ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τι είναι πρόσθετα-συντηρητικά τροφίμων και πότε χρησιμοποιούνται

0

Με τον όρο <<Πρόσθετη ύλη Τροφίμων >>, <<Πρόσθετα Τροφίμων>> ή απλώς <<Πρόσθετο>> , νοείται οποιαδήποτε ουσία , η οποία δεν καταναλώνεται συνήθως μόνη της ως τρόφιμο , ούτε χρησιμοποιείται συνήθως ως χαρακτηριστικό συστατικό τροφίμων , δεν έχει καμία θρεπτική αξία και της οποίας η σκόπιμη προσθήκη στα τρόφιμα είναι για τεχνολογικούς σκοπούς , κατά τη διαδικασία της παραγωγής, κατεργασίας, συσκευασία, μεταφοράς και αποθήκευσης.

 Με το όρο τεχνολογικά βοηθήματα νοούνται οι ουσίες , οι οποίες δεν χρησιμοποιούνται από μόνες των ως τρόφιμα , αλλά ως αρωματικές ύλες ή συντηρητικές ύλες ή βελτιωτικές της υφής των ή θρεπτικές ύλες (βιταμίνες , ιχνοστοιχεία , ανόργανα άλατα ).

 Τα πρόσθετα τροφίμων είναι φυσικής προέλευσης ή χημικής.

Ως φυσικής προέλευσης πρόσθετα  θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το ξύδι , το θαλασσινό αλάτι  , τα οποία χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτους χρόνους ως συντηρητικά μέσα στα τρόφιμα .

Επίσης με διάφορες βιταμίνες εμπλουτίζονται τρόφιμα  ως θρεπτικά συστατικά κ.λ.π.

Όλες οι πρόσθετες ουσίες κατατάσσονται σε ειδικούς πίνακες του Κώδικα Τροφίμων –Ποτών , ανάλογα με τη προέλευση των και για να χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να έχουν σχετική έγκριση του Ανωτάτου Χημικού ΣυμβουλίουΧΣ) , εξαιρουμένων των φυσικής προέλευσης .

 Η έγκριση των αφορά συγκεκριμένα είδη τροφίμων και με τη ρητή εντολή να μη χρησιμοποιούνται για συγκάλυψη μειονεκτημάτων ή ακαταλληλότητας ή παραπλάνησης  των ως προς τη σύσταση των

Σύμφωνα με Νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , η πρώτη έγκριση του ΑΧΣ , πριν την Οριστική , ισχύει μέχρι δύο(2) έτη , για ορισμένες κατηγορίες προσθέτων .   

 Οι Πίνακες Κατάταξης των Προσθέτων περιλαμβάνουν την ονομασίατο συμβολισμό(Ε), σε ποιά τρόφιμα πρέπει να χρησιμοποιούνται και το ανώτατο ποσοστό περιεκτικότητας των

 Ως παραδείγματα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε

 Το Σορβικό οξύ (Sa) , το οποίο χρησιμοποιείται ως συντηρητικό μέσο σε αρωματικά ποτά με βάση τον οίνο , σε ποσοστό 200mg/kg 

 Το Βενζοικό οξύ(Ba) σε μη οινοπνευματώδη αρωματισμένα ποτά , σε ποσοστό 150mg/kg

 Μπορεί να χρησιμοποιηθούν τα παραπάνω συντηρητικά και ως  μίγματα σε ορισμένα τρόφιμα , όπως σε κονσέρβες ή φιάλες π.χ ελιές ή παρασκευάσματα των σε  ποσοστό 1000mg/kg Σορβικού οξέος και 500mg/kg Βενζοικού οξέος   

 Tο Διοξείδιο του θείου(Ε200) σε αλατισμένα αποξηραμένα ψάρια , σε ποσοστό 200mg/kg

Θα μπορούσαν να αναφερθούν και άλλα παραδείγματα προσθέτων

Για οποιαδήποτε πληροφόρηση μπορούμε να απευθυνόμαστε στους Πίνακες Προσθέτων του Κώδικα Τροφίμων Ποτών .

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ -ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΣ

-Χρωστικές (Ε100-Ε199)

-Συντηρητικές (Ε200-Ε297)

-Γαλακτωματοποιητές (Ε400-Ε499)

-Πυκνωτικά μέσα(1400-1499)

-Πηκτωματοποιητές(Ε400-Ε499)

-Σταθεροποιητές (Ε400-Ε499)

-Ενισχυτικά γεύσης (Ε1500-Ε1525)

-Μέσα οξίνισης (Ε500-Ε599)

-Διορθωτικά οξύτητας(Ε300-Ε399)

-Τροποποιημένα άμυλα

-Γλυκαντικά (

-Διογκωτικές σκόνες

-Αντιαφριστικά

-Υλικά επικάλυψης

-Βελτιωτικά αλεύρων

-Σκληρυντικά μέσα

-Υγροσκοπικά μέσα

-Ένζυμα

-Ύλες που προδίδουν όγκο

Σημείωση.

-Τα διορθωτικά οξύτητας είναι παράγοντες που μπορούν είτε να αυξάνουν είτε να μειώνουν την οξύτητα

-Στα υλικά επικάλυψης περιλαμβάνονται και τα πρόσθετα που διευκολύνουν τη κατάποση

-Στα ένζυμα αυτά περιλαμβάνονται μόνο τα ένζυμα ως πρόσθετα 

 Ο καταναλωτής είναι δυνατό να ελέγχει εάν ένα τρόφιμο περιέχει κάποιο πρόσθετο, διαβάζοντας επισταμένως τις υποχρεωτικά πλήρως αναγραφόμενες ενδείξεις στις ετικέτες των τροφίμων .

 Τα πρόσθετα τροφίμων είναι ένα ζήτημα που προκαλεί αδικαιολόγητες ανησυχίες για τη υγεία εδώ και πολλά χρόνια    Συγκεκριμένα  διάφορα δημοσιεύματα ενοχοποιούν κατά καιρούς τα πρόσθετα τροφίμων ότι προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στη υγεία του ανθρώπου, όπως αλλεργίες, νευρολογικές και εντερικές διαταραχές, καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και αρθρίτιδα .

Οι επιστημονικές έρευνες δεν επιβεβαιώνουν αυτούς τους φόβους, καθόσον περιπτώσεις αλλεργικών ή άλλων παθήσεων στον άνθρωπο προκύπτουν και από τροφές που δεν περιέχουν πρόσθετα τροφίμων, όπως οι ξηροί καρποί και τα θαλασσινά

 Κάποιες πρόσθετες ουσίες θεωρούνται ακατάλληλες για κατανάλωση από χορτοφάγους ή πιστούς ορισμένων θρησκειών π.χ το Ισλάμ , ο Ιουδαϊσμός.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ