ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Επί ξυρού ακμής η τοπική οικονομία

0

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Στο χείλος του γκρεμού βρίσκεται η τοπική οικονομία. Τα «γκρίζα σύννεφα» που πλανώνται πάνω από το τουριστικό γίγνεσθαι τρομάζουν το σύνολο του οικονομικού ιστού του Ρεθύμνου και το ενδεχόμενο να γίνουν «μαύρα σύννεφα» δεν είναι πια μακριά.

Όπως όλοι οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών κλάδων τονίζουν, τίποτα δεν υπάρχει που να διαμορφώνει ένα ασφαλές πλαίσιο λειτουργίας του συνόλου της τοπικής αγοράς, η οποία έτσι όπως εξαρτάται κατά κύριο λόγω από τον τουρισμό, βρίσκεται ενώπιον μιας πρωτοφανούς κατάστασης κατάρρευσης.

Μοναδικές χαραμάδες αισιοδοξία τα «αν». Δηλαδή, «αν υπάρξουν κρατήσεις για αφίξεις τουριστών», «αν ανοίξουν πολλά ξενοδοχεία», «αν έχει λεφτά ο κόσμος που θα έρθει για να δουλέψει εμπορική αγορά και επισιτισμός», «αν επιστρέψουν στην δουλειά τους όσοι σήμερα δεν εργάζονται» και γενικότερα μια σειρά από «αν» επί των οποίων κυριαρχεί το «αν όλα πάνε καλά και δεν υπάρξουν κρούσματα από όσους έρθουν για διακοπές» που σημαίνει «αν δεν έχουμε ένα κύμα κρουσμάτων που θα προκαλέσει πανικό»!

Αυτά είναι που κουβεντιάζουν μεταξύ τους όλοι οι οικονομικοί παράγοντες του τουρισμού και του εμπορίου, του επισιτισμού και της αναψυχής, δηλαδή του μεγάλου μέρους της οικονομικής μηχανής του Ρεθύμνου, που βεβαίως παρασέρνει μια σειρά άλλων επαγγελματικών κλάδων, όπως της παραγωγής προϊόντων, των διαφόρων γραφείων μεταφορών, των προορισμών που περιμένουν να κόψουν εισιτήρια επισκεπτών, δηλαδή, ένα μεγάλο αριθμό επαγγελμάτων στο Ρέθυμνο που ζει από τους επισκέπτες του καλοκαιριού.

Το ζήτημα δεν είναι καθόλου απλό. Είναι σύνθετο, αφορά χιλιάδες Ρεθεμνιώτες και προφανώς εκατομμύρια Έλληνες. Και είναι εντελώς ξεκάθαρο, πως ό,τι δεν έζησε το Ρέθυμνο την δεκαετία της οικονομικής κρίσης, κινδυνεύει να το ζήσει στην εποχή της πανδημίας του covid – 19 !

OI ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ

Για ακόμα μία φορά, τα πιστωτικά ιδρύματα δεν ανταποκρίνονται στην τεράστια ανάγκη ρευστότητας που έχει η αγορά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Γιώργη Πολιουδάκη, όσοι σπεύδουν για μικρά δάνεια επανεκκίνησης στις τράπεζες, δεν βρίσκουν την παραμικρή ανταπόκριση. Για λίγα χρήματα, υποστηρίζει ο κ. Πολιουδάκης, βάζουν μπροστά μια σχεδόν απροσπέλαστη γραφειοκρατική μηχανή ενώ ζητούν εγγυητές, οι οποίοι προφανώς μέσα σε μια τέτοια κρίση δεν υπάρχουν!

Οι τράπεζες δεν ανταποκρίνονται στις εκκλήσεις της κυβέρνησης, λένε οι έμποροι της τοπικής αγοράς, οι οποίοι επισημαίνουν, ότι γενικά τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί τελικά αφορούν λίγους, αφορούν αυτούς που έχουν χρήματα για να κινηθούν γραφειοκρατικά, αφορούν όσους δεν έχουν ανάγκη και όχι όσους πραγματικά τα χρειάζονται βοήθεια για ένα νέο ξεκίνημα.

Οι καταγγελίες του Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου και των συναδέλφων του εμπόρων, όπως περιγράφονται παραπάνω, σκιαγραφούν την πραγματική εικόνα μιας οικονομικής καθημερινότητας, που σε κάθε περίπτωση δεν αποτελεί επιστροφή στην κανονικότητα, όπως ευαγγελίζεται και εκφέρεται από τους εκπροσώπους της κυβέρνησης. 

Την ίδια στιγμή, τα μαγαζιά δεν έχουν καταναλωτική κίνηση, οι τζίροι είναι από μηδενικοί έως ελάχιστοι και όλοι έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στον τουρισμό.

Σε ότι αφορά τα καταστήματα εστίασης, τα καφέ και τα μπαρ, κινούνται λίγο με τους ντόπιους που βρήκαν την ευκαιρία να βγουν επιτέλους από το σπίτι τους, ωστόσο, οι εισπράξεις και η ουσιαστική κίνηση, δεν διαμορφώνουν κανονικές συνθήκες δουλειάς. Μάλιστα, τα τουριστικά καταστήματα επισιτισμού παραμένουν «στα αζήτητα» με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε αυτά.

ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

Από την πλευρά των τουριστικών πρακτόρων και αναφορικά με κρατήσεις για τα ξενοδοχεία του Ρεθύμνου, οι ειδήσεις δεν είναι καλές. Ενώ οι ακυρώσεις συνεχίζονται, για πρώτη φορά είχαμε νέες κρατήσεις από τις 25 Μαΐου και εντεύθεν. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών Πρακτόρων Ρεθύμνου κ. Στράτο Μπερέτη, ξεκίνησαν δειλά –δειλά κάποιες κρατήσεις, ωστόσο λίγες, οι οποίες προφανώς δεν δημιουργούν αισιοδοξία.

Οι κρατήσεις προέρχονται από την Γερμανία και το Ισραήλ καθώς και από Έλληνες που ζουν σε άλλα μέρη της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο οι πρώτοι Έλληνες τουρίστες στο Ρέθυμνο θα έρθουν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος ενώ για διακοπές από τον Ιούλιο και μετά, ρωτούν για πακέτα οι Άγγλοι και οι Ρώσοι αλλά ακόμα δεν κλείνουν.

Σύμφωνα με τον κ. Μπερέτη οι ενδείξεις δείχνου να ανοίγουν λίγα ξενοδοχεία τον Ιούλιο με πληρότητες που δεν θα ξεπερνούν το 40%. Τα πακέτα προσφορών είναι σε χαμηλές τιμές, άρα το κέρδος ελάχιστο, και πάντα υπό τον φόβο να μην προκύψει ζήτημα με κρούσματα. Για δε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, εικόνα ξεκάθαρη δεν μπορεί να υπάρξει ακόμα. Όλα δείχνουν πως η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού ενώ όλα τα «αν» ενός ενδεχόμενου νέου πανδημικού κύματος παγώνουν τις όποιες προθέσεις του κόσμου για διακοπές. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ