Ραγδαίες εξελίξεις συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό στην χώρα μετά την κατηγορηματική δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά στο τέλος της τρέχουσας τετραετίας. Αυτό και μόνο έρχεται να προκαλέσει νέα σενάρια, καθώς οι εθνικές εκλογές αναμένεται τελικά να γίνουν χρονικά μετά από αυτές τις Κύπρου τον Φεβρουάριο και πολύ κοντά ή σχεδόν μαζί με τις εκλογές στην γειτονική Τουρκία.
Το πλέγμα των σεναρίων για τις εξελίξεις που δρομολογήθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσιάζουν τεράστιο ενδιαφέρον. Ο Πρωθυπουργός έβαλε «πάγο» στην συζήτηση για πρόωρες εκλογές κατά την συζήτηση που διεξήχθη σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων την περασμένη Τετάρτη, οπότε και στο Ρέθυμνο, όπως προφανώς και σε όλες τις άλλες εκλογικές περιφέρειες, οι διαβουλεύσεις και τα σενάρια για την σύνθεση των ψηφοδελτίων πέρασαν στην σφαίρα του ανεπίκαιρου.
Οι πολιτικές αναλύσεις δίνουν και παίρνουν για το τι οδήγησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο να δρομολογήσει τις συγκεκριμένες εξελίξεις και μάλιστα ενώ οι συζητήσεις για τις ημερομηνίες των πρόωρων εθνικών εκλογών βρισκόταν στο φόρτε τους. Η δήλωση του πρωθυπουργού περί διεξαγωγής των εκλογών κανονικά στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή, το αργότερο σε ένα χρόνο από σήμερα, προκάλεσε σύγχυση σε πολλούς. Και αυτό γιατί το σενάριο που ήθελε εξαγγελία πρόωρων εκλογών στις 16 Αυγούστου και διεξαγωγή τους στις 18 Σεπτεμβρίου είχε επικρατήσει και είχε θεωρηθεί δεδομένης προοπτικής.
Και ενώ το μόνο που συζητούνταν ήταν το ενδεχόμενο αλλαγής των ημερομηνιών με περιθώρια το πολύ έως τις αρχές Οκτωβρίου, ήρθε η νέα αναφορά Μητσοτάκη στην Βουλή περί εκλογών στα τέλη της τετραετίας που προκάλεσε ανατροπή των αναμενόμενων ενώ υποστήριξε, ότι «ξέρω πως αυτή τη στιγμή το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής και με μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν θα ήταν σώφρων. Για εμάς στη Νέα Δημοκρατία το ενδεδειγμένο σύστημα είναι αυτό της ενισχυμένης αναλογικής. Επιμένω πως σε πολύ δύσκολους καιρούς η χώρα χρειάζεται κυβερνητική σταθερότητα κι αυτό επιτυγχάνεται με μονοκομματικές κυβερνήσεις».
Ο ίδιος, τόνισε, ότι «Καταλαβαίνω γιατί κάθε φορά μπορεί να ανακινούνται σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά δεν ψάχνουμε κάποιο δημοσκοπικό ξέφωτο για να κάνουμε εκλογές. Πρέπει να επισημάνουμε πως υπάρχει και η βόμβα της απλής αναλογικής. Σκοπός είναι να διασφαλίσω τη σταθερότητα της χώρας μας κι αν υπάρχει κάποιος κόστος, τότε είμαι διατεθειμένος να το αναλάβω».
ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ;
Οι εθνικές εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο έως τον επόμενο Ιούλιο. Τότε λήγει η τρέχουσα θητεία. Αυτό σημαίνει, ότι οι εκλογές στην χώρα μας θα διεξαχθούν μαζί με την Τουρκία, όπου επίσης θα πρέπει να διεξαχθούν έως τον επόμενο Ιούνιο. Αυτό σημαίνει, επίσης, ότι θα γίνουν αμέσως μετά την Κύπρο, όπου θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.
Διαμορφώνεται, λοιπόν, ένα ιδιαίτερο σκηνικό στην ανατολική Μεσόγειο, το οποίο δεν μπορεί να διαχωριστεί από τις όποιες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά. Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που υποστηρίζουν, πως το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο προεκλογικά, θα έρθει να καθορίσει και μετεκλογικές εξελίξεις. Και αυτό γιατί οι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν, πως οι σύμμαχοι θα θελήσουν αμέσως μετά τις εκλογικές εξελίξεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία, να βάλουν τις τρεις χώρες σε διάλογο, προκειμένου να επιλυθούν οι διαφορές τους.
Διαμορφώνεται λοιπόν μια ιδιόμορφη πολιτική και γεωστρατηγική σκακιέρα ενόψει των επόμενων εκλογών καθώς το ενδεχόμενο πιέσεων από εξωτερικούς παράγοντες με πολλές πιθανότητες να τεθούν θέματα που δεν συμφέρουν την χώρα μας ή που δεν δέχεται να συζητήσει, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της και τις κόκκινες γραμμές που έχει βάλει απέναντι στην γείτονα. «Τί θα επιλυθεί και πώς;» Το ερώτημα αυτό θα κυριαρχήσει προσεχώς, σύμφωνα με τους αναλυτές και προφανώς διαμορφώνει ένα πεδίο ασαφές και παράλληλα ανοιχτό για απρόσμενες εξελίξεις.