ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Το αλάτι ωφέλειες και βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό

0

Το αλάτι είναι μια στερεά ουσία, η οποία είναι μια ένωση από νάτριο και χλώριο και παράγεται  είτε από την εξάτμιση του θαλασσινού νερού, είτε κατά την εξόρυξη από το έδαφος,  το οποίο χαρακτηρίζεται ορυκτό αλάτι.

Η σπουδαιότητα του ανάγεται ιστορικά εδώ και χιλιάδες χρόνια, επειδή έχει συνδεθεί με την ύπαρξη του ανθρώπου Πρώτα –πρώτα για την χρήση του στην καθημερινή διατροφή του και στη συνέχεια για την ικανότητα του να διατηρεί  τα τρόφιμα, κάτι που είναι σημαντικό για τον πολιτισμό μας. Βοήθησε διαχρονικά στην εξάλειψη της εξάρτησης του από την εποχική διαθεσιμότητα των τροφίμων και την δυνατότητα μεταφοράς των σε μεγάλες αποστάσεις.

  Μάλιστα η σημασία του έπαιξε ρόλο νομισματικό, σαν μέσο ανταλλαγής αγαθών

   Ιστορικά το αλάτι αναφέρεται  σε μια βουδιστική γραφή που καταρτίστηκε στα μέσα του 5ου π.χ αιώνα.

  Η σύγχρονη παραγωγή θαλασσινού αλατιού εξασφαλίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στη Μεσόγειο όπου επικρατούν σωστές κλιματολογικές συνθήκες, το δε ορυκτό εξορύσεται σε ορεινές περιοχές της Ασίας ακόμη και σε Ευρωπαικές (Πολωνία)

   Το αλάτι είχε μεγάλη σημασία πολιτιστική και στρατιωτική  για λαούς της αρχαιότητας  όπως τους Έλληνες, τους Κινέζους, τους Εβραίους.

 Κατά την ύστερη Ρωμαική Αυτοκρατορία και καθ όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα, η οδός της μεταφοράς του αλατιού ήταν  η Μεσόγειος ή η έρημος Σαχάρα -  καρδιά της Ευρώπης. Η μεταφορά γινότανε με καμίλες και πολλές φορές η ανταλλαγή με σκλάβους

Αναφέρεται ότι από τις πόλεις, τα δουκάτα που περνούσε επιβάλλετο έξτρα φορολογία και μάλιστα κάποιες πόλεις εξαιτείας της θέσης των  μεγαλούργησαν, όπως το Λίβερπουλ.

Σχετικά με το αλάτι εξιστορείται  και στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη, γιατί κατείχε σημαντική θέση στη θρησκεία και τον πολιτισμό. Οι έλληνες πιστοί αφιέρωναν αλάτι στις τελετουργίες τους και οι προσφορές σε εβραικούς ναούς περιελάμβαναν αλάτι

 Σήμερα ένα δώρο αλατιού παραμένει στην Ινδία ως ισχυρό σύμβολο καλής τύχης

  Χρήση του αλατιού στη διατροφή

Η υψηλή κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης (υπέρτασης), που αποτελεί κύριο παράγοντα κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και νεφρικής ανεπάρκειας. Μειώνοντας την πρόσληψη αλατιού είναι δυνατόν να μειωθεί η αρτηριακή πίεση και κατ επέκταση τα γενικότερα προβλήματα που προκαλεί

  Πολλά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά δεν είναι εμφανώς αλμυρά, αλλά περιέχουν αρκετή ποσότητα  <<κρυμμένου αλατιού>>

  Είναι προτιμότερο να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων, ελέγχοντας τις ετικέτες των συσκευασμένων τροφίμων ως προς την περιεκτικότητα των σε αλάτι.

  Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω μπορούμε να πάρουμε όλο το αλάτι που χρειάζεται ο οργανισμός μας από τις φυσικές πηγές, χωρίς να προσθέσουμε επιπλέον στα τρόφιμα μας.

  Στις ετικέτες τροφίμων αναγράφεται υποχρεωτικά το ποσοστό σε νάτριο, γιατί  ως μέρος του αλατιού μπορεί να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα στην υγεία μας 

  Η μέση κατανάλωση αλατιού στα περισσότερα Ευρωπαικά κράτη κυμαίνεται στα 8-11 γραμ.ημερησίως και η συνιστώμενη είναι 5-6 γραμ.ημερησίως, συνολικά η προστηθέμενη και η περιεχόμενη κατά μέσο όρο στα τρόφιμα

 Γενικές συμβουλές χρήσης

-Χρησιμοποιήστε λίγο ή καθόλου αλάτι στη μαγειρική.Προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε με επιπλέον βότανα και μπαχαρικά, όπως μαύρο πιπέρι, άνηθο, ρίγανη, δεντρολίβανο για να νοστιμήσετε τα φαγητά

- Τη χρήση του αλατιού να την κάνετε μετά την δοκιμή του φαγητού

-Μειώστε την κατανάλωση των αλμυρών επεξεργασμένων τροφίμων και των ετοίμων γευμάτων

-Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για το περιεχόμενο αλάτι και επιλέξτε όσες έχουν χαμηλότερο αλάτι.Μπορεί να υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπων προιόντων και εμπορικών ονομασιών.

- Μπορεί να ζητήσετε στα εστιατόρια φαγητό, χωρίς να έχει προστεθεί αλάτι.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ