ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εις μνημόσυνον αιώνιον, Ιωάννης Κανιολάκης

0

Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Ζ. Ζαχαράκης (1905-2003).

Έκδοση Ενορίας Αγγελιανών Μυλοποτάμου Ρεθύμνου.

Ο Ιωάννης Κανιολάκης, σπουδαίος θεολόγος, δόκιμος ιεροψάλτης, ικανός συγγραφέας, κυρίως λειτουργικών βιβλίων, εκπαιδευτικός οργανωτικός και αποτελεσματικός, με ανεξάντλητες δεξιότητες στη συγγραφή δοκιμίων, αξιοποίησε τις συγγενικές και πνευματικές σχέσεις με τον μνημονευόμενο π. Ιωάννη Ζ. Ζαχαράκη και έδωσε τον παρουσιαζόμενο λόγο «Εις μνημόσυνον αιώνιον».

Είχα την τύχη να γνωρίσω αυτόν τον σεβάσμιο ιερέα από τον πρώτο διορισμό μου στο Γυμνάσιο Περάματος Μυλοποτάμου και διέγνωσα νωρίς και από κοντά τα πλούσια χαρίσματά του, το εκκλησιαστικό ήθος του, την ενσυναίσθηση στον συνάνθρωπό του, την αγάπη σε όλους και την ευθύνη απέναντι στο έργο του Θεού που είχε κληθεί να υπηρετήσει.

Ο Ιωάννης Κανιολάκης αξιοποίησε το αρχειακό υλικό που ο π. Ιωάννης είχε συγκεντρώσει στα 57 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας του, εκτελώντας όλες τις Ιερές Ακολουθίες στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αγγελιανών, με ύφος ιεροπρεπές, σεμνό και πανηγυρικό. Εύχαρις, προσιτός, φιλόξενος στην καθημερινή βιωτή του και στις σχέσεις του με τους χωριανούς και τους ενορίτες του, ακούραστος πάντα και εργατικός στα πνευματικά και λειτουργικά του καθήκοντα, ενδιαφερόταν και μοχθούσε  για την οικοδόμηση ιερών Ναών και τη συντήρηση των παλαιότερων. Το ενδιαφέρον του για την προκοπή των ενοριτών του και την ικανοποίηση των βιοτικών τους αναγκών ήταν διαρκές. Ως αρχιερατικός επίτροπος διακρινόταν για το υπεύθυνο έργο του. Εργαζόταν ασταμάτητα για την αντιμετώπιση των αναγκών της ενορίας του.

Διετέλεσε γραμματέας και στη συνέχεια Πρόεδρος του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγγελιανών, καθώς και Αντιπρόεδρος του Γεωργικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου.  Διαρκώς ζητούσε από τον Θεό τη στήριξη στο έργο του, το έλεος, την ευσπλαχνία και την συγχώρεσή του να τον συνοδεύουν καθημερινά ως το τέλος της ζωής του, πάντα με τα παιδιά, τα εγγόνια, τα δισέγγονα, τα ανίψια και τους ενορίτες του…

Οι φωτο-στιγμές από τη ζωή και το έργο του π. Γιάννη Ζαχαράκη, στην κατακλείδα του βιβλίου συμπληρώνουν την εντυπωσιακή του πορεία, προσθέτουν πολλές σκέψεις και δίνουν τη δυνατότητα κι άλλης ανάγνωσης του βιβλίου.

 

Μιχάλης Τρούλης

Πρόεδρος Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρεθύμνου

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ