τους φοιτητές για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου

0

Εντείνεται η ανησυχία για την έλλειψη εργατικών χεριών ενόψει ελαιοκομικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκκληση που απευθύνει η νεοσύστατη οργάνωση παραγωγών βιολογικού ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς NATURA CRETICA για την συμμετοχή και φοιτητών που το επιθυμούν σε αυτή τη διαδικασία, από την οποία θα έχουν σημαντική οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα των σπουδών τους.

Η ΝΕΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Πρόκειται για μια οργάνωση βιολογικών Παραγωγών Ελαιολάδου και Επιτραπέζιας Ελιάς,  η οποία ξεκίνησε το βηματισμό της πριν λίγους μήνες στο Νομό Ρεθύμνης. Εφαλτήριο της οργάνωσης είναι ο κεντρικός Μυλοπόταμος και συμμετέχουν παραγωγοί με βιολογικούς ελαιώνες που φτάνουν μέχρι τα ανατολικά προάστια της πόλης του Ρεθύμνου.

Στην NATURA CRETICA συμμετέχουν 33 μεσαίοι και μεγάλοι παραγωγοί του Μυλοποτάμου και του Ρεθύμνου με  60.000 ελαιόδενδρα απλωμένα σε 3.000 στρέμματα ελαιώνων!

Μιλώντας στην εφημερίδα μας ο Πρόεδρος της Οργάνωσης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών, Νίκος Σταυρακάκης, έκανε λόγο για μια φιλόδοξη προσπάθεια που στηρίζεται σε επιστημονική βάση για την παραγωγή και προώθηση της ελιάς και του λαδιού.

«Σκοπός μας είναι η παραγωγή ελαιολάδου υψηλής ποιότητας διεθνώς ανταγωνιστικού» είπε ο κ. Σταυρακάκης για να συνεχίσει επισημαίνοντας, ότι « Τα μέλη μας έχουν δουλέψει σκληρά καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πρώτης καλλιεργητικής περιόδου με συνεχή εκπαίδευση και ακολουθώντας πιστά και υπό συνεχή παρακολούθηση τις οδηγίες του Γεωπόνου της Οργάνωσης».

Ο ίδιος τόνισε, ότι « Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει σε ένα ζηλευτό αποτέλεσμα -συγκριτικά με προηγούμενες καλλιεργητικές περιόδους- τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά».

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Η επικείμενη περίοδος της ελαιοκομικής περιόδου προκαλεί, ωστόσο, έντονο προβληματισμό και στους ελαιοπαραγωγούς της  NATURA CRETICA.

«Τώρα βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο στάδιο της όλης διαδικασίας, αυτό της συγκομιδής του ελαιοκάρπου και της ελαιοποίησης αυτού.  Διαδικασία η οποία θα πρέπει να γίνει στον σωστό χρόνο. Η όποια καθυστέρηση είναι κρίσιμη εις βάρος τόσο της ποσότητας όσο βέβαια και της ποιότητας του τελικού προϊόντος» επισημαίνει ο κ. Σταυρακάκης, που εκπροσωπώντας τους 33 παραγωγούς της οργάνωσης απευθύνεται και στον φοιτητικό κόσμο που ενδιαφέρεται για ένα πρόσθετο οικονομικό εισόδημα.

Όπως μας είπε «ιδιαίτερα κρίσιμο  ζήτημα των επομένων 3 μηνών είναι αυτό του επαρκούς και κατάλληλου εργατικού δυναμικού. Δυστυχώς το υπάρχον στο παρελθόν  - κυρίως αλλοδαπό – εργατικό δυναμικό έχει ελαττωθεί σημαντικά ποιοτικά και ποσοτικά. Το πρόβλημα επιτείνεται δραματικά και από την περαιτέρω επέκταση της τουριστικής περιόδου. Η σκέψη μας λοιπόν είναι να απευθυνθούμε σε όλους τους ¨μαζικούς¨ χώρους ανθρώπινου δυναμικού,  που βρίσκονται στον τόπο μας και να προσπαθήσουμε να κάνουμε γνωστή την επιθυμία μας να συνεργαστούμε μαζί τους, οικοδομώντας σχέσεις σαφείς, καθαρές και αμοιβαία επωφελείς, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι με θετικό πρόσημο για όλους τους εμπλεκόμενους, τις οικογένειές τους, τον τόπο, την κοινωνία, την οικονομία  της χώρας»!

Περαιτέρω, όπως εξήγησε και προς τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, στα οποία απευθύνθηκε,

«σκεφτόμαστε να απευθυνθούμε στους φοιτητές μας και να τους ζητήσουμε να μας συνδράμουν -τις μέρες που ΔΕΝ έχουν εκπαιδευτικές υποχρεώσεις- στη συγκομιδή του ελαιόκαρπου. Γνωρίζουμε ότι ήδη αρκετοί φοιτητές είτε επειδή τους αρέσει ή λόγω οικονομικών αναγκών εργάζονται σε διάφορες εργασίες, όπως εστίαση, υπηρεσίες τουρισμού και γενικότερα σε διάφορες επιχειρήσεις εντός και εκτός της πόλεως».

Καλούνται λοιπόν οι φοιτητές και προς την κατεύθυνση να εργαστούν στην συγκομιδή του ελαιοκάρπου και οι παραγωγοί της  NATURA CRETICA είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν σε όλα τα ζητήματα που προκύπτουν όπως θέματα μετακίνησης, εκπαίδευσης, αμοιβής και τα όποια άλλα σχετικά ζητήματα  θα συζητηθούν και  θα διευθετηθούν κοινή συναινέσει μεταξύ των δύο πλευρών.

Η διεύθυνση μέσω της οποίας  μπορούν να επικοινωνήσουν οι ενδιαφερόμενοι για θέσεις εργασίας στη NATURA CRETICA είναι:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScet6vfcF9dVIrxZEATPbbwvOk2-yH3bkFvj90k57lUM_WMPQ/viewform

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ