ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Η ανθρωπότητα αγγίζει το πληθυσμιακό της … ταβάνι, υπάρχει παγκόσμια τάση υπογεννητικότητας

0

Στα 75 χρόνια από τη δεκαετία του 1950 ο πληθυσμός της Γης έχει υπερτριπλασιαστεί φτάνοντας τα 8,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους. Τώρα η έκθεση του ΟΗΕ για τις προοπτικές του παγκόσμιου πληθυσμού για το 2024 υποδηλώνει ότι ο πληθυσμός του πλανήτη μας θα αυξηθεί κατά περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους την επόμενη δεκαετία.

Ωστόσο οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα χρόνια της ταχείας ανάπτυξης μπορεί να τελειώσουν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2080. Από το 2024  εξηντατρείς χώρες συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Γερμανίας και της Ιαπωνίας, έχουν ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο του πληθυσμού τους με 126 ακόμη να έχουν φτάσει στο απόγειο μέχρι το δεύτερο μισό του αιώνα.

«Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή σε σύγκριση με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών από μια δεκαετία νωρίτερα» λέει ο Τζον Γουίλμοθ επικεφαλής του Τμήματος Πληθυσμού του ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ έχει προβλέψει ότι ο κόσμος θα φτάσει στο απόγειο του πληθυσμού του στα μέσα της δεκαετίας του 2080 στα 10,2 δισεκατομμύρια άτομα

Η μεταβολή

Η Κίνα ήταν κάποτε η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, αλλά έχει αντιμετωπίσει περισσότερες από δύο δεκαετίες χαμηλών ποσοστών γεννήσεων. Η τελευταία έκθεση του ΟΗΕ προβλέπει 80 τοις εκατό πιθανότητα ο παγκόσμιος πληθυσμός να φτάσει στο απόγειό του πριν από το τέλος του αιώνα. Αυτό σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή σε σχέση με πριν από μια δεκαετία, όταν τα Ηνωμένα Έθνη έδωσαν μόνο 30 τοις εκατό πιθανότητα ο παγκόσμιος πληθυσμός να κορυφωθεί πριν από το 2100.

Μεταξύ πολλών παραγόντων, μία από τις μεγαλύτερες τάσεις που οδηγεί σε αυτήν την αναθεωρημένη πρόβλεψη είναι η πτώση των ποσοστών γονιμότητας – ιδιαίτερα σε πολυπληθείς χώρες όπως η Κίνα. Κάποτε η πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, ο πληθυσμός της Κίνας προβλέπεται τώρα να μειωθεί από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε μόλις 633 εκατομμύρια μέχρι το 2100.

Το ποσοστό γονιμότητας της Κίνας, ο αριθμός των παιδιών που γεννήθηκαν ανά γυναίκα, έπεσε κάτω από το όριο για να αντικαταστήσει τον πληθυσμό στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και έκτοτε δεν έχει ανακάμψει. Ο πληθυσμός της Κίνας προβλέπεται να μειωθεί από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σήμερα σε μόλις 633 εκατομμύρια μέχρι το 2100 λόγω των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων

Σε όλο τον κόσμο, τα δεδομένα παρουσιάζουν παρόμοια εικόνα, με τη γονιμότητα να αρχίζει να πέφτει κάτω από το ποσοστό 2,1 παιδί ανά γυναίκα που απαιτείται για τη διατήρηση της αύξησης του πληθυσμού. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάνουν ένα παιδί λιγότερο από ό,τι το 1990 και σε περισσότερες από τις μισές χώρες η γονιμότητα αναμένεται να πέσει κάτω από το όριο του 2,1 παιδιού ανά γυναίκα.

Σε ορισμένες περιοχές, ο ΟΗΕ προβλέπει ότι αυτό θα καταστήσει τη μετανάστευση την κύρια πηγή αύξησης του πληθυσμού. «Σε ορισμένες χώρες, το ποσοστό γεννήσεων είναι τώρα ακόμη χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, και βλέπουμε επίσης ελαφρώς ταχύτερες μειώσεις σε ορισμένες περιοχές με υψηλή γονιμότητα» λέει ο Λι Τζουνχούα, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Οικονομικές και Κοινωνικές Υποθέσεις. Στις 63 χώρες που προβλέπεται ότι έχουν ήδη περάσει το απόγειό τους, οι πληθυσμοί αναμένεται να μειωθούν κατά 14 τοις εκατό τα επόμενα 30 χρόνια.

naftemporiki.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ