ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τροφικές δηλητηριάσεις

0

Η τροφική δηλητηρίαση που ονομάζεται και τροφιμογενής ασθένεια , είναι η ασθένεια που προκαλείται από κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων , όταν αυτά προσβληθούν είτε από μολυσματικούς οργανισμούς όπως βακτήρια , ιοί, τοξίνες παράσιτα , είτε από χημικά μέσα επικίνδυνα στην υγεία του ανθρώπου , που περιέχονται στο περιβάλλον  που ζούμε (έδαφος , ατμόσφαιρα , νερό λιμνών , ποταμών  και θαλασσών)

Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης , συνήθως είναι ήπιας μορφής όπως  εμετός , διάρροια , ναυτία , τα οποία υποχωρούν χωρίς θεραπεία , αλλά μπορούν να μετεξελιχτούν σε βαριάς μορφής καταστάσεις , οπότε απαιτείται και νοσηλεία  σε κάποιο θεραπευτικό κέντρο  .

 Όμως οι μολύνσεις από επικίνδυνες  χημικές ενώσεις  ή καρκινογόνα μεταλλικά στοιχεία , καταλήγουν τον προσβληθέντα σε θάνατο .

 Ομάδες υψηλού κινδύνου είναι οι έγκυες γυναίκες , οι ηλικιωμένοι , τα μικρά παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα

 Για να ελαχιστοποιηθούν τα παραπάνω περιστατικά θα πρέπει να αποφεύγονται να καταναλώνονται μισοψημένα τρόφιμα (κρέατα , αυγά ) , μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα , άψητα λουκάνικα και αλλαντικά , ωμά θαλασσινά και πολύ θερμικά επεξεργασμένες λιπαρές ύλες π.χ ελαιόλαδο , διάφορα βρώσιμα σπορέλαια .

  ΤΥΠΟΙ ΤΡΟΦΙΚΗΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ

1)Λιστέρια  

Προκαλείται από κατανάλωση ωμών φρούτων , λαχανικών που έχουν προσβληθεί από τα ανάλογα βακτήρια και γαλακτοκομικών προϊόντων ,  των οποίων το γάλα δεν έχει παστεριωθεί σωστά 

Τα συμπτώματα της λοίμωξης περιλαμβάνουν πυρετό , μυϊκούς πόνους , στομαχικές διαταραχές , διάρροια , που μπορούν να διαρκέσουν από δύο ημέρες έως δύο μήνες μετά την έκθεση  .

 Για τη καλύτερη ασφάλεια μας θα πρέπει να πλένουμε και να τρίβουμε τα νωπά φρούτα και λαχανικά πολύ καλά και να διατηρούμε το ψυγείο στους 4oC , τα δε γαλακτοκομικά προϊόντα να αναγράφουν στη συσκευασία τους την ένδειξη της παστερίωσης

Η Λιστέρια μπορεί να προκληθεί όταν τα τυροκομικά που διατίθενται στην αγορά , δεν έχουν συμπληρώσει τον κανονικό χρόνο ωρίμανσης π.χ τρις(3) τουλάχιστον μήνες τα σκληρά τυριά(γραβιέρα , κεφαλοτύρι) και δύο(2) μήνες τα μαλακά(φέτα )

Ο χρόνος ωρίμανσης διαπιστώνεται από την αναγραφόμενη στη συσκευασία του τυροκομικού είδους  της ημερομηνίας παραγωγής  

2) Σαλμονέλα   

 Είναι από τις πιο γνωστές τροφικές δηλητηριάσεις και οφείλεται στα βακτήρια της σαλμονέλας που προσβάλουν κυρίως πουλερικά , αυγά , επεξεργασμένα τρόφιμα και ωμό κρέας , λόγω της επαφής των με περιττώματα ζώων .

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες στο στομάχι , πυρετό και διάρροια για 12 έως 72 ώρες μετά την έκθεση , ενώ η ασθένεια συνήθως διαρκεί τέσσερις έως επτά ημέρες .

 Για την  καλύτερη ασφάλεια  θα πρέπει

α)Να μην  καταναλώνουμε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα αυγά

β)  Τα πουλερικά θα πρέπει να είναι πολύ καλά μαγειρεμένα

γ) Τα παραπάνω να αποθηκεύονται χωριστά από τα άλλα τρόφιμα

δ) Να πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας , τα σκεύη και τις σανίδες κοπής , μετά το μαγείρεμα των πουλερικών .

  Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι ορισμένα λαχανικά όπως τομάτες , καυτερές πιπεριές , χόρτα για σαλάτα , παπάγια και μικροί βλαστοί , μπορεί να εμφανίσουν σαλμονέλα .Αυτό ενδεχομένως συμβαίνει επειδή καλλιεργούνται σε θερμές υγρές συνθήκες και συχνά τρώγονται ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα .

Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι πολύ σοβαρές ή ακόμη και θανατηφόρες σε άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα , είτε λόγω κάποιας ασθένειας , είτε γήρατος , είτε μωρά

Τέλος τσίπς ,κράκερ , έτοιμες σούπες και κατεψυγμένα γεύματα μπορεί να αποτελέσουν ένα μικρό κίνδυνο για λοίμωξη από σαλμονέλα      

 Εν κατακλείδι τα πουλερικά και το ωμό κρέας πριν την κοπή  και το μαγείρεμα των να πλένονται με ζεστό νερό και να τεμαχίζονται σε επιφάνειες πολύ καθαρές .

3)E COLI        

Το βακτήριο E COLI ζει στο έντερο των ζώων και μπορεί να μολύνει το βόειο κρέας κατά τη διαδικασία σφαγής του .

Τα συμπτώματα της λοίμωξης από E coli περιλαμβάνουν σοβαρές κοιλιακές κράμπες , διάρροια και εμετό .

Αναπτύσσεται συνήθως αρκετές ημέρες μετά την έκθεση και μπορεί να είναι σοβαρή ειδικά σε ευάλωτα άτομα . Διαρκεί περίπου μια εβδομάδα .

Μέτρα που μπορεί να ληφθούν για την ασφάλεια μας είναι , να μαγειρεύουμε το κρέας αρκετά καλά και να αποφεύγετε να είναι ροζ το κέντρο Τέλος πρέπει να πλένονται τα σκεύη με ζεστό νερό και σαπούνι .

Επίσης οι φρέσκοι χυμοί και το απαστερίωτο γάλα , μπορούν να αναπτύξουν E coli 

Ακόμη τα φρούτα και τα λαχανικά υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν από  E coli , εάν το λίπασμα ή το νερό που χρησιμοποιείται για να αναπτυχθούν , φέρουν βακτήρια.   

4) Αλλαντίαση

Η αλλαντίαση είναι μια σπάνια , αλλά καμιά φορά θανατηφόρα ασθένεια και προέρχεται από βρώση ακαταλλήλων κονσερβοποιημένων προϊόντων , όπως καπνιστά κρέατα ή παστά ψάρια .

Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα , μωρά έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν , τα δε συμπτώματα περιλαμβάνουν κράμπες , εμετό , αναπνευστικά προβλήματα , δυσκολία στην κατάποση , διπλή όραση , αδυναμία και παράλυση .

Εάν συμβούν κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα ,πρέπει αμέσως να ζητηθεί ιατρική βοήθεια .

Ως προληπτικά μέτρα θα πρέπει να αποφεύγονται να καταναλώνονται πολλά αλλαντικά προϊόντα , παστά ψάρια και μέλι σε παιδιά κάτω των δώδεκα μηνών .

5) Σταφυλόκοκκος

Η ασθένεια αυτή προέρχεται από άτομα που έχουν προσβληθεί από το συγκεκριμένο βακτήριο και εμπλέκονται στην προετοιμασία  των γευμάτων

 Τα τρόφιμα που είναι επικίνδυνα για τέτοια μόλυνση είναι σάντουιτς , σαλάτες διάφορα αρτοσκευάσματα , αυγά , κοτόπουλο , τόνος γλυκίσματα με γέμιση κρέμα .

Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα σε μόλις 30 λεπτά και περιλαμβάνουν εμετό , κράμπες , διάρροια Διαρκεί συνήθως μία έως τρεις ημέρες

Συστήνεται πριν την προετοιμασία κάθε γεύματος , πλύσιμο καλό των χεριών Όταν δε ασθενείτε να μην  εμπλέκεσθε σε προετοιμασία του γεύματος  

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ