ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο Λασποβουτηχτής Σαρλό»: Ένα τρυφερό παραμύθι από την Ελένη Βαονάκη

0

H παιδαγωγός και πολλά υποσχόμενη συγγραφέας παραμυθιών Ελένη Βαονάκη, μίλησε στην εφημερίδα Ρέθεμνος για το νέο της παραμύθι «ο Λασποβουτηχτής Σαρλό».

Αρχικά, η κα Ελένη Βαονάκη αναφέρει πως τα πρώτα τις συγγραφικά βήματα είχαν προηγηθεί πολύ πριν προχωρήσει στην έκδοση του βιβλίου της, καθώς τόσο στο παρελθόν έχει συνεργαστεί με πολλούς καλλιτέχνες γράφοντας στοίχους αλλά και θεατρικά έργα, πράγμα που συνεχίζει μέχρι και σήμερα.

Σκοπός του συγγραφικού της εγχειρήματος το οποίο είναι γραμμένο έμμετρα, είναι να προάγει καινοτόμες εικόνες και να αναδείξει τα πολυποίκιλα συναισθήματα που συχνά την κατακλύζουν, ο ρόλος της ως μητέρα αλλά και ως παιδαγωγός λειτουργεί εποικοδομητικά για το συγγραφικό της έργο, γιατί όπως τονίζει τα παιδιά αποτελούν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Ο «Σαρλό» που αποτελεί τον πρωταγωνιστή του παραμυθιού είναι ένα όμορφο, γλυκό και ατίθασο γουρουνάκι που οι περιπέτειες του με την φίλη του «Ρω-Ρω» μπορούν να κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρων των μικρών αναγνωστών. H κα Βαονάκη επισημαίνει πως ότι γράφει θέλει να «ξεχειλίζει από εικόνες, χρώμα και συναίσθημα» αυτή η επιλογή της υποστηρίζει πως αποτελεί και την ειδοποιώ συγγραφική της διαφορά σε σχέση με τα υπόλοιπα παραμύθια.

Οι εικόνες που απαρτίζουν το συγκεκριμένο παραμύθι είναι σχεδιασμένες, από τη Θεοδώρα Θωμαδάκη, έτσι ώστε να διεγείρουν την φαντασία και το ενδιαφέρον των παιδιών και να τα βοηθούν να δημιουργήσουν τα ίδια μια δική τους, πολλές φορές ακόμα και διαφορετική πορεία των δρώμενων. Βασική επιδίωξη της συγγραφέως είναι να παραμένει πάντα ενεργή και δημιουργική και ποτέ να μην ξεχνά ότι αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει στην επόμενη συγγραφική της απόπειρα είναι η διοχέτευση των συναισθημάτων της σε ένα στόχο. Επίσης η κα Βαονάκη αναφερόμενη στην πρώτη παρουσίαση του παραμυθιού της τονίζει πως «Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε φέτος στις 2 Απριλίου, την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου, στους Αρμένους και σε αυτή μου την προσπάθεια με βοήθησε πολύ η εθελοντική ομάδα γυναικών των Αρμένων και ο πολιτιστικός σύλλογος Αρμένων, που με στήριξαν ψυχολογικά αλλά και πρακτικά σε όλη αυτή την πορεία. Εκείνη την ημέρα ήμασταν όλοι μαζί μια παρέα μαζί μα τα παιδιά και τους γονείς, ήταν μια υπέροχη στιγμή».

Ο «Σαρλό» έχει ήδη ταξιδέψει και στη μικρή θεατρική σκηνή του πέμπτου δημοτικού σχολείου με μεγάλη επιτυχία, η προσπάθεια του να διορθώσει τον εαυτό του και να τον βελτιώσει αποτελεί ένα στοιχείο που συγκινεί μικρούς και μεγάλους. Αξίζει να αναφερθεί πως μία ακόμα στόχευση του παραμυθιού, σύμφωνα με την συγγραφέα, είναι να προωθήσει την αντίληψη πως είναι σημαντικό κάποιος να εξελίσσετε και να προοδεύει χωρίς όμως να στερείτε τις συνήθειες που του δημιουργούν χαρά και του δίνουν κίνητρο. Ολοκληρώνοντας η κα Βαονάκη επισημαίνει την αναγκαιότητα ύπαρξης των ονείρων και των σημαντικό  ρόλο που είχαν διαδραματίσει για την επίτευξη των σημαντικών σκοπών της ζωής της, εξυμνώντας την αρωγή τους γράφει: «Τα όνειρα σου άσε τα, δώσε τους πνοή και αέρα, βάλε τους κατάρτια και πανιά να φύγουνε πιο πέρα».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΦΡΟΥΣΙΟΥ

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ